Hlavní navigace

Je dovolená na dluh riziko?

10. 6. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bahamy, Karibik nebo Seychely? Každý Čech se teď může cítit jako milionář a užít si pořádnou dovolenou – na splátky. Pravda, horší situace nastane při splácení. Nezaviní nový produkt řadu rodinných bankrotů? Můžeme si teď na dluh koupit úplně všechno? A je to rozumné?

Bylo jen otázkou času, kdy se v České republice uchytí nový druh úvěru – na dovolenou, který nabízejí přímo cestovní kanceláře. Že jste se původně chystali jen na týden na Šumavu? Zapomeňte na to, my vám teď půjčíme a vy si užijete báječnou dovolenou u moře. A splátky? Kdo by se o ně staral, když se musí balit kufry.

Některé velké cestovní kanceláře mají ve spolupráci se splátkovými společnostmi podobný produkt ve své nabídce už několik let. Teprve před letošní letní sezónou ale cestovní kanceláře spustily mohutnou reklamní kampaň. A zdá se, že českým domácnostem se myšlenka dovolené bez peněz zalíbila. Zájem o dovolenou na splátky je mezi našimi klienty jednoznačný, říká Tomáš Chlíbec ze splátkové společnosti Cetelem.

Pokud se pro dovolenou na splátky rozhodnete, musíte počítat s tím, že se vám zájezd prodraží. Největší cestovní kanceláře sice nabízejí splácení bez navýšení konečné ceny, ale obvykle se úroky pohybují mezi 10 až 30 procenty za rok.

Libor Neufus - HVB
O kolik se prodraží dovolená koupená bez peněz? Zeptejte se v poradně Spotřebitelské úvěry Mgr. Libora Neufuse – metodika spotřebitelských úvěrů HVB Bank. HVB Bank v současnosti nabízí dva typy spotřebitelských úvěrů, Rychlý hotovostní úvěr a Individuální spotřebitelský úvěr. Úrokové sazby začínají na 7,9 %.

Rostoucí popularitu nákupu na dluh potvrzuje i Jaroslav VeselýČeskoslovenské obchodní banky. Obliba občanů půjčovat si na cokoli nadále stoupá, stoupá i zájem financovat dovolenou prostřednictvím úvěru. Dnes je k tomu vhodná doba – úrokové sazby jsou nízké a výše splátek není nijak vysoká, např. při půjčce ve výši 20 000 Kč činí splátku úvěru se splatností 2 roky necelých 960 Kč, popisuje Jaroslav Veselý.

Splátkový systém, který cestovní kanceláře svým klientům nabízejí, je dvojí. V první variantě je nutné složit první akontační splátku (obvykle kolem deseti procent ceny zájezdu) hned při koupi zájezdu. Potom je splácení nastaveno tak, že v konečném součtu není zájezd ani o korunu dražší, než kdyby klient zaplatil celou dovolenou najednou. Tento systém, který je pro klienty velmi lákavý, si však mohou dovolit jen ty největší a tedy nejbohatší cestovní kanceláře.

Při druhé možnosti není nutné mít před dovolenou ani korunu. Celý zájezd se začíná splácet až po návratu, ovšem jeho cena je oproti prvnímu případu o něco vyšší. Při této variantě je nutné pozorně porovnat dostupnou nabídku. Například patnáctitisícový zájezd se totiž může v konečné podobě prodražit i o několik tisíc korun. Vyplatí se zvážit i další úvěrové nástroje – klasický spotřebitelský úvěr od banky či využití kreditní karty. Pro ty, kdo se s celou rodinou chystají na cestu kolem světa, připadá v úvahu i americká hypotéka. V tomto případě je minimální výše úvěru 200 až 400 tisíc korun.

Ekonomové jsou z rostoucí obliby tohoto produktu zatím poměrně rozpačití. Nepřiměřené zadlužování domácností ohrožuje nejen rodiny, ale zprostředkovaně i celou ekonomiku. Rizikem je především neúměrné zadlužování rodin. Častokrát se totiž stává, že díky půjčce se lidé rozhodnou pro luxusnější dovolenou, která je pro ně za normálních podmínek nedostupná. Díky úvěru na ni totiž „mají“. Podle informací z cestovní kanceláře si klienti skutečně díky půjčce kupují dražší a delší dovolené, říká Tomáš Chlíbec.

dan_z_prijmu

Nákup dovolené na dluh si vysloužil mezi odborníky dost kritiky. Nabídka dovolené na úvěr se stává určitou módou. Osobně bych ale s nákupem dovolené na úvěr dost váhal. Zadlužit se má bezpochyby smysl v případě investic do bydlení, případně zařízení domácnosti nezbytnými předměty dlouhodobé spotřeby. Na dovolenou ale chtějí jezdit lidi každý rok a opakované dovolené na úvěr by rodinný rozpočet pořádně zatížily, říká analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Svou roli hraje i psychologický aspekt. Ten, kdo jede na dovolenou z ušetřených peněz, si ji zpravidla lépe užije, dodává.

Navíc platí nepsaná ekonomická poučka, že životnost zboží koupeného na splátky by měla být delší než doba splácení. A to u pomíjivé dovolené na splátky rozhodně neplatí. Je totiž těžké splácet něco, z čeho už není žádný užitek.

Zadlužili byste se kvůli dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).