Hlavní navigace

Jak výhodné je dnes stavební spoření?

27. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Stavební spoření je bankovní produkt určený především pro financování bytových potřeb. Velkou oblibu si však získal hlavně díky státní podpoře, která z něj činí nástroj používaný pro spoření.

I v dnešní době nízkých úrokových sazeb nabízí zhodnocení vkladů přes tři procenta.

Kde spořit? Úrokové sazby klesají

Dlouhotrvající pokles úrokových sazeb dělá vrásky na čele všem střádalům. Úrokové sazby na spořicích účtech i termínovaných vkladech jsou stále nižší a nižší. I ty nejvyšší sazby se jen s obtížemi přehoupnou přes jedno procento a zpravidla je jejich dosažení omezeno výší vkladu nebo je vázáno na splnění dalších podmínek. Nabídky stavebních spořitelen se v takové situaci stávají více než zajímavé. Stavební spořitelny totiž nemohou na pokles sazeb reagovat tak rychle jako ostatní banky, a proto o něco déle nabízejí starší (tedy vyšší) úrokové sazby.

Kontroverzní opatření utlumily zájem

Pokud uvažujeme o stavebním spoření, nelze nezmínit nepopulární kroky, ke kterým stavební spořitelny v posledních letech sáhly. Klesající úrokové sazby dostaly stavební spořitelny do situace, kdy jsou pro ně smlouvy uzavřené před deseti či více lety ztrátové. Úrokové sazby v nich sjednané jsou několikanásobně vyšší, než odpovídá dnešní situaci, a proto stavební spořitelny sáhly ke snižování úrokových sazeb. Tam, kde smlouvy neumožňují úrokovou sazbu snížit, přistoupily dokonce k jednostranným výpovědím. Dnešní vlažný zájem o stavební spoření je pravděpodobně důsledkem těchto kroků. Zájem o stavební spoření je totiž podstatně menší, než by odpovídalo ekonomické atraktivitě tohoto produktu.

Stavební spořitelna fixuje sazbu na šest let

Smlouva o stavebním spoření vám zajišťuje pevnou úrokovou sazbu na dobu nejméně šesti let. Po tuto dobu nesmí stavební spořitelna úrokovou sazbu změnit a musí připisovat sjednaný úrok. Za dnešní situace je to výhoda pro vás coby klienta, protože úrokové sazby mají tendenci spíše klesat. Naopak nevýhodnou by se fixní sazba stala v případě, že by úrokové sazby začaly růst.

Výnos je nadprůměrný, je ale potřeba vědět, jak na to

Za průměrný dnes můžeme považovat čistý výnos kolem 0,85 %, což odpovídá nominální sazbě kolem jednoho procenta. To je dnes výnos, který nabízejí spořicí účty, byť zpravidla s určitým omezením nebo dodatečnými podmínkami. Co nabízí stavební spoření?

Jednoprocentní úroková sazba je u stavebních spořitelen dnes ještě obvyklá (podrobnosti dále). Kromě úroků vám však náleží také státní podpora ve výši 10 % z ročních vkladů, nejvýše však 2000 Kč ročně. K optimálnímu zhodnocení vkladů proto dochází při pravidelném spoření kolem 1700 Kč měsíčně. V takovém případě je čistý roční výnos ze stavebního spoření kolem 3,19 %, což odpovídá nominální sazbě 3,75 % před zdaněním. Takto vysoké zhodnocení žádný srovnatelný bankovní produkt nenabízí.

Výnos stavebního spoření
Autor: Petr Kielar

Zhodnocení vkladů na účet stavebního spoření po zdanění.

Výpočet předpokládá úrokovou sazbu 1 % p.a., poplatek za uzavření smlouvy 1 % cílové částky a měsíční poplatek za vedení účtu ve výši 25 Kč. Cílová částka byla volena ve výši naspořené částky zaokrouhlené nahoru na celé tisíce, aby byly minimalizovány poplatky.

Příliš nízké vklady nejsou výhodné vzhledem k existenci fixních poplatků. Naopak při měsíčních úložkách nad 1700 Kč již dále neroste státní podpora, takže vysoké vklady jsou úročeny „pouze“ úrokovou sazbou stavební spořitelny. Slovo „pouze“ je v uvozovkách proto, že úrokové sazby které dnes stavební spořitelny nabízejí, patří mezi nejvyšší v celém bankovním sektoru.

Ilustrativní výpočet zobrazený v grafu byl proveden pro typické úrokové sazby a poplatky, které dnes mají stavební spořitelny v nabídce. Jaké jsou konkrétní nabídky stavebních spořitelen?

Co nabízejí stavební spořitelny?

Nominální úrokové sazby (tedy sazby sjednané ve smlouvě o stavebním spoření) se dnes pohybují kolem jednoho procenta. Nejvyšší sazbu nabízí Českomoravská stavební spořitelna (Liška), a to 1,3 %. Modrá pyramida stavební spořitelna má základní sazbu 0,5 %, ke které však můžete získat bonus ve výši 0,7 %, což dělá celkem 1,2 %. Podobně Wüstenrot – stavební spořitelna nabízí 1 % plus bonus 0,1 %, tedy 1,1 %. Na bonusy však není automatický nárok, pro jejich získání musíte splnit předem stanovené podmínky. Raiffeisen stavební spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) úročí vklady jedním procentem. Aktuální přehled jednotlivých nabídek včetně podrobných podmínek a vypočtené čisté úrokové sazby je publikován na stavebkách.cz.

Zde uvádíme nejvyšší úrokové sazby z vkladů jednotlivých stavebních spořitelen:

Stavební spořitelna Úroková sazba
Českomoravská stavební spořitelna – Liška 1,3 %
Modrá pyramida stavební spořitelna 0,5 % + bonus 0,7 %
Raiffeisen stavební spořitelna 1 %
Stavební spořitelna České spořitelny – Buřinka 1 %
Wüstenrot – stavební spořitelna 1 % + bonus 0,1 %

Všechny stavební spořitelny tedy dnes nabízejí sazby ve výši nejméně jednoho procenta. Objevily se však již zprávy, že v létě budou některé spořitelny sazby snižovat. Prozatím tyto úvahy signalizovala pouze ČMSS a Raiffeisen stavební spořitelna, nicméně je možno předpokládat, že pokud největší stavební spořitelna (ČMSS) úrokové sazby sníží, ostatní se ochotně přidají.

Dříve, než uzavřeme smlouvu stavebním spoření, měli bychom si promyslet několik věcí.

Stavební spoření je dlouhodobé spoření

Smlouvu o stavebním spoření je sice možno ukončit kdykoli, nicméně ukončení smlouvy dříve než po šesti letech spoření znamená ztrátu státní podpory a zpravidla též sankční poplatek (obvykle 0,5 až 1 % cílové částky). Stavební spoření je tedy vhodné, pokud chceme ukládat peníze po dobu alespoň šesti let.

Vzhledem ke zkušenostem posledních let je rozumné počítat se stavebním spořením na dobu šesti let, nikoli však delší. Doba spoření je sice omezená pouze cílovou částkou (nelze naspořit více), nicméně stavební spořitelny mají právo po šesti letech spoření úrokovou sazbu změnit a této možnosti rovněž využívají. Dnes nelze předvídat, jaká situace bude za šest let, je však lépe počítat pouze s tím, co je smluvně sjednáno.

Úroková sazba je pevná

Je třeba zvážit skutečnost, že po dobu šesti let budou vklady úročeny pevně sjednanou úrokovou sazbou bez možnosti smlouvu bezplatně ukončit. Na jednu stranu to znamená jistotu sjednaného úroku, na stranu druhou se tím zříkáme možných výhodnějších nabídek, které by se mohly naskytnout, pokud by úrokové sazby na trhu začaly růst.

Vývoj úrokových sazeb v budoucnu nelze dost dobře odhadnout. Je tedy na rozhodnutí každého, aby zvážil, zda preferuje vrabce v hrsti (v podobě pevně sjednané sazby kolem jednoho procenta), nebo holuba (s vyšším výnosem) na střeše. Přitom toto rozhodnutí rozhodně není tak jednoznačné, jak by z lidového rčení mohlo vyplývat. Holub na střeše zřejmě jednou přiletí; je však otázkou, kdy se tak stane.

dan_z_prijmu

Cílová částka a poplatky

Pokud chceme účet stavebního spoření použít pouze ke zhodnocování peněz, je vhodné volit cílovou částku co nejnižší (zhruba ve výši předpokládané naspořené částky po šesti letech zaokrouhlené nahoru). To proto, že stavební spořitelny si účtují poplatek za uzavření smlouvy ve výši jednoho procenta z cílové částky. Pokud bychom však počítali s budoucím úvěrem ze stavebního spoření, je vhodné zvolit cílovou částku vyšší. Cílovou částku je sice možno dodatečně změnit, ale s touto změnou nemusí stavební spořitelna souhlasit.

Článek byl převzat s laskavým svolením autora z webových stránek stavebky.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fyzik, který se řízením osudu dostal do sféry bankovnictví. Je autorem učebnice matematiky stavebního spoření, tento předmět také externě přednáší na VŠE. Zároveň i konzultant a provozovatel serveru stavebky.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).