Hlavní navigace

Jak vybírat pojištění domácnosti? - rada odborníků

28. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ať bydlíte ve vlastním, družstevním či pronajatém bytě nebo domě, zřejmě máte uzavřené pojištění domácnosti. K získání hypotečního úvěru je nezbytné. Je ale vaše pojištění odpovídající? Zeptali jsme se odborníků, na co je třeba dát pozor při výběru pojištění domácnosti.
Olga Kobilková - Česká pojišťovna

Olga Kobilková, produktová manažerka České pojišťovny

Pokud bych byla klientem a rozhodovala se, kterou pojišťovnu si mám zvolit, když si chci pojistit svoji domácnost, určitě bych si vybírala podle toho, jaké věci a na jakých místech by mi pojišťovna nabídla pojistit, dále pak za jakou výši ročního pojistného a jak srozumitelně by mi její zaměstnanci dokázali pojistné podmínky a smluvní ujednání vysvětlit.

Moje rozhodnutí by určitě ovlivnila také skutečnost, zda mohu sjednat pojistnou smlouvu, kdykoliv si usmyslím, např. rovnou na obchodním místě pojišťovny (u přepážky), a nemusím čekat na obchodníka ve svém bytě, zda mi vše vysvětlí a zodpoví mé dotazy a zda není sjednání pojištění časově příliš náročné.

Volbu při rozhodování, u které pojišťovny se pojistím, by rozhodně podpořila také „kultura“ firmy, k níž patří bezesporu patří prostředí, v jakém se obchodní místo (přepážka) nachází a úroveň jednání pracovníků a především ochota vše srozumitelně vysvětlit a poradit.

Také bych se asi zeptala svých známých, jaké mají zkušenosti s pojišťovnou, například při vyřizování pojistné události. Určitě by mě zajímala rychlost likvidace při současné co možná nejmenší časové náročnosti pro mě.

Barbora Slánská, ředitelka odboru pojištění živností a občanů pojišťovny Uniqa

Hlavním kritériem by rozhodně neměla být cena pojištění, protože pod nízkou cenou se může skrývat nedostatečné krytí některých rizik.

U některých produktů jsou nastaveny tzv. limity plnění. Obvykle jsou stanovena pro některá pojistná nebezpečí (odcizení věci, záplavy, povodně apod.) nebo pro některé skupiny věcí jako např. cennosti, starožitnosti, audio-video apod. Je nutné se s těmito limity seznámit a dobře si rozmyslet, zda nám stanovená výše postačuje. U některých produktů je možné si za zvláštní pojistné limity navýšit. Na trhu je i produkt, který má limit pouze pro cennosti.

Poměrně velkou roli hraje způsob zabezpečení domácnosti. Ovlivňuje celkovou cenu pojištění a ve většině případů i výši pojistného plnění po krádeži. Seznamte se pečlivě s požadavky pojišťovny, vyplatí se vám to.

Neméně důležité je stanovit si správně pojistnou částku. Měla by vždy odpovídat skutečné hodnotě všech věcí v domácnosti. Hodnota by měla být stanovena v nových cenách, pokud pojišťovna poskytuje pojistné plnění v těchto cenách. Pokud bude stanovena nižší pojistná částka, vystavujete se možnosti podpojištění a po pojistné události pak můžete od pojišťovny dostat i podstatně nižší plnění.

Redakce

Chcete-li mít skutečně jistotu, že vaše pojištění domácnosti vám pomůže právě tehdy, když to budete nejvíc potřebovat, čtěte pozorně výluky z pojištění. Jinak se vám může snadno stát, že až po průchodu stoleté vody zjistíte, že je vaše pojistka bezcenná. Nejde přitom zdaleka jen o krytí škod vzniklých záplavami.

Druhým nezbytným bodem jsou pojistné limity. Zejména na cennosti a elektroniku bývají stanoveny samostatné, nižší limity plnění. Zkontrolujte si i u starších pojistek, jaké výše dosahují a zda bude případná náhrada vyplácena v nové či časové ceně. V případě nové ceny dostanete pojistné plnění, které odpovídá nahrazení poškozené věci novou, při časové ceně vám pojišťovna nezaplatí amortizaci (opotřebení).

dan_z_prijmu

Jak uvádějí odborníci z pojišťoven, není dobré zapomínat ani na pověst pojišťovny. Pokud výplata pojistného plnění trvá příliš dlouho, zřejmě se nejedná o pojišťovnu, které by bylo vhodné svěřit svou budoucnost v případě nenadálé události. Důležitá je též síla pojišťovny – zejména v okamžicích, kdy nastane pojistná událost ve větším rozsahu. Pak rozhoduje i kvalita zajištění.

Pojistné, ač je tím, co ovlivňuje rodinné výdaje bezprostředně, by mělo být v rozhodování až na nějakém třetím místě – po výběru kvalitních pojišťoven (zdaleka není na našem trhu jediná) a po volbě pojistky, která odpovídá vašim požadavkům na pojistné krytí.

Jste spokojeni s vaším pojištěním domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).