Hlavní navigace

Jak přijít zadarmo k bytu?

30. 3. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nemáte žádný byt, nebo máte byt, dejme tomu, v činžáku na Žižkově a rádi byste jej vyměnili za lepší? Spočítali jste si výši splátky hypotéky nebo půjčky a zjistili, že vám – při vašem příjmu – nikdo nepůjčí, a pokud ano, budete žít do smrti o chlebu a vodě?

Nezoufejte, dále popíši způsob, jak přijít ke slušnému bytu zcela zadarmo. Tento postup není ryze teoretický, momentálně je aplikován v jednom státním orgánu…

Prvním předpokladem je, že pracujete na úřadu nebo státním orgánu, který má k dispozici alespoň jeden služební byt. Pokud pracujete ve funkci, kde přicházíte denně do styku (služebního) s Nejvyšším Představitelem orgánu (naprosto ideální je funkce řidiče služebního automobilu Nejvyššího Představitele – tu jej odvezete o půlnoci z důležitého jednání, tu jej zavezete i s manželkou do kina, tu odvezete jeho zavazadla do Švýcar, zatímco Nejvyšší Představitel tam odletěl letadlem), vaše šance na získání kýženého bytu se rapidně zvyšují. No, a pokud náhodou v onom bytě dosud bydlí někdo, kdo si dovolil Nejvyššího Představitele upozornit, že jeho podřízení mrhají státními prostředky, v pracovní době se nezřízeně opíjejí atd., je vaše šance stoprocentní.

Drobnou překážkou, která vaší touze prozatím poněkud brání, je pouze nájemník, který vámi vytoužený byt před léty získal, neboť se za to zavázal vykonávat mizerně placenou práci. Bohužel nejsme v padesátých létech, kdy by Nejvyšší Představitel mohl obtížného nájemníka na schůzi svých soudruhů prohlásit za typického buržoazního intelektuála, příživníka tyjícího z práce dělnické třídy a okamžitě jej nechat odstěhovat do zřícené pastoušky v pohraničí. Jsme v demokracii, kdy je nutno buď udělat vše pro to, aby nepohodlný nájemník zmizel sám, nebo výše uvedeného dosáhnout za pomoci nezávislého soudu, což, bohužel, znamená pro váš záměr jisté nedlouhé zdržení.

V prvé řadě je nutno získat na pracovišti, kde je nepohodlný nájemník zařazen, vhodného spojence. Toho se docílí tím, že dosavadní vedoucí pracoviště, který projevuje jistou dávku inteligence a samostatného myšlení, je povýšen, přeřazen jinam a na jeho místo dosazen řadový zaměstnanec, nemající potřebnou kvalifikaci a schopnosti vést kolektiv. Pokud má onen řadový zaměstnanec takový IQ, že je schopen v opilecké pýše vlézt do výběhu k cizímu německému ovčákovi a nechat se pokousat, můžete si být jisti, že je pro váš záměr jako stvořený.

Řadový zaměstnanec je tedy jmenován vedoucím a začne uskutečňovat váš plán: nepohodlný nájemník přestane dostávat dvě stovky kvartálních odměn, které dosud dostával, naopak začne dostávat upozornění na údajné neplnění pracovních povinností… Slabší povahy jistě v tomto okamžiku couvnou, dají výpověď z pracovního poměru samy – no, a pak je možno podat žalobu dle občanského zákoníku na přivolení soudu k výpovědi z bytu, neboť dosavadní nájemník přestal pro orgán pracovat a orgán byt potřebuje pro jiného pracovníka, tedy pro vás…

Bohužel, může se stát, že nájemník není slabší povahy a v pracovním poměru setrvá. Pak je nutno přitvrdit. Jednou z možností je uspořádat v pracovní době na pracovišti oslavu na počest narozenin některého z pracovníků za účasti Vyššího Řídícího Pracovníka. Poté, co se účastníci oslavy řádně posílí, vydají se do bytu nepohodlného nájemníka a tam jej, se slovy „co nás tady votravujete?“, fyzicky inzultují (pro neznalé cizích slov: dají mu přes držku).

Je možné, že nepohodlný nájemník vydrží i tento nátlak a dokonce má tu drzost, že si nejen stěžuje Nejvyššímu Představiteli, ale i mu oznámí, že nešlo o zdaleka první opileckou akci na pracovišti za účasti Vyššího Řídícího Pracovníka! Pak je ovšem nutno použít zbraně těžšího kalibru. Nepohodlnému nájemníkovi se odebere celé osobní ohodnocení, zabrání se mu ve vstupu na pracoviště, jeho byt se po vzoru koncentračních táborů obežene drátěným plotem, k přístupu do bytu se po estébáckém vzoru namontují kamery (jestli tam náhodou nechodí nějaký disident – eh, čo to táram, komunista! Odpusťte, ještě jsem se zcela nepřeorientoval, ono pracoviště se totiž za tzv. totality zabývalo mj. sledováním kvality vysílání rušiček Svobodné Evropy)… Na manžela nepohodlného nájemníka lze dle libosti podávat různá trestní oznámení (např. podáte v Annonci nějaký přiblblý inzerát a policii oznámíte, že jej podával manžel nepohodlného nájemníka a že vás tento inzerát uráží, čili cítíte se pomluveni) – pravda, policisté si při jejich vyšetřování poklepávají na čelo, zabývat se jimi však musí – a o to právě jde!

Je zde sice teoretická možnost, že si nepohodlný nájemník bude někde stěžovat – ale však dobře víte, jak to v tomhle státě chodí – tento orgán nemá pravomoci, pro tohoto senátora není věc dostatečně mediálně zajímavá, a stěžovat si na nadřízeném orgánu? I malé dítě dokáže vysvětlit přísloví „Vrána vráně oči nevyklove“…

Co však dělat, jestliže nepohodlný nájemník přežívá i výše uvedená opatření, nehodlá dát sám výpověď ani se dobrovolně odstěhovat pod most? Nezoufejte – každý orgán v této republice se nejméně každé 3 roky zřizuje, ruší, reorganizuje apod., což, kromě velké radosti výrobců razítek, hlavičkových papírů atd. konečně způsobí radost i vám – váš orgán je zřízen podle nového zákona, Nejvyšší Představitel reorganizaci (ač se reorganizace zdála býti i vhodným okamžikem pro změnu u koryta, pardon, Nejvyššího Představitele) přežil a nepohodlný nájemník je z práce okamžitě vyhozen z organizačních důvodů. Tím pádem je splněna i podmínka občanského zákoníku – nájemník pro orgán přestal pracovat, takže na něj orgán okamžitě podává žalobu na přivolení k výpovědi z bytu… Samozřejmě, organizačně místo vyhozeného pracovníka zmizelo, ale jeho práce, resp. pracovní náplň nezmizela – jeho práci budou dál vykonávat ostatní s 3× vyšším platem, no, většinou stejně nemají co dělat, tak jsou alespoň takhle užiteční.

Jo, žaloba, to znamená nějakého právního zástupce, váš orgán sice zaměstnává asi 20 právníků, jenže, co kdyby po návratu od soudu některý vykecal ostatním spolupracovníkům, jak váš orgán zachází se zaměstnancem, který zde pracoval 18 let? A že jediný byt, který vašemu orgánu (tedy Vám a Nejvyššímu Představiteli) zůstal (když jste jich asi 20 nedávno bezúplatně převedli na jistou obec) orgán potřebuje zrovna pro panského kočího? Jak prosté, milý Watsone! Najmete si soukromou advokátní kancelář, když státní rozpočet utáhne miliardy za vytunelované banky, proč by neutáhl pár tisíc za to, aby Nejvyšší Představitel konečně ocenil Vaše služby, že?

On ten občanský zákoník ještě říká něco v tom smyslu, že nepohodlný nájemník nemůže být vystěhován na ulici (ale prý se očekává novelizace)? No co, nabídnete mu nezištně vlastní byteček na Žižkově… Cože??? On nechce byt na starém Žižkově??? Pane Krampole, slyšíte to??? A soudkyně jednání odročuje, protože se jí zdá divné, že jste s nepohodlným nájemníkem vůbec nejednali, ba že jste mu ani nenabídli žádný byt, natož pak přiměřený??? Nevadí, těch pár týdnů už vydržíte, máte nápad – s nepohodlným nájemníkem jednat samozřejmě nebudete, vaše právní zástupkyně ale napíše soudu, ať se v jednání pokračuje, že to nepohodlný nájemník schválně zdržuje (kde by taky váš orgán vzal byt, který by nepohodlnému nájemníkovi mohl nabídnout, že jo? Koupit za peníze daňových poplatníků nový? To ho snad můžou rovnou koupit vám a nepohodlný nájemník ať si dál bydlí v té přestavěné vrátnici, ne?).

dan_z_prijmu

Rád bych vám prozradil, u kterého státního orgánu lze tímto výše popsaným jednoduchým způsobem získat byt – bohužel bych nerad ovlivňoval soudní jednání, které bude probíhat dne 3.4.2001 od 13.00 hod. v jednací síni 8/I. posch. Okresního soudu Praha-západ, Karmelitská 19, Praha 1.

Po tomto datu rád napíši pokračování, jak se nový nájemník konečně mohl nastěhovat do vytouženého bytu a nepohodlný nájemník byl, po vzoru buržoasních intelektuálů a jejich přisluhovačů konečně vystěhován tam, kam si zasloužil!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).