Hlavní navigace

Jak ovlivní prezidentské veto důchodovou reformu?

28. 9. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Prezident dal stopku důchodové reformě. Zatímco ale zablokoval pouze technickou normu, základní zákony už platí. Co to pro vás znamená?

Prezident Václav Klaus vetoval technickou normu provádějící již schválené základní zákony důchodové reformy, které nechal projít letos v létě. Ačkoli není žádným překvapením, že opozice jeho krok kvituje, prezident zdůraznil, že se změnou nesouhlasí ze zcela jiných příčin.

Svůj krok zdůvodňuje tím, že na to, jak velký zásah do důchodového systému reforma bude, nad návrhem nepanuje potřebný konsenzus ve společnosti, mezi odborníky ani v politice. Vadí mu také, že koalice prosadila návrh v době, kdy chybí důvěra v dlouhodobé kolektivní investování. Čtěte více: Veřejnost nemá informace o reformě. Vláda je spokojená

Základní normy prošly už loni

Základní změny důchodového systému přitom parlament odhlasoval už koncem minulého roku. Ačkoli je Klaus podle svých slov kvůli tehdejším obstrukcím opozice sněmovně přímo nevrátil, zároveň je také nepodepsal. Již tehdy v souvislosti s návrhem reformy poukazoval na nedostatečnou diskuzi i další prohlubování deficitu důchodového systému.  

Základní normy důchodové reformy jsou už tedy schváleny. Platí tedy možnost dobrovolného spoření v nových penzijních fondech i změna v oblasti penzijního připojištění. V nových účastnických fondech tzv. třetího pilíře už nově v rámci doplňkového penzijního spoření nebude fungovat garance nezáporného výnosu, zanikne i možnost výsluhové penze a změní se lhůta pro vznik nároku na odbytné. Účastnické fondy budou ale na rozdíl od těch původních (nově transformovaných) moci nabídnout účastníkům i dynamičtější strategii investování.

O změnách si můžete více přečíst v článku Na změnu penzijního fondu máte posledních 14 dnů. Jaký fond zvolit?

Nemění se ani možnost dobrovolně si přesměrovat 3 % z pojistného do fondů penzijních společností a přidat k nim na svůj důchodový účet každý měsíc další 2 % disponibilního příjmu. Čtěte více: Penzijní reforma od A do Z. Vše, co potřebujete vědět

Na malou důchodovou reformu veto vliv nemá

Platnost malé důchodové reformy veto prezidenta nijak neovlivní. Jen pro připomenutí uvádíme, že malou penzijní reformu iniciovalo rozhodnutí Ústavního soudu, který považuje české důchody za příliš rovnostářské. Důsledkem byla změna ve výpočtu penzí tak, aby lidem s vyššími příjmy (a vyššími odvody) byly přiznávány vyšší důchody ve srovnání s nižší příjmovou skupinou, která má mnohem nižší odvody, ale ne o tolik nižší penze. O změnách ve výpočtu jsme informovali v článku Jak vypadá penzijní reforma vyhovující Ústavnímu soudu?

Mezi další změny malé důchodové reformy patří i tvrdší postihy za předčasný odchod do penze, zrychlené zvyšování důchodového věku u žen, změny ve valorizaci penzí a přísnější pravidla pro obnovu nároku na pozůstalostní důchod.

Chcete si sjednat penzijní připojištění ještě se starými pravidly? Můžete tak učinit rovnou na serveru Měšec.cz a získat prémii 500 Kč. Pro lepší rozhodování zde najdete také výsledky jednotlivých fondů

Kde začíná „pravý guláš“?

Počátky dnešních zmatků s vetovanou technickou normou sahají až k daňové reformě, jejíž počátek musel být (v souvislosti se schválením zdanění hazardu i za účasti opozice) odložen na rok 2015. 

Právě návrh daňové reformy ale řešil i technické provedení výběru prostředků určených do druhého pilíře. 

Ministerstvo financí proto přišlo se speciální úpravou, která umožnila start důchodové reformy už od roku 2013 i přes odloženou platnost norem reformy daňové. V polovině srpna senátoři tento zákon podle očekávání vrátili vládě, které se ale podařilo jejich krok ani ne za měsíc opět přehlasovat. Nyní ho tedy vetoval sám prezident.

Technická prováděcí norma se tak vrátí zpět do Poslanecké sněmovny, kde se ji na další schůzi nejdříve během první půli října mohou poslanci pokusit přehlasovat. Tentokrát ale bude pro vládu náročnější sehnat potřebných 101 hlasů bez Věcí veřejných v koalici a bez šesti poslanců z ODS, kteří ve sněmovně zablokovali i schválení vládního daňového balíčku. Čtěte více: DPH v roce 2013 nejistá: Zdraží jenom něco nebo úplně všechno?

Ačkoli pokud by se nepodařilo vládě prezidentské veto přehlasovat a dalo by se předpokládat zpoždění startu důchodové reformy, podle prezidenta Asociace penzijních fondů ČR Jiřího Rusnoka není nemožné reformu spustit i v případě, že se veto nepodaří přehlasovat. O tomto návrhu ale zase zatím nechce uvažovat ministerstvo financí.

Teoreticky by tak lidé mohli od příštího roku do nových fondů začít spořit, v praxi by ale nebylo uzákoněno technické řešení výběru prostředků.

Co je důsledkem?

Pokud se nepodaří veto přehlasovat, posune se s největší pravděpodobností start důchodového reformy na rok 2015. V případě že by se podařilo vládě posunout počátek daňové reformy už na rok 2014, odstartovaly by obě reformy ve stejný okamžik.

dan_z_prijmu

Zmatek reformě nehraje do karet

Je zřejmé, že prezident neměl v úmyslu vyvolávat svým blokováním technické normy jakékoli zmatky a cílem bylo pouze dočasně reformu zablokovat.

Výsledkem je nyní pouze to, že pokud důchodová reformě nevyvolávala jistotu ve společnosti dříve, současný zmatek s největší pravděpodobností odradí od myšlenky reformy téměř všechny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).