Hlavní navigace

Jak omezit zneužívání sociálních dávek? Nedat hotovost

14. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Využívání nebo spíše zneužívání sociálních dávek je problémem většiny zemí s otevřenou sociální náručí. Existuje přitom elegantní řešení, které zneužití omezí. Stačí nedat hotové peníze a místo nich použít jejich alternativy.

Příspěvky na živobytí pro nejchudší občany jsou vypláceny ve většině evropských států, které mají záchrannou sociální síť a kde obyvatelé státu nejsou odkázáni na sebe nebo na své příbuzné. Jenže právě sociální dávky vyplácené obecními úřady patří mezi často zneužívané. I v České republice kolují historky o opakujících se situacích, kdy si občané jiné barvy pleti pro sociální dávky jezdí v drahých zahraničních vozech a na svých tělech mají mnoho předmětů ze „žlutého kovu“. Výplata sociálních dávek hotovostní formou je nejrozšířenější, ale právě pro její zneužitelnost se obce a města začínají obracet i k jiným formám výplaty dávek.

Bezhotovostní bariéra

Hotovostní výplata sociálních dávek svádí k utracení peněz na jiné účely, než pro jaké je dávka určena. Totiž, pro zajištění nejnutnějších prvků pro živobytí. Tím se rozumí hlavně potraviny, ošacení či výběr drogistických přípravků. Alkohol a cigarety stát nehradí, ale právě na ně padne velká část sociálních příspěvků. Jak omezit nešvar zneužívání? Některá města a obce pilotně zavádějí výplatu sociálních dávek formou poukázek. Ty vydávají soukromé společnosti ve formě známých „stravenek“ a jejich použití je ze své podstaty značně omezeno. Ve Venezuele a v Polsku zase obce vydávají předplacené platební karty. Ty lze použít jen k platbám v určitých obchodních sítích a nelze s nimi vybrat hotovost. Výsledkem je účelně vynaložená sociální dávka. Stravenky nebo karty samotnému zneužití pochopitelně zcela nezabrání, ale výrazně jej omezí.

Kapesné už nefunguje

Bez hotovosti v ruce klesá o sociální dávky zájem. Podle tiskové zprávy společnosti Ticket Service jen za loňský rok, kdy byl projekt poukázek průběžně zaváděn, se vrátilo do pokladny státní správy 220 000 korun a počet žadatelů o dávky poklesl o 12 %. Tento fakt poukazuje na velkou výhodu bezhotovostního systému, poukázky dobře pomáhají snižovat počet takových žadatelů, kteří dávky využívají jako jakési přilepšení či „kapesné“.

Podle zprávy se do pilotního projektu prozatím zapojilo dvacet obcí, které začaly část sociálních dávek místo v hotovosti vyplácet v poukázkách. V současné době bezhotovostní systém využívají orgány pomoci v hmotné nouzi (pověřené obecní úřady a obecní úřady obcí s rozšířenou působností) v necelých čtyřiceti městech a obcích po celé České republice.

dan_z_prijmu

Podporujete bezhotovostní vyplácení sociálních dávek od obcí?


Zaměření na cíl

Prostřednictvím poukázek lze nakupovat zboží základní životní potřeby. Převedeno na české poměry jde o potraviny, nealkoholické nápoje, hygienické potřeby, oděvy a obuv, v některých obcích je možné za poukázky nakoupit také školní potřeby. O vydání poukázky místo hotovosti rozhoduje sociální úředník, nejde tedy o plošně zavedené pravidlo. Plošné zavedení bezhotovostního sytému sociálních dávek by zase poškodilo skutečně sociálně potřebné občany a rodiny, které z vlastních sil nemohou (ne že nechtějí) dosáhnout na běžný životní standard. Poukázka tak připadne hlavě tomu, u koho je zjevné, že by využil dávku k jinému účelu, než je určena. V uplynulém roce šlo o 6600 příjemců, u kterých orgány pomoci v hmotné nouzi zjistily nesprávné využívání vyplacených dávek a kteří místo hotovosti dostali poukázku.

Obtížné zneužití

Zneužít poukázku lze, ale je to obtížné. Jak se říká vše je v lidech a v tomto případě to platí dvojnásobně. Omezit zneužití může především dobrá spolupráce s obcemi, které dávky vyplácejí. Vhodně zvoleným typem a počtem prodejen a snadnou kontrolou nakoupeného zboží za poukázku se zneužité značně omezuje. Zvláště v malých prodejnách lze platbu poukázkami dobře uhlídat oproti velkým prodejním kolosům. Tak jako tak to vypadá, že počáteční pokusné kroky některých měst a obcí se začnou rozšiřovat i do dalších míst, kde se sociální dávky vyplácejí a místo hotovostního vyplácení přejdou k systému „stravenek“ nebo v budoucnu i předplacených karet. Výsledkem bude účelově vyplacená dávka (zvláště u problémových občanů) a úspora obecní poklady. Potažmo našich peněz, protože obce žijí z daní, které platí všichni pracující.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).