Hlavní navigace

Jak nejlevněji vystřízlivět

1. 1. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vzpamatovat se po novoroční kocovině a přivést hlavu k rozumu není žádná hračka. Navíc to může být pěkné drahé. A protože platí, jak na Nový rok, tak po celý rok, raději vám poradíme, kterak je možné na nepříjemném střízlivění ušetřit, abyste následky nenesli dalších 364 dnů.

Pokud jste využili rad z včerejšího článku Jak se nejlevněji opít a maximalizovali jste požadovanou míru alkoholového opojení v závislosti na ceně vypitého moku, jistě se vám budou dnešní rady hodit.

Při volbě způsobu vystřízlivění velmi záleží na tom, jestli je záměrem vystřízlivění okamžité, ještě ve chvíli, kdy člověku tak říkajíc za krkem sedí opička, nebo až tehdy, kdy se celý rozlámaný probudí v posteli s kocovinou.

Pro okamžité vystřízlivění se zpravidla doporučuje ne příliš finančně náročná šoková terapie – např. chlístnutí vědra studené vody přímo do obličeje apod. Mnohem efektivnějším způsobem však bývá zhlédnutí stavu bankovního konta, případně prosincového výpisu z běžného účtu, kde jsou zapsány všechny předvánoční útraty. Samotný výpis bývá většinou relativně levný (pokud si ho ovšem nevyzvedáváte na pobočce), ovšem jestli se vám skutečně podaří tímto způsobem vystřízlivět, přišlo vás to celkově asi hodně draho.

Nemáte-li dosud prosincový výpis k dispozici, můžete alespoň využít služeb internetového či telefonického bankovnictví a zjistit okamžitě aktuální zůstatek na svém účtu, případně historii svých předvánočních transakcí.

Mnozí lidé mají vystřízlivění ulehčeno samotným procesem opájení se. K okamžitému účinku totiž stačí, když jim nad ránem číšník oznámí celkovou sumu, kterou během noci propili. Takové vystřízlivění nestojí vůbec nic a je přidáno jako bonus k předchozí konzumaci alkoholu.

Poněkud komplikovanější situace nastává ve chvíli, kdy se člověk ráno probudí s hlavou jako střep, vyschlými ústy a rozbouřeným žaludkem. Tehdy se už zpravidla nemluví o procesu střízlivění, ale spíše o urputném boji s kocovinou.

Receptů, rad i zaručených prostředků je nepřeberně. V našem cenovém srovnání jsme se proto zaměřili jen na ty nejdůležitější. Obecně je hojně doporučováno zejména stálé doplňování tekutin v podobě nealkoholických nápojů či polévek. Pohodlné je polykání speciálních tabletek a léků. Někteří otrlejší radí podobné nepřístojnosti, jako je studená sprcha či fyzická aktivita. Pro někoho jsou tyto věci zcela neproveditelné, ovšem jak si ukážeme později, patří mezi prostředky nejlevnější.

Drsnější povahy se s příliš racionálními radami zapšklých lékařů a babek kořenářek nespokojí a pravidelně užívají prostředky odpovídající jejich naturelu, jako např. vyprošťovacího panáka, žloutek s worcesterem nebo lák z okurek. Pravda, mnoho chybějících látek sice do těla nedodají, ale nedá se u nich pominout spolehlivě povzbuzující efekt.

Cena vybraných způsobů vystřízlivění
Název prostředku Orientační cena za dávku/porci/balení
Studená voda z potoka 0 Kč
Procházka na čerstvém vzduchu 0 Kč
Výpis z běžného účtu 0 Kč-50 Kč
Dvě sklenice vody z kohoutku 0,02 Kč
Vědro studené vody z kohoutku 0,40 Kč
Studená sprcha 2 Kč
Žloutek s worcestrem 3 Kč
Dvě sklenice minerálky 4 Kč
Česneková polévka 7 Kč
Panák vodky s pepřem 8 Kč – 30 Kč
Lák z okurek 10 Kč
Ranní půllitr piva 12 Kč
Silný hovězí vývar 15 Kč
Samaritán 30 Kč
Nux Vomica 9 CH 50 Kč
Anti Ethanol 07 185 Kč
Zapomenutá antikoncepční pilulka nevyčíslitelné

Pozn.: uvedené ceny platí za předpokladu, že se budete pokoušet vystřízlivět v domácím prostředí. Pokud budete chtít např. ve věcech stravy a nápojů o pomoc požádat některou z blízkých restaurací, cena za služby bude výrazně vyšší.

Při důkladném zkoumání cen jednotlivých prostředků ke zmírnění průběhu kocoviny jsme došli k zajímavému závěru, že prostředky aplikované zevně jsou zpravidla o mnoho levnější než přípravky k vnitřnímu užití. Např. vědro studené vody z kohoutku vás vyjde na pouhých 40 haléřů, procházku na čerstvém vzduchu či studenou vodu z potoka můžete získat dokonce zcela zdarma.

Naproti tomu substance podávané perorálně jsou finančně náročnější (vyjma konzumace čiré vody z kohoutku). Slavný žloutek rozmíchaný s worcestrovou omáčkou či chilli vás sice vyjde na pouhé 3–4 Kč, podobně jako dvě sklenice minerálky, ovšem porce osvědčené polévky vás již nejspíše bude stát více než desetikorunu. Ovšem za předpokladu, že za česnekovou polévku nepovažujete horkou vodou zalitý stroužek česneku.

Kolem desetikoruny vás bude stát také dávka láku z okurek či šťáva z kysaného zelí. Samozřejmě bude velmi záležet na tom, jestli samotné okurky či okapané zelí vyhodíte, nebo je později použijete např. pro přípravu pokrmu. Lák z následně vyhozených okurek je přirozeně dražší.

Právě nejlevnější nejsou ani přípravky typu „klín klínem“ aneb alkoholické nápoje, které mají zmírnit následky předchozích alkoholických nápojů. Za vyprošťovací půllitr lahvového piva dáte přibližně 12 Kč (méně nároční však mohou tento nápoj sehnat i za cenu pod 5 Kč), panák vodky (nejlépe s pepřem či jiným oživujícím přídavkem) stojí v domácím prostředí přibližně od 8 Kč do 30 Kč, v závislosti na značce.

Daně III

Relativně nejdražší pak jsou tablety a léky na zmírnění následků nemírné konzumace alkoholu. Např. jedno balení propagovaného Anti Ethanolu 07 vás vyjde přibližně na 185 Kč, přičemž na jedno použití vypotřebujete zpravidla 2–6 tablet z deseti. To znamená, že jedna ozdravná kůra vás přijde zhruba na 37 až 111 Kč. O něco levnější je homeopatický lék Nux Vomica, jehož jedna tubička, která vám vystačí i na další veselice, stojí orientačně 50 Kč. Nejméně finančně náročné je pak užití Samaritánu (balení za 30 Kč) nebo klasického Acylpyrinu (cca 10 Kč).

Ze všeho nejméně se jako prostředek ke střízlivění dopočuje po bouřlivé noci zapomenout na pravidelnou antikoncepční pilulku. Tento způsob je totiž ze všech nejdražší a jeho následky vás zatíží více než hypotéka na celý život.

Jste střízlívý/á?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).