Hlavní navigace

Jak nakoupit bezpečně ojetinu z Německa?

11. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na co je třeba si dát pozor při nákupu ojetého auta z Německa? A co všechno je třeba zařídit? A jak se nenechat napálit?

Proč nakupujeme ojetiny z Německa

Proč dovézt auto z Německa? Důvodů je celá řada. Nejen, že můžete výrazně ušetřit, na německém trhu máte také mnohem širší výběr. Důležité pro kupující je i to, že nesrovnatelně nižší počet vozů má upravené tachometry, tento čin je v Německu nezákonný. Němci jsou také poctivějšími prodejci a pokud vynecháte „levné“ překupníky ze zahraničí, velmi pravděpodobně se podvodům vyhnete.


Autor: Tomáš Čanda

Ilustrační obrázek

Němci se také o svá auta lépe starají, ojetiny jsou kvalitnější : Němci jezdí do autorizovaných servisů i dlouho po záruční době, je u nich výrazně jiná „proautomobilová“ mentalita a smysl pro údržbu i pořádek, říká Aleš Blahůšek, který se dovozu aut profesionálně věnuje. Důvodem, proč podle něj Češi volí ojetiny, je také v omezené nabídce čínských dodavatelů náhradních dílů, v Německu je také kvalitnější dálniční síť a pohonné hmoty. Významným důvodem je ale podle něj také nedůvěra Čechů k místním autobazarům:

Přiznejme si všichni, když si půjdeme koupit vůz do českého bazaru, přistoupíme k vozidlu, které nás oslovilo, a budeme hledat a přemýšlet: „Na čem mě to chce ten bazarník okrást, kam to jen schoval, nepoctivec jeden…“ a s neuvěřitelnou nedůvěrou budeme hledat a často také najdeme. Uvědomíme si pak, že na první pohled se inzerát mezi bazarem v ČR a v Německu nelišil. Při osobní prohlídce vozidla však zjistíme, že inzerát v ČR je bohužel velmi často prakticky samá lež. V tomto je situace v Německu na nesrovnatelně jiné, vyšší úrovni, dodává.

Možná bychom na českém trhu potřebovali někoho, kdo by lidem populární formou nastínil kvalitu místních ojetin a tlačil na zvýšení kvality vozového parku nás všech. A třeba dal několik rad, jak skutečně poznat kvalitní ojetinu.

Využít zkušeného dovozce?

Každý má na výběr, zda využije služeb profesionálního dovozce, tedy vůz si nechá dovézt „na klíč“, případně se cesty spolu s dovozcem zúčastní nebo se pro vůz vypraví tzv. na vlastní pěst. Jsem však přesvědčen, že při nákupu např. oken na rodinný dům nikdo z nás nejspíš nepůjde do garáže si okna „stlouct“ na koleni, ale využije služeb dodavatele, kterého si na základě vlastních preferencí zvolí. Je tedy nanejvýš logické při nákupu automobilu uvažovat obdobně. Pokud se člověk v oblasti automobilů nepohybuje a nezná poměry, nejen, že nevyjedná takovou slevu jako zkušený profesionál, ale také neposoudí stav vozidla a korektnost dokladů k vozidlu, v horším případě může být při nákupu podveden, uvádí Blahůšek. Pokud chcete najít spolehlivého dovozce, koukněte se na jeho webové stránky a zajímejte se o reference. Pozor také na příliš levné nabídky.

Který server je bezpečný?

Najít zcela bezpečný server není možné ani na německém trhu. Je však třeba vzít na vědomí, že žádný server vám nedá 100% jistotu. Pokud chcete kvalitní ojetinu, nejspíše zamíříte na dva největší německé inzertní servery, a to na mobile.de nebo autoscout24.de. Ani silné jméno a vysoký tržní podíl vám však nedává záruku, že ve všech případech koupíte od prodejců spolehlivé auto. Největší jistotu zákazník získává při nákupu od autorizovaného prodejce dané značky.

Pozor však na levné prodejce, často příslušníky národnostních menšin, kteří na vás budou útočit nízkou cenou, kvalita vozů však může být tragická. A serióznost žádná nebude. Důležité jsou také zkušenosti, které vám napomůžou podvody odhalit.

Servery s ojetými auty jsou totiž zprostředkovatelé samotné transakce a záleží jen na vás, jak se s prodávajícím dohodnete. Zavázali jsme se k bezpečnosti pro každé auto, které si koupíte přes mobile.de – ale mobile.de není součástí transakce samotné. Jsme platforma pro lidi, kteří chtějí prodávat a nakupovat auto. To je také důvod, proč jsme založili iniciativu pro bezpečnější nákup automobilu spolu s automobilovým klubem ADAC, AutoScout24, a program prevence kriminality policie Německo, říká Peter Hameister ze serveru Mobile.de.

Platba předem? Nikoliv

Na těchto inzertních serverech se však najdou i prodejci, kteří po vás budou chtít platbu předem. Například server Mobile.de však platby předem nedoporučuje: Nedoporučujeme platit dříve, než máte písemnou smlouvu, potřebné doklady a klíče od auta, které chcete koupit. Tímto způsobem můžete snížit riziko, aby nedošlo k podvodnému nákupu. To také platí pro ukládání finančních prostředků prostřednictvím MoneyGram, protože bez smlouvy a klíče od auta, nebudete mít jistotu, že prodávající nebude moci utéct s vašimi penězi, říká Hameister ze serveru Mobile.de.

skoleni_15_4

Jak dovézt auto?

Na dovoz auta z Německa existují podle Blahůška dva způsoby:

  1. Dovoz po vlastní ose: Po zaplacení a převzetí vozidla je nutné navštívit příslušný magistrát, zakoupit převozní značky na 5 dnů s pojištěním do dané země vývozu, a poté si vůz odvézt do místa určení. Jen je třeba si pohlídat otevírací hodiny na magistrátu předem, jinak člověk může snadno kvůli převozním značkám v Německu zbytečně nocovat.
  2. Dovoz na odtahovém voze – Je sice nákladnější, ale jedná se o jednoduší alternativu, a to z hlediska dovozu samotného. Je však třeba brát na vědomí, že ne každý prodejce akceptuje platby v hotovosti a může vyžadovat platbu převodem na účet.

S dovezením do země vývozu souvisí zajištění emisí a technické kontroly pro individuálně dovezená vozidla do zahraničí. Je také nutné navštívit v místě trvalého bydliště vlastníka vozidla, příslušný úřad a požádat o schválení technické způsobilosti dovezeného vozidla. Technik poté zpracuje žádost a vystaví čistopis velkého technického průkazu. S tímto čistopisem a uzavřeným zákonným pojištěním je poté možné vůz registrovat a obdržet registrační značky. Zákonná doba na vydání čistopisu je 30 dnů, průměrně vám to však zabere jen 3 dny.

Koupili byste ojeté auto spíše v Německu než ČR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).