Hlavní navigace

Jak na to NATO?

16. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vysocí představitelé NATO jsou již celí natěšení, jak si uspořádají podzimní seznamovací večírek. Jejich odpůrci si zase brousí zuby a ve velkém skupují dlažební kostky. Hřištěm dalšího kola jejich radovánek bude Praha.

Jelikož se Praha rozhodla stát se jednou ze světových metropolí, pořádá na svém území pokud možno co nejvíce akcí, které by ji po světě proslavily. Naposledy tomu bylo v roce 2000, kdy s otevřenou náručí a zabarikádovaným Nuselským mostem přivítala přední světové finančníky na zasedání Mezinárodního měnového fondu a skupiny Světové banky.

Jak se již stalo dobrým zvykem, podobná setkání pořádají i horkokrevní fanoušci vrhu dlažební kostkou, kteří si shodou okolností vybírají pro své slavnosti stejná města a stejné termíny, jako celosvětové organizace. Tradiční obětí jejich radovánek pak bývají místní občané, kteří si nemohou bez přilby zajít pro mléko a kteří nemají nic lepšího na práci, než po každém podobném setkání opětovně zasklívat svá okna.

Na pomoc těmto lidem přicházejí pojišťovny. Leckdo by se domníval, že když už je jednou pojištěn, je na případnou škodu připravený. Opak je pravdou, neboť ve většině pojistných smluv bývají výjimky, při kterých pojišťovna neplní, a mezi takové výjimky patří zpravidla i občanské nepokoje.

Pravděpodobnost škody při potenciálních nepokojích je velká. V ulicích, které se nacházejí v blízkosti Kongresového centra, je dokonce velmi velká. Málokterá pojišťovna by tedy měla pojišťovat např. několik domů v jedné ulici, která je označena jako riziková. Pojišťovny by tedy měly vybírat pouze některé domácnosti, aby nenastal případ velkého výkyvu ve škodném poměru.

Chlapsky, leč nepříliš rozumně, se k problému postavila Generali pojišťovna. Je ochotna pojistit všechny své stávající klienty proti škodám, které mohou nastat „v souvislosti s vnitřními nepokoji a s tím spojenými policejními zásahy“.

Allianz se již tváří o něco racionálněji a tvrdí, že pojistí pouze ty klienty, se kterými má dlouhodobé (a snad i dobré) zkušenosti. Nepojistí také nikoho pouze na týden, ve kterém má summit probíhat.

Podobný selektivní přístup uplatňuje i Česká pojišťovna. Ta se vyjádřila ve smyslu, že se na zájem své stávající klienty velmi těší, pojistí ale pouze vyvolené.

Dlouhodobý styk s klientem vyžaduje i pojišťovna UNIQA. Ta má dokonce v úmyslu pojistit i policisty proti zranění. Podmínkou ale v tomto případě je sjednání úrazové pojistky alespoň na dobu jednoho roku.

Velké překvapení čeká na ty, kteří prozatím u nikoho pojištěni nejsou. Po nich, jak se alespoň zatím zdá, pes (resp. pojišťovna) neštěkne. Leda že by si rovnou koupili dlouhodobé pojištění majetku. A i tak to mnohdy nemají jisté.

Předloňské zasedání MMF a skupiny SB stálo 10 mil. Kč, na čemž se z největší části podílely pojišťovny. Jak je vidno, pojišťovny se v letošním roce do pojištění občanských nepokojů příliš nehrnou. Jejich konzervativní přístup ale lze spíše chválit.

Zajímavá situace nastala kolem pojištění samotného Kongresového centra. Požadavek totiž zněl na pojištění do částky 450 mil. Kč, po čemž, světe div se, pojišťovny příliš netoužily. Zřejmě už mají za letošní rok rizikových obchodů dost.

V současnosti se zdá, že budovu pojistí pojišťovna AIG, a to na částku 300 mil. Kč, možná dokonce i na celých 450 mil. Kč. V jednání je zatím údajně i soupojištění České pojišťovny do výše 20 mil. Kč.

skoleni_15_4

Kongresové centrum již nyní kalkuluje s očekávaným ziskem z celé akce ve výši 40 mil. Kč. Chce se tedy také nechat pojistit (údajně na částku 30 mil. Kč) pro případ zrušení summitu. Taktéž u pojišťovny AIG.

Kolik ale skutečně na akci Kongresové centrum vydělá, nebo zda dokonce tratí, ukáží až následující dny. Stejně tak si musíme počkat na rozsah škod a skóre zranění policisté : odpůrci globalizace.

Hodláte se pojistit proti škodám způsobeným při nepokojích?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).