Hlavní navigace

Jak mít bezpečnou bezkontaktní kartu? Provrtejte ji (vtípek)

31. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Když to nejde silou, určitě to půjde ještě větší silou. Podívejte se s námi, jak si někteří šikovní kutilové vylepšili své platební nástroje.

Když si zakládáte nějaký typ účtu, často k němu dostanete i platební kartu. Jsou však lidé, kteří s některými funkcemi karty nejsou zcela spokojeni a snaží se současný stav změnit.

Nejprve volají na zákaznický servis s nejrůznějšími požadavky. Nejsou-li vyslyšeny, přichází na scénu zlaté české ručičky. Ty přece dokážou ledacos.

Bezkontaktní karta à la udělej si sám

Představte si modelovou situaci. Končí vám platnost staré kontaktní karty a banka vám vydá novou – tentokrát již bezkontaktní. S tou ale nejste spokojeni, protože bezkontaktním platbám z nějakého důvodu nevěříte a chcete prostě kartu čistě kontaktní. Ve stejné situaci se ocitl i pan Honza, který se problém pokoušel řešit s bankou.

Kvůli bezpečnosti jsem chtěl bezkontaktní funkci vypnout, ale operátorka na lince Equa bank mi sdělila, že toto neumožňují. Stejně tak neumožňují výměnu za jinou, pouze kontaktní kartu. Jediným řešením je prý platit si pojištění 29 Kč měsíčně, napsal Honza zkroušeně na redakční e-mail. Pojištění ale nechtěl, jelikož to mu deaktivaci bezkontaktního čipu karty nezajistí. Co mu naopak deaktivaci tohoto čipu zajistí, je vrtačka, a tak se rozhodl udělat si kontaktní kartu sám. Odkaz na své video nám s radostí nasdílel:


Jak vidíte v přiloženém videu, Honza  má nyní kartu čistě kontaktní. Následně jsem kartu vyzkoušel v bezkontaktním terminálu v supermarketu a bezkontaktně ji terminál vůbec nedetekoval, jak jsem očekával, ale platba pomocí čipu a PINu proběhla bez problémů. Zrovna tak fungovala zcela v pořádku i v bankomatu, dodává.

My pouze dodáváme, že jakýkoli mechanický zásah do platební karty znamená její znehodnocení. A ačkoli vám při běžném platebním styku může fungovat dle vašich představ, všímavý obchodník může poškozenou kartu odmítnout.

Honza však není sám, na YouTube najdete celou řadu návodů, jak zaručeně přerušit anténku sloužící k bezkontaktním platbám. Pokud patříte mezi paranoiky, máte o zábavu postaráno.

Podobný příklad s vrtačkou je i z Holandska:


Tak třeba tento maník si na díru do karty vzal kleště a pomocí běžně dostupné aplikace pro Android demonstruje, jak se mu bezkontaktní čip podařilo „vypnout“.

Originální je udělat do karty díru šroubkem.

Výše uvedený způsoby mají tu nevýhodu, že karta je proděravěná skrz naskrz a nevypadá to pěkně. Lepší je proto čip rovnou rozmlátit uvnitř karty.

Pokud byste se chtěli inspirovat zahraničními návody a spolehlivě si zničili čip, budete mít zcela bezpečnou kartu. Zaplatíte s ní pouze tam, kde lze použít výhradně magnetický proužek. Ujišťujeme vás, že v Česku takovou kartu můžete použít ledatak na škrabání námrazy.

Ovšem za použití acetonu nebo rozpouštědla laku na nehty si můžete ze své stávající bankovní karty nebo dopravní karty udělat třeba bezkontaktní mobil.

dan_z_prijmu

 

České karty používají pro bezkontaktní platby antény, které jsou po obvodu karty. Paranoici proto nemusejí zničit celý čip, ale stačí jim jen přerušit anténu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).