Hlavní navigace

Jak jsem si vybíral chytré dveře

17. 2. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nevyhovuje vám odemykat dveře od bytu klíčem? Moderní technologie umožňují otevírání třeba smartphonem či otiskem prstu, PINem nebo dálkově. Dozvíte se, podle čeho jsem si dveře vybíral já.

Nejde o reklamní sdělení, ale o popis autora, podle čeho si vybíral své vlastní chytré dveře.

Se známými jsme se bavili o tom, že bychom si doma vyměnili klasické zámky za něco lepšího a bezpečnějšího. Znám pár lidí, kteří už klasické klíče nepoužívají a otvírají si dveře od domu čipovým přívěškem. Nemohou si to vynachválit, protože nemusí myslet na to, jestli náhodou nezapomněli zamknout, a je to bezpečnější než klasické zámky. Pohodlnější je to určitě, ale není to zase taková změna. Navíc pokud jsou čipy používány bytovými družstvy na vstupních dveřích do budovy, tak se s čipem většinou není problém dostat dovnitř, i když už tam rok nebydlím.

Já například chci pronajmout jeden byt v bytovém domě na Airbnb a hodilo by se mi něco, co nepotřebuje žádnou věcičku na otvírání dveří, kterou je třeba hostům předat a pak ji zase od nich převzít. Nechci, aby si hosté mohli udělat od mých klíčů kopie. Ideální by bylo jim poslat elektronický identifikátor a nemuset na ně čekat v den příjezdu. Na internetu jsem hledal řešení pro takzvané „chytré dveře“, která se nabízejí na českém trhu, tak bych se rád podělil o výsledek. Zaujaly mě 2 produkty – Mul-T-Lock ENTR, který má na českém trhu několik dodavatelů, a pak IMAporter od české společnosti IMA.

Chytré dveře pro byt a dům

Udělejte z obyčejných dveří chytré dveře – tak zní produktový slogan systému Mul-T-Lock ENTR. V kostce se jedná způsob, jak obyčejný zámek nahradit sofistikovanějším zařízením, které se dá odemknout i jinak než pouze klíčem, a to smartphonem, otiskem prstu, číselným kódem nebo dálkovým ovládáním. Instalace ENTRu je jednoduchá a na první pohled vše vypadá jako skvělý nápad. Ovšem má to svoje úskalí.

ENTR je moderní zařízení a je zaměřené hlavně na pohodlí. Jeden z bodů jeho prezentace je řešení problému zapomenutých klíčů. Chytrý zámek vám umožní ovládat dveře přímo z vašeho smartphonu či tabletu, pomocí PIN klávesnice, otiskem prstu nebo dálkovým ovládáním. Díky dálkovému ovládání se dá otevřít návštěvě, aniž by bylo potřeba běhat ke vchodu. Mobilní aplikace dokáže zamknout a odemknout zámek, přidávat další uživatele či zobrazit stav baterie v zámku.

ENTR je řešení vhodné pouze pro jednotlivce – byty nebo rodinné domy. Pokud ale člověk bydlí v bytovém domě, jeho použití už naráží na omezení. Jak jsem psal v předchozím odstavci, marketingová komunikace ENTRu zdůrazňuje kromě bezpečí i značné zvýšení pohodlí, protože se člověk nemusí obávat, že zapomene klíče, nemusí chodit otevírat dveře návštěvám a podobně. To vše se vytratí u vstupních dveří do budovy s více byty, ENTR totiž podle informací na webu umožňuje přístup pouze pro 20 uživatelů. Takže se nedá uvažovat o jeho použití pro hlavní vchod bytového domu. Pro řešení problému s Airbnb to přínos nepředstavuje, jelikož budu svému klientovi stále nucen předat klíče od vchodu.

Další háček je v tom, že samotný zámek potřebuje přibližně každé 3 měsíce dobíjet nabíječkou a klávesnice na zdi potřebuje měnit baterky. To je pro dlouhodobé užívání hodně krátký interval, a hlavně, musí se na to pořád myslet. Samotná doba dobíjení není na produktových stránkách zmíněna.

ENTR se snaží pojistit tím, že elektronické funkce jsou stále zálohovány těmi manuálními. To proto, aby zamezili situaci, že se z technických důvodů jednoduše nedostanete do domu. Ovšem pokud vám někdo ukradne klíče nebo si klíč zkopíruje, jsou dveře stejně bezbranné jako ty obyčejné dveře, vůči kterým se vymezují v reklamním sloganu.

Toto řešení má zkrátka pár nedostatků, které v mnoha případech nevyznívají vůbec chytře. A pro komplexnější řešení zabezpečení většího objektu, třeba paneláku, je nepoužitelné.

Každopádně pro rodinný domek je to dobrá věc. Nabízí chytré funkce, které zvýší pohodlí a mírně i bezpečnost domu. Díky jednoduchosti má zařízení určitě budoucnost.

Varianta i pro firmy

IMA nabízí širší škálu bezpečných vstupních systémů vhodných pro všechny. Od domácností po velké firmy. Produkt IMAPorter se nabízí v několika verzích (Mobile, Basic, Pro, Cloud) a společně s platformou „Otevírej Mobilem“ dokáže zajistit komfort, bezpečí a přehled. Skládá se z inteligentní čtečky připojitelné přes univerzální komunikační rozhraní k většině přístupových systémů a mobilní aplikace pro telefony s NFC. Proti ENTRu nepoužívá PIN kód a otisk prstu. Pro pronájem bytu stačí poslat ID do mobilu a návštěva si může otevřít jak společné vstupní dveře, tak dveře do bytu. Platnost kódu automaticky skončí po uplynutí doby pronájmu.

Nejzákladnější verze IMAPorter Mobile je vhodná pro přímé srovnání s ENTRem, protože se jedná stejně jako u ENTRu o řešení, které je vhodné pro rodinné domy. Je ale napojeno na elektřinu, tudíž se nemusí dobíjet, a při výpadku proudu dokáže 48 hodin fungovat na záložní baterii. Dveře se otevírají mobilem, kartou nebo přívěškem. Karta i přívěšek používají vyšší zabezpečení (lepší kódování), než je třeba bezdrátový klíč k automobilu, a tedy jsou v podstatě nepadělatelné. Je to lepší pojistka pro případ, že si nemůžete otevřít mobilem. Pokud vám někdo odcizí telefon nebo kartu, je možné jednoduše změnit přístupová práva a úroveň zabezpečení zůstane nezměněna. Telefon navíc máte asi zabezpečený přihlašovacím kódem. V případě ENTRu se při ztrátě klíče musí měnit celý chytrý zámek a to je velice nákladná záležitost. Díky tomu, že IMA nepoužívá klasický zámek (FABku), nelze jej zasabotovat sirkou v zámku. Není ji kam strčit.

Sofistikovanější verze IMAPorteru nabízejí více funkcí, které jsou napojeny na vstupní systém a poskytují dokonalý přehled o osobách, které se v budově pohybovaly. Je možné udělit různá přístupová práva – například přístup do společných prostor pro pošťáka nebo do sklepa pro servisní firmu. Jedním čipem nebo svým mobilem si můžete otevírat více dveří – dům, byt, přístup do sklepa, do prádelny atd. Žádný nájemník neudělá kopii klíče pro své známé, což s FABkou u ENTRu lze.

Pro bytové domy se tak jedná o perfektní řešení. Díky vzdálené správě je možné změny v přístupových právech dělat rychle a přehledně a udělá je správce na svém mobilu nebo počítači, podle toho, jakou verzi si vybere.

skoleni_15_4

Samozřejmě je oproti ENTRu nutná složitější a nákladnější instalace. Chytrý zámek ENTR stojí přibližně 7000 Kč bez DPH v závislosti na prodejci, IMAporter vyjde na 10 400 Kč bez DPH včetně technika. ENTR byste si měli být schopni nainstalovat sami, zatímco pro řešení od IMA je nutné zavést napájení a neobejde se to bez technika. Na druhou stranu se ale jedná o dlouhodobější řešení, o které se pak nemusíte starat.

Jak si vybrat?

Je vidět, že obě zařízení mají trochu jinou cílovou skupinu. IMAporter je více zaměřen na bezpečnost a je vhodný i pro rozsáhlejší řešení. ENTR je věcička, kterou si, když na to mám peníze, mohu koupit po cestě z práce, nainstalovat a používat. Je to chytrý inovativní výrobek, který je ovšem omezen výdrží baterie a nízkým počtem uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).