Hlavní navigace

Jak a za kolik nejlépe zaplatit svou daň z příjmů

25. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Splatnost platby daně z příjmů se rychle blíží. Pro většinu poplatníků je posledním dnem 31. březen. Jakými způsoby a kde lze daň uhradit a kolik za to zaplatíte? Názory, do kdy zaplatit daň z příjmů, však nejsou jednotné.

Pokud vaše daňové přiznání nebude zpracovávat daňový poradce, je 31. březen posledním dnem, kdy můžete uhradit svou daň z příjmů. V opačném případě se vystavujete riziku, že vám finanční úřad vyměří úrok z prodlení. Jaké se nabízejí možnosti platby daně a která z nich je pro poplatníka nejlevnější? Čtěte více: Jak správně podat daňové přiznání?

Jakou cestou a za kolik můžeme daň zaplatit

Jakými způsoby tedy můžete svoji daňovou povinnost uhradit?

  • na pokladně finančního úřadu
  • na pokladně poboček České národní banky
  • vkladem na účet přes pokladnu ostatních tuzemských bank
  • poštovní poukázkou
  • daňovou složenkou
  • převodem z účtu
  • příkazem k úhradě přes bankomat

Jedním z nejlevnějších způsobů je uhradit daň přímo v pokladně finančního úřadu. Platba totiž není zpoplatněna a fyzická osoba potřebuje uvést pouze své rodné číslo. Pokud se vám z nějakého důvodu nehodí uhradit daň na pobočce finančního úřadu, pod který místně spadáte, je možné to udělat na jakékoli jiné pobočce. K platbě pak ale poplatník ještě musí uvést svoji adresu a finanční úřad už platbu postoupí tam, kam patří, uvedla pro server Měšec.cz pracovnice pražského finančního úřadu s tím, že nejvhodnější je, když přinese poplatník své daňové přiznání „pro jistotu“ s sebou.

Další alternativou je uhradit daň na některé z poboček České národní banky (ČNB). Tato možnost však neplatí pro obyvatele Prahy a Středočeského kraje. Pobočka ČNB v Praze tuto možnost z technických důvodů neumožňuje, sdělil serveru mluvčí centrální banky Petr Palivec. V Plzni, Hradci Králové, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem je tento způsob možný. Vklad je však zpoplatněn. Výše poplatku je stanovena procentem z vkládané částky, minimální výše je ale sto korun, upřesnil Palivec.

Platit daň hotově na přepážce je samozřejmě možné i v ostatních tuzemských bankách. Ani zde však nepatří poplatky k těm nejlevnějším. Jejich výše se zpravidla pohybuje kolem 30 až 40 Kč, Komerční banka si však účtuje i 200korunový poplatek. Korunové vklady v hotovosti na účty vedené v ČNB, realizované přes pokladní přepážku, jsou zpoplatněné 2 % z vkládané částky, minimálně však 200 korunami, potvrdil serveru Měšec.cz Michal Teubner z Komerční banky. Čtěte více: Mýty kolem bankovních poplatků

Formuláře pro daňové přiznání

Daňové přiznání

Další formuláře

Levnější variantou je zaslat platbu daně pomocí poštovní poukázky typu A, která je k dispozici na každé pobočce České pošty. Cena se liší podle toho, jakou přes jakou poukázku a kolik peněz posíláte. Za poukázku typu A do částky 5000 Kč zaplatíte 22 Kč. Je-li částka do 50 000 Kč včetně, zaplatíte 33 Kč a za každých dalších 10 000 Kč připlatíte ještě 6 Kč. Fyzická osoba musí jako variabilní symbol uvést své rodné číslo bez mezer a lomítek. Má-li přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), uvádí jeho kmenovou část, tedy číslo bez kódu CZ.

Druhou variantou platby daně je tzv. daňová složenka. Ta je určena k přímé úhradě daní na pobočkách České pošty a je zcela zadarmo. Na složence je nutné vybrat konkrétní daň a označit ji křížkem. Variabilní symbol se zde vyplňuje stejně jako na poštovní poukázce typu A. Na rozdíl od klasické složenky typu A za tuto na poště nic nezaplatíte.

Příkaz k úhradě přes bankomat umí zadat Česká spořitelna a ČSOB, resp. Poštovní spořitelna. Pokud jste zákazníkem společnosti GE Money, můžete zadat příkaz k úhradě přes bankomat kromě debetní i z její kreditní karty a platba odejde v rámci bezúročného období.

Mnoho poplatníků asi využije ten nejpohodlnější způsob, jak daň zaplatit, a to příkazem k úhradě z bankovního účtu. Ať jej zadáte prostřednictvím internetového, telefonního bankovnictví nebo pomocí sběrného boxu v bance, zaplatíte za tuto transakci poplatek většinou do deseti korun. Před jeho zadáváním byste si ale měli ujasnit dvě základní informace:

  • jaké bude předčíslí bankovního účtu
  • jaké je číslo účtu finančního úřadu

Předčíslí bankovního účtu označuje druh daně a je proto pro každou z nich jiné. Pro fyzické osoby podávající daňové přiznání je toto předčíslí 721. Stejně tak se liší i čísla účtů jednotlivých finančních úřadů. Kód banky, v tomto případě ČNB, která vede bankovní účty finančním úřadům, musí mít vždy tvar 0710.

Najděte si:

    Komfort při platbě daní jen s eKontem

    Od letošního roku nabízí Raiffeisenbank novou službu, která starosti s těmito informacemi vyřeší za vás. Při platbě přes internetové bankovnictví účtu eKonto vyberete, jaký typ daně a jakému finančnímu úřadu chcete zaplatit. Aplikace pak zákazníka navede přímo do předvyplněného příkazu k úhradě, kde bude mít již kompletní číslo účtu včetně předčíslí vyplněné, upřesňuje pro server Měšec.cz Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank, která tuto službu zatím nabízí jako jediná na českém trhu. U našich polských sousedů je však platba daní častou součástí nabídky internetového bankovnictví většiny bank. Čtěte více: Banky do nového roku přinesly slevy, zdražení i nové služby

    eKonto a plaba daně a cel

    Platba daní a cel z účtu eKonto od Raiffeisenbank. Autor: Měšec.cz


    Myslíte si, že daň z příjmů fyzických osob je v Česku:

    Pozor na rozdíl v termínech: připsání platby nebo datum platby

    Při odevzdání daňového přiznání je potřeba nezapomenout na včasnou platbu. Platba by měla být 31.3. již na účtu finančního úřadu, upřesnila pro server Měšec.cz Miroslava Bardonková, tisková mluvčí Finančního ředitelství v Praze. Zákon č.337/1992 Sb., o správě daní a poplatků však stanovuje den platby rozdílně podle toho, v jaké formě a měně proběhly.

    U bezhotovostních převodů prováděných bankou, spořitelním a úvěrním družstvem z účtu v ČR je dnem platby den, kdy došlo k odepsání peněz z účtu. Při převodu z účtu, který je veden v cizí měně nebo v zahraničí, je dnem platby datum, kdy byly peníze připsány na účet správce daně. U hotovostních plateb v české měně platí za den platby ten, kdy banka, spořitelní a úvěrové družstvo nebo držitel poštovní licence peníze převzali nebo v den, kdy je převzal správce daně. U hotovostních plateb v cizí měně je rozhodující den, kdy byly peněžní prostředky připsány na účet správce daně.

    skoleni_15_4

    Pokud přeci jen nestihnete daň uhradit včas, začne finanční úřad vyměřovat úrok z prodlení. Daňový dlužník je pak povinen uhradit úrok z prodlení za každý den prodlení, počínaje dnem následujícím po splatnosti až do dne platby včetně, a to od původního dne splatnosti, doplnila ještě Bardonková. Výši úroku z prodlení stanovuje také zákon č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků. Výše úroku se rovná roční repo sazbě, kterou stanovuje ČNB, navýšené o čtrnáct procentních bodů. Aktuálně se tedy bude sankce úročit 15,75% sazbou.

    Ne vždy ale můžete od finančního úřadu očekávat výměr úroků z prodlení. Úroky nevyměřujeme, pokud nedosáhnou minimální hranice 200 korun, informovala server Měec.cz pracovnice finančního úřadu pro Prahu 5.

    Byl pro vás článek přínosný?

    Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).