Hlavní navigace

Hypotéky opět získají úrokovou státní dotaci

20. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

I přes širokou nabídku hypotéčních úvěrů nemusí být bydlení ve vlastním dosažitelné pro každého. Úrokové sazby hypoték se zvýšily, ale na druhé straně se tím otevřel kohoutek, kterým přiteče úroková dotace od státu. Ta je však určena jen pro některé žadatele o hypotéku.

Chystáte se sjednat hypotéku? Možná byste měli počkat. Možnost získání státní podpory-dotace ve výši 1 % z úrokové sazby vašeho hypotéčního úvěru se otevře pro hypotéky uzavřené v období od 1. února 2009 do 31. ledna 2010. Jestliže již státní podporu čerpáte a ve výše uvedeném období u vás dojde ke změně běžné úrokové sazby u vaší hypotéky, bude vaše podpora přepočtena na aktuální údaj. Ale pozor, zmiňované 1 procento se vztahuje na všechny hypotéky, které mají úrokovou sazbu vyšší než 5 %.

Dotace se stanovuje podle tzv. průměrné úrokové sazby. Ta v loňském roce podle ustanovení vládního nařízení č. 33/2004 Sb. činila 5,64 %. Podle dřívějšího vládních nařízení (č. 249/2002 Sb.) je tato sazba na 5,66 %.

Kromě úrokové dotace hypoték, která bude opět spuštěna od 1. února 2009, ještě můžete získat standardní podporu vyplácenou ve stavební spoření. Mladí lidé mohou získat i půjčky od Státního fondu rozvoje bydlení. To vše má sloužit k lepší motivaci pro získání vlastního bydlení.Čtěte více: Nastává vhodná doba k nákupu nemovitostí?

Pro koho je podpora určena?

Abyste získali úrokovou dotaci hypotéky, musíte splnit dvě podmínky. První stanovuje minimální stáří nemovitosti na 2 a více let (tj. nemůžete získat dotaci na zcela nový dům, byt, stavbu). Druhá podmínka určuje maximální věk žadatele o dotaci, a to 36 let. V případě, že si o podporu žádá jeden z manželů, věková podmínka se vztahuje i na druhého manžela (tj. ani druhý z manželů nesmí být starší 36 let). Kromě toho musí být nemovitost ve vlastnictví toho, kdo požádal o podporu (případně je nemovitost ve společném vlastnictví manželů).

Čerpání podpory je závislé od průměrné výše hypoték. Pro přehled přinášíme tabulku, která zachycuje průběh podpory.

Výše státní podpory
Rozhodné období Státní podpora v %
1. 9. 2002 – 31. 1. 2003 3
1. 2. 2003 – 31. 1. 2004 2
1. 2. 2004 – 31. 1. 2005 1
1. 2. 2005 – 31. 1. 2006 0
1. 2. 2006 – 31. 1. 2007 0
1. 2. 2007 – 31. 1. 2008 0
1. 2. 2008 – 31. 1. 2009 0
1. 2. 2009 – 31. 1. 2010 1

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj, Pozn.: Pro smlouvy o hypotéčním úvěru, u kterých proběhlo 1. čerpání úvěru v termínu.


Pro získání úrokové dotace je stanovena maximální částka hypotéky. Financujete-li hypotékou byt, dostanete úrokovou dotaci pro max. 800 000 Kč financované částky bytu. V případě domu jde o max. 1,5 milionu korun. Máte-li hypotéku na vyšší částku, úrokovou dotaci dostanete pouze z těchto maximálních částek a část úvěru překračující tyto limity nebude dotována.

Příklad: Předmětem hypotéky je byt ve starší zástavbě v hodnotě 2 500 000 korun. Osm set tisíc z této sumy bude zvýhodněno úrokovou dotací, na zbylých 1,7 miliónu korun se žádná dotace nevztahuje.

Jaké jsou současné ceny bytů a rodinných bytů?

Maximálně deset let s pětiletým přepočtem

Samotné poskytování úrokové dotace má svá pravidla. Kromě zmiňovaného 1 % se dotace poskytuje na celou dobu splácení hypotéčního úvěru, nejdéle však na 10 let. Úrokovou dotaci však můžete čerpat v délce pěti let. Po této době dochází k přepočtu úrokové sazby a postupuje se podle aktuálních podmínek.

Výše úrokové dotace vám platí tak dlouho, jak máte sjednanou dobu fixace hypotéky, maximálně však 5 let. Poté dojde k přepočtu (případně zrušení) podle podmínek platných ke dni přepočtu.

Kdybyste zapomněli požádat o úrokovou dotaci, banky vás na ní upozorní a vyřídí veškerou administrativu s ní spojenou. V minulosti, kdy bylo možné požádat o úrokovou dotaci pro mladé, naši klienti této možnosti využívali, říká Milan Kříž, tiskový mluvčí GE Money Bank. Obdobně zaznívají i hlasy tiskových mluvčí dalších bank. Klienty o této možnosti informujeme a zajišťujeme veškerou administrativu, říká Kristýna HavligerováČeské spořitelny. Naši mladí klienti tuto možnost využívají a naši finanční poradci je na státní podporu hypoték pro mladé speciálně upozorňují, podotýká Helena DuškováWüstenrot hypotéční banky.

Poskytnutá podpora se i přes své nastavení dotkne málokoho. Znovuzavedení úrokové podpory hypoték se kvůli omezujícím podmínkám dotkne jen malého počtu žadatelů o hypotéku, sděluje Tomáš KofroňRaiffeisenbank.

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Jeden dům, dvě hypotéky

Na jednu nemovitost můžete čerpat i více hypotéčních úvěrů. Z praktického hlediska je to zbytečné, ale někdy to může mít své výhody. Třeba v případě, že každý z manželů platí svou část hypotéky. Pokud by si oba klienti sjednali úvěry u naší banky, tak je to možné. Úvěry se pak schvalují současně, jedná se tedy o dva úvěry a každý klient bude splácet svůj vlastní úvěr, informuje Pavla Hávová, tisková mluvčí Hypoteční banky. Obdobná situace je možná ještě třeba u Raiffeisenbank nebo třeba u České spořitelny.

Teoreticky na byt či dům můžete uzavřít i více hypotečních úvěrů, resp. přesněji řečeno získat několik úvěrů na zajištění financování téže nemovitosti. Z praktického a finančního hlediska (poplatky) je to však nevhodné, komentuje Roman Scherks, hypotéční makléř Partners for Live Planning a dodává: Není však možné, aby na jedné nemovitosti bylo několik hypoték pro různé banky.

skoleni_15_4

Podle Scherkse je možné si vzít na jednu nemovitost více hypoték. Následující kombinace jsou podle něj možné, avšak zdaleka ne konečné: koupě domu a zástava na tento dům, rekonstrukce domu a zástava na jiný byt, přístavba tohoto domu a zástava chalupou. Čtěte více: Chata či chalupa – koupit, postavit nebo pronajmout?

Ačkoliv je státní podpora zacílená na mladší žadatele a nemovitost nemůže být novostavba, je státní dotace vítaným vstřícným krokem. Avšak nemělo by u něj zůstat jako u posledního. Ke skutečné změně na trhu by došlo, kdyby se podpora vztahovala na všechny žadatele o hypotéku bez ohledu na jejich věk a stáří nemovitosti. Rovněž i zvýšení limitů by nebylo na škodu. Čtěte více: Snižte si daně o úroky z hypotéky!

Jaké podmínky by se měly podle vás upravit?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).