Hlavní navigace

Guarenty Group má dluhy, pojištění nájmů a kauce skončilo

17. 4. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přenechte neplatiče nájmu nám a užívejte si výsady majitele nemovitosti. Po dvou letech prodeje pojištění zbyla jen pachuť a naštvání věřitelů.

Společnost Guarenty Group, která v červnu 2011 začala prodávat novinku v podobě pojištění nájmů a kaucí, na sebe podala k 11. dubnu 2013 návrh na zahájení insolvenčního řízení. Jednatel společnosti Thomas Fritz Koller vyčísluje závazky firmy v min. hodnotě 2 289 186 Kč. Na bankovním účtu má společnost záporný zůstatek –1327,52 Kč a celý majetek společnosti tvoří 20 kancelářských židlí v souhrnné hodnotě 10 000 Kč.

Společnost své dluhy zdůvodňuje odebráním licence maďarské pojišťovně AIM Általános Biztosító Zrt., ke kterému došlo 28. 1. 2013 maďarským dohledovým orgánem, a následnou absencí prodeje pojistných produktů. Z rozsáhlých diskuzí na Facebooku, FinExpert.cz, podvodnefitrmy.cz, iPoint.cz i na našem serveru Měšec.cz však vyplývá, že potíže s neplacením svých závazků a drhnoucím zákaznickým přístupem měla společnost Guarenty Group již před odebráním licence pojišťovně. Web společnosti je nyní nedostupný.

Smutný je postoj České národní banky, která o odebrání licence pojišťovny oficiálně informovala až 15. dubna 2013, tj. po 2,5 měsících. Pojišťovna AIM na českém trhu působila na základně přeshraniční licence, přitom i po odebrání licence docházelo k uzavírání pojistných smluv prostřednictvím výhradního agenta. Na problém chybějících informaci ze strany českého regulátora koncem února upozorňoval web opojištění.cz. Česká národní banka vůbec nebyla připravena. Nabídka pojištění nájmu běží i na webu BezRealitky.cz. Nedostatek informací tak netrápí jen regulátora.

Příklad nabídky pojištění nájmu na webu BezRealitky.cz

Příklad nabídky pojištění nájmu na webu BezRealitky.cz

Pojištění nájmů a pojištění kauce

Guarenty Group z pozice výhradního pojišťovacího agenta maďarské pojišťovny AIM prodávala dva pojistné produkty – pojištění nájmů a pojištění kauce. Z některých komentářů ale vyplývá, že při likvidaci pojistné události společnost zahrnula pojistníka mnoha dokumenty, při jejichž chybném vyplnění  automaticky docházelo k zamítnutí plnění.

Z pohledu byznysu šlo o dobrou myšlenku, jak prodat produkt, který v podstatě nepotřebujete. Pojišťoval se majitel domu/bytu a za pojistné získal možnost plnění v případě neplacení nájmu nájemníkem. Přitom existuje bezplatná alternativa v podobě dostatečná kauce. Na druhé straně ne každý slušný nájemník si mohl dovolit kauci složit, poté takové pojištění mohlo být rozumnou alternativou.

Reklamní leták Guarenty Group nabízející výdělek
Autor: Facebook

Reklamní leták Guarenty Group nabízející výdělek

Zajímavý je příspěvek na webu omlazeni.cz ze dne 27. ledna 2013, který informuje o náborových praktikách společnosti Guarenty Group.

skoleni_15_4

Web ÚP nabízel práci u Guarenty Group, office manažerky. Na CV mi zavolala už podle hlasu nepříjemná paní. Dostavila jsem se na ul.28října Ostrava. Tak z office manažerky se vyklubala telefonistka obtěžující prodejem pojištění, hlavně prý důchodcům, ten tlustý pán říkal, že koupí. Jednání toho vedoucího bylo ponižující. Pořád mi zíral do výstřihu a vyhrnoval si nohavice. Za 15.tis./měsíčně hrubého, a k tomu bonusy, které rychle zamluvil. Tak mě pozvou k druhému kolu. Co myslíte? Přijdu? Doma jsem zagooglila, adresu podle OR mají v pražské Drtinově ulici, sídlí v činžáku asi 69firem(!), majitel zbankrotoval sedm firem. Nějaký Thomas Koller, stížnosti na dlužné mzdy. Klienti si také ztěžují na podvodné smlouvy s nima. A buzerace od nadřízeného. Tak to se vyklubalo z inzerátu na pracáku, co tomu říkáte?, popisuje autorka příspěvku. To ještě netušila, že napsala prorocká slova, protože firma je v době publikace článku skutečně v insolvenci.

Podvod? Spíše špatné vedení firmy a strategie

V diskuzích se v souvislosti s firmou Guarenty Group hodně skloňuje slovo podvod. Nelze předjímat případné výsledky šetření státních orgánů, nicméně spíše než o podvod jde o povrchní a neprofesionální vedení firmy, a je jedno, zda šlo o cílený směr, nebo špatný odhad majitelů/-e společnosti. Výsledkem tak je, že pojistníci přinejhorším přišli o nevyplacené pojistné plnění v objemu desetitisíců korun (kvůli insolvenci pojišťovny) a dodavatelé služeb mohou odepsat své neuhrazené pohledávky (kvůli insolvenci agenta). Protože kde nic není – znáte to.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).