Hlavní navigace

Finta na prosťáčky: Prodejte jim jednorázovou životní pojistku

3. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud lidé mají obavy z investic do podílových fondů, existuje chytrý marketingový trik, jak je k investici přesvědčit. Prodat jim pojistku, třeba jen na pět let.

Investice jsou u nás stále v nemilosti. Fondy se již čtvrtý měsíc nemohou dostat z odkupů a ani do bank lidé moc peněz neukládají. Kam tedy peníze dávají? Na otázku z perexu lze najít odpověď ve statistice pojišťoven, kde neuvěřitelný nárůst zaznamenaly tzv. jednorázové pojistky.

Za červenec odešlo z fondů sice jen 90 milionů, rozhodl však poslední týden, ve kterém si podílníci odnesli 150 milionů korun. Nejvíc se do nepřízně opět dostaly fondy peněžního trhu, přestože to vypadalo, že se odiv z nich už zmírňuje. Ani zajištěné fondy se nedostaly za červenec do kladných prodejů, ale o to víc uspěly dluhopisové fondy, které získaly za červenec slušných 330 a akciové dokonce přes 350 milionů korun.

Raketový nárůst pojištění o tři čtvrtiny

To však nic není proti objemům výše zmíněných pojistek, kterém se někdy říká i bankopojištění. Těch se prodalo v prvním pololetí za neuvěřitelných 13,5 miliardy korun s meziročním nárůstem o 73 %. Jen Komerční pojišťovna jich prodala za skoro 5 miliard korun. V bankách jedou zkrátka jak housky na krámě a lidé je kupují s blaženým pocitem zajištění pro celou rodinu. Jde o jednoduché produkty v trvání několika let. Jsou velmi podobné zajištěným fondům s určitým obvykle symbolickým pojištěním smrti klienta (například po uplynutí smluvní doby vyplatí pojišťovna celou zhodnocenou částku určeným pozůstalým).

Není to úplně špatné řešení, ale je to drahý kočkopes, který nemá ani schopnosti pejska, ani šelmičí kouzlo kočičáků. Není řešením, jen marketingovou fintou na prosťáčky. Howgh, řekl by náčelník. V Česku – náčelníků nemaje – můžeme konstatovat: takové lepší spoření jsme vyhnali dveřmi, ale leze k nám oknem přes bankovní pobočky. Jde vlastně o deformaci i samotného pojistného trhu, protože složka či smysl pojištění je u těchto produktů jen zcela okrajové, neadekvátní a nedostatečné. Ve velké většině jde o nevýhodné nakupování zajištěných fondů navíc s kreditním rizikem.

Přitom průměrný výnos zajištěných fondů ČSOB za poslední rok (červen 2009 až červen 2010) byl 7,06 %. To není vůbec špatné, ale podle zpětného zrcátka se jezdit nemá. Což všichni vědí, jen u investic toho nedbají.

Jsou Češi dravci?

Opět se dostáváme ke klasickému tématu: jsou Češi skutečně tak konzervativní, jak se stále jeví? Nepochybně jsou velmi opatrní, alespoň v převážné přesile. Tomu napovídá i červnoví bankovní statistika, která ukazuje další 4miliardové „vyzvedávání“ peněz z termínovaných účtů (miliarda odešla i ze stavebního spoření a to je jen začátek), zatímco pět miliard na běžné účty opět přibylo. Předpoklad „jistoty“ je neprůstřelný, touha po likviditě ji následuje vzápětí – to je mezi našimi spořínky jasná lajna.

Jen menšina investorů věří či doufá v akciové trhy, takže kupodivu jsou akciové fondy letos druhé nejžádanější a v posledních dvou měsících dokonce v oblibě vítězí. Když se ovšem podíváme na objem celého trhu, vidíme, že je tak ubohoučký, že králem mezi slepými může být skutečně i jednooký s kontaktní čočkou jako dalekohled.

Na druhé straně jsou však jistě pamětníci loňské letní akciové rally, kteří si prstíčky přihřáli takřka nezapomenutelně. Je jich sice málo, ale jejich sláva se roznesla jako drby. Kdy asi přijde další „nabídka“, nikdo netuší, ale jistě to mnohým vrtá v hlavě. Takový náznak šance jsme zahlédli právě začátkem minulého týdne.

Vývoj obchodování s podílovými fondy za červen 2010
Podílové fondy V mil. Kč
Peněžního trhu –367
Dluhopisové 330
Smíšené 15
Akciové 352
Zajištěné –421
Celkem -91

Co začátek týdne dal, to konec vzal

Začátek posledního týdne předvedl rychlostní vložku, abychom naznačili souvislost s rallye (u akcií se ovšem říká po americku rally). Teprve poosmé v celé historii dokázal totiž DJIA tři dny v řadě růst o trojciferné číslo (tedy o více než 100 bodů). S&P 500 také překonal důležitou hranici 1100 bodů a navíc i 200denní klouzavý průměr.

dan_z_prijmu

Ovšem nebylo to moc platné, rychlost vypadla, přestože výsledková sezóna zatím bliká pozitivně: ze 60 % společností z indexu S&P500, které již své hospodářské výsledky za 2.čtvrtletí zveřejnily, jich 75 % překonalo odhady analytiků. Opatrnosti však nezbývá, protože vzápětí přicházejí až moc frekventované zhoršené výhledy na další období. Lepší náladě nepomohla ani béžová kniha FED, která realisticky přiznává, že americká ekonomika v určitých oblastech zpomaluje růst. A taky že ano: skutečně páteční oznámení o růstu HDP za 2Q o anualizovaných 2,4 % místo očekávaných 2,6 %. Zaostala osobní spotřeba, roste obchodní deficit – trhy to však přijaly bez větších protestů. Uvidíme teprve, co na to řekne Evropa.

I náš PX v úterý nakoukl nad 1200 bodů… (poprvé od května – byl tam ovšem také už před pěti lety), pátek v očekávání Ameriky však nadšení zchladil. Máme na loňskou 25% pražskou rally už raději zapomenout? Počítat s ní nemůžeme, ale co kdyby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).