Hlavní navigace

Dlužíte 1000 Kč, zaplatíte 20 000 Kč a s posvěcením zákona

12. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Malý dluh vás na pokutách může vyjít i na desítky tisíc. Sledujte, jak roste dluh od upomínky až po exekuci. NÁZORNÉ PŘÍKLADY UVNITŘ

Dlužíte za pokutu, nedoplatek na pojistném nebo nesplacený kontokorent? Ačkoli se vám dlužná částka může zdát zanedbatelná, s penalizací za její nesplácení se může vyšplhat do tisíců. Nesplácených dluhů jsme se tento týden už jednou dotkli a je vidět, že vás téma zajímá. Dnes přinášíme další článek, který ukáže, o kolik se váš původní dluh může navýšit, pokud nebudete reagovat na výzvy k jeho splacení. Čtěte také: Novela exekučního řádu chrání především dlužníky

Vymáhací proces krok po kroku

Upomínání vašeho dluhu probíhá nejprve v režii vašeho věřitele, až následně přechází pod hlavičku inkasní agentury, případně soudu. Začíná nevinně vypadajícími upomínkami, po kterých následují výzvy. Čím více jich necháte do své schránky zaslat, tím dražší většinou budou. Najdou se ale i takové společnosti, které si za upomínky neúčtují nic.

Pokud nereagujete ani na zesplatnění dluhu nebo návrh exekutorského zápisu, zaděláváte si na opravdový problém. V této fázi už totiž nejste daleko od toho, aby věřitel svou pohledávku předal inkasní agentuře k soudnímu nebo mimosoudnímu vymáhání.

Pohledávka věřitele se může inkasní společnosti jen svěřit nebo rovnou odprodat. Dle typu dlužníka, pohledávky a nasazených inkasních nástrojů můžeme na dlužníky působit telefonicky, písemně či formou osobních návštěv. Dluh se při převzetí agenturou zvyšuje prakticky vždy, nastínil serveru Měšec.cz přebírání pohledávky inkasní společností Kamil Kavka, marketingový ředitel M.B.A. Finance. Upřesnil také, že závazek roste minimálně o úroky z prodlení, může se zvýšit ale také o sankce a pokuty účtované věřitelem, potažmo inkasní společností jako náklady na vymáhání. Čtěte také: Kolik vám musí zůstat z výplaty po všech srážkách?

Zobecnit proces, kterým projde váš dluh při vymáhání inkasní agenturou, je velmi těžké, protože každé vymáhání je individuální, trvá jinak dlouho a využívá se při něm jiných prostředků. Počet výzev, telefonátů či návštěv je různý, odvislý od velikosti dluhu, přístupu věřitele a dalších faktorů. Žádný poplatek za převzetí pohledávek si ale neúčtujeme a v drtivé většině nepředepisujeme nic navíc ani v rámci celého mimosoudního inkasa, zdůraznil Kavka.

Podrobně jsme se etapám vymáhacího procesu věnovali v článku: Stačí tři měsíce a pojišťovna i banka s vámi ztratí trpělivost

Ačkoli stejně postupují také agentury vymáhání pohledávek pro Českou spořitelnu, nemusí to být pravidlem. Agentury, které zajišťují vymáhání pohledávek pro Českou spořitelnu, nejsou oprávněny účtovat klientům jakékoli poplatky. Dlužné částky tak nejsou činností agentur nijak navyšovány, klientům z dlužných částek účtujeme pouze smluvní úrok z prodlení. Poplatek za sepsání exekutorského zápisu je zpoplatněn podle sazebníku stanoveného vyhláškou ministerstva spravedlnosti, jeho výši tedy nemůže soudní exekutor ani Česká spořitelna ovlivnit, zdůraznila serveru Měšec.cz Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny

Například agentura, která vymáhá pohledávky pro GE Money Bank si počítá svůj poplatek jako % ze závazku. Poplatek agentuře je většinou vypočítán jako procento z vymožené částky, pohybuje se mezi 10 – 20% v závislosti na stáří a typu vymáhané smlouvy, řekla serveru Měšec.cz Markéta Dvořáčková z GE Money Bank. Úroky z prodlení nabíhají až v době, kdy dlužnou částku vymáhá externí firma. Ta je ale napočítá z dlužné částky od okamžiku, kdy dluh vznikl, sdělila serveru Měšec.cz postup UNIQA pojišťovny také Eva Svobodová. Dodala také, že dále agentura účtuje administrativní poplatek za proces vymáhání v řádu několika stovek korun s limitem 1000 Kč.

Už jste se setkali s exekutorem?

Pokud bude pohledávka řešena prostřednictvím soudu, jsou potom dlužníkovi účtovány navíc standardní náklady jako například soudní poplatek, náklady advokáta, případně náklady exekutora, obojí dle tarifu, doplnil pro úplnost Kavka. 

Soud provětrá vaši peněženku

Náklady na soudní vymáhání už se většinou nepohybují ve stejných řádech jako náklady na upomínky. Jde – li například o peněžité plnění do částky 15 000 Kč, vybírá se ve výši 600 Kč. Jde-li o peněžité plnění v částce vyšší než 15 000 Kč, soudní poplatek se vybírá ve výši 4 % ze žalované částky, nejvýše však v částce 1 000 000 Kč, sdělila serveru Měšec.cz Jitka Zinke,  tisková mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR s tím, že výše nákladů závisí na samotném průběhu soudního řízení. Odměna advokáta se řídí příslušným advokátním tarifem, a také závisí na počtu právních úkonů provedených v řízení, zdůraznila Zinke. Podobné téma: Exekutor vám už nesmí ponechat pouhých 1000 korun

V případě rozhodnutí soudu je klient povinen uhradit nejen dluh, ale také úrok z prodlení a zaplatit také veškeré výlohy spojené s vymáháním. Dle zákona se jedná o soudní poplatek v minimální výši 600 Kč a náhradu nákladů řízení v minimální výši 4500 Kč, nastínil pro server Měšec.cz výši nákladů Jiří Cívka, mluvčí Generali Pojišťovny.

Jak dluh roste v čase

Stejně jako v minulém článku jsme se ptali některých bank, pojišťoven a inkasní společnosti, jak se závazek zvyšuje, pokud na něj dlužník nereaguje. Poplatky však mapují vymáhací proces pouze v rámci banky nebo pojišťovny. Náklady na soudní řízení jsou totiž stanoveny zákonem a náklady advokáta nebo exekutora podle platného tarifu.

Nezapomeňte ale, že zároveň je ještě dlužná částka navyšována sankčním úrokem. Například u Komerční banky činí 25 % a dále nehrazený úvěr se zvyšuje o smluvní pokutu z částky po splatnosti taktéž ve výši 25 %.

skoleni_15_4

Česká spořitelna

  • První upomínka 300 Kč + poštovné
  • Druhá upomínka 300 Kč + poštovné
  • Třetí upomínka 300 Kč + poštovné

ČSOB

  • Upomínka k uhrazení dlužné částky: 300 Kč
  • Výzva k uhrazení dlužné částky: 500 Kč
  • Výzva ke splnění smluvních podmínek (pouze u Povoleného přečerpání účtu): 300 Kč

GE Money Bank

  • Většina upomínek zpoplatněna částkou 350 Kč
  • Ukončení úvěrové smlouvy se pokutuje až 20 % z nesplacené jistiny

Komerční banka

  • První upomínka (6. den po splatnosti)  0 Kč
  • Další upomínky 500 Kč

Poštovní spořitelna

  • Upomínka 150 Kč
  • První výzva 400 Kč
  • Druhá výzva 400 Kč
  • Třetí výzva 400 Kč

Raiffeisenbank

  • Telefonické upomenutí 0 Kč
  • První písemná upomínka 300 Kč
  • Druhá písemná upomínka 500 Kč
  • Třetí písemná upomínka 1000 Kč

UNIQA pojišťovna

  • Upomínka 40 Kč

Wüstenrot Pojišťovna

  • Po měsíci po splatnosti odeslána výzva, která předepisuje dlužné pojistné a aktuální předepsané pojistné
  • Zasílané upomínky nejsou zpoplatněny

Příliš drahá jízdenka

Poslední názorná ukázka vám může poučit, jak drahá může být jízda na černo. Jedná se o individuální příklad z praxe, který však neznamená, že každé vymáhání musí mít tento postup a tuto výši nákladů.

Případ z praxe: pokuta za jízdu bez platného jízdního lístku a vývoj dluhu v čase (tj. mimosoudní – soudní – exekuční inkaso)

  • Pohledávka 1010 Kč + úrok z prodlení 55 Kč = 1065 Kč
  • Odměna advokáta v nalézacím řízení 6000 Kč + 19 % DPH 1140 Kč = 7140 Kč
  • 2× „režijní nákladový paušál advokáta“ á 300 Kč + 19 % DPH = 714 Kč
  • DLUH v soudním řízení CELKEM = 8919 Kč
  • Odměna advokáta v exekučním řízení 3000 Kč + 19 % DPH 570 Kč = 3570 Kč
  • 2× „režijní nákladový paušál advokáta“ á 300 Kč + 19 % DPH =  714 Kč
  • Odměna a náklady exekutora   3000 Kč + 19 % DPH =  3570 Kč
  • Paušální náklady exekuce 3500 Kč + 19 % DPH =  4165 Kč
  • DLUH v exekučním řízení CELKEM = 12 019 Kč
  • DLUH CELKEM = 20 938 Kč

Zdroj: M.B.A. Finance

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).