Hlavní navigace

Elektřina podle ceny na burze? Letos se vyplatila

14. 12. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Fixovat, nefixovat? Riskovat s flexibilními tarify? Jaké produkty se letos odběratelům elektřiny vyplatily?

Většina dodavatelů elektřiny nabízí stejné ceny na kalendářní rok. Nabídka je ale stále pestřejší, a tak se můžete také setkat s tarify garantujícími ceny na více let dopředu, nebo jejich pravým protipólem. 

Cena elektřiny v tarifech jako ČEZ Měsíc a ČEZ Kvartál se mění podle vývoje na burze. A klienti na tom letos vydělali.

Riskovat, či neriskovat?

Vyplatí se riskovat, nebo raději vsadit na jistotu? Odběr elektrické energie má sice do hazardní hry daleko, ale už výběr daného tarifu je vlastně taková malá sázka. 

Když cena na burze klesá, vydělávají ti, kteří mají flexibilní tarif a profitují z aktuálně nižší ceny. Pokud by se naopak cena zvýšila, může se ukázat prozíravá volba tarifu s garantovanou cenou elektřiny na více let dopředu. Podívali jsme se proto, jak se letos vyvíjela cena elektřiny a zdali se vyplatilo zvolit flexibilní tarify. Čtěte také: Ušetřete za elektřinu. Zvolte si výhodnou distribuční sazbu

Připomínáme, že v případě elektřiny se všechny úvahy týkají pouze ceny silové elektřiny, která se promítá do celkového účtu zhruba z poloviny. Druhou část tvoří regulované položky (distribuční poplatky, příspěvek na obnovitelné zdroje), jejichž výšku určuje Energetický regulační úřad.

Nová kalkulačka energií

Ušetřete výběrem levnějšího dodavatele energie. Spočítejte si, s kým ušetříte.

Typy tarifů elektřiny podle cenových změn

Standardní tarify

Naprostá většina tarifů elektřiny má stanoveny ceny na celý kalendářní rok. Během trvání smlouvy sice může dodavatel cenu elektřiny zdražit nebo změnit obchodní podmínky, ale prakticky se to neděje. Pokud by přesto ceny zvýšil, můžete bez jakýchkoli sankcí přejít k jinému dodavateli. K standardním produktovým řadám dominantních dodavatelů patří například ČEZ Comfort, E.ON Elektřina a PRE Komfort. 

Fixovaná cena

Pokud chcete vědět, kolik přesně zaplatíte za silovou energii každý měsíc během předem stanovené doby, sáhněte po některém tarifu s fixovanou cenou, kde se cena po dobu trvání smlouvy nemění. Pokud elektřina zdraží, vyděláte. V opačném případě budete platit trochu více, než byste museli. Nicméně, nesmíte zapomínat, že podražit mohou i regulované položky na účtu za elektřinu, kterých se fixace netýká. 

  • E.ON Fix 2013 – Cena silové elektřiny je garantovaná do 31. 12. 2013. Produkt je nabízen v distribučních oblastech společnosti ČEZ a Pražské energetiky.
  • RWE Fair 2013 – Cena silové elektřiny je garantovaná do 31. 12. 2013.
  • RWE Stabil 2013+ – Cena silové elektřiny je garantovaná do 30. 9. 2014.
  • PRE Komfort + Garant 2012 – Cena silové elektřiny je garantovaná do 31. 12. 2013

Fixovaná cena dle aktuální nabídky

Specifickou variantou fixovaných tarifů jsou aktuální nabídky, které negarantují cenu do jednotného data (například do konce roku), ale jsou uzavírány zpravidla na 12, 24 nebo 36 měsíců. Jejich ceny jsou vyhlašovány průběžně. Například společnost E.ON vydává nové ceny pro produkt ElektřinaTrend každý měsíc. V některých měsících tak mohou být ceny výhodnější.

  • E.ON ElektřinaTrend – Cena silové elektřiny je fixovaná na 12 měsíců. Pokud podepíšete smlouvu například během října, platí pro vás ceník Říjen, jehož účinnost končí 30. září následujícího roku.
  • RWE Garance 24 – Cena silové elektřiny je fixovaná na 24 měsíců.
  • PRE Komfort + Neo2 – Cena silové elektřiny je fixovaná na 24 měsíců. Odběratel na ni navíc dostává slevu ve výši 10 % (každou desátou kilowatthodinu má zdarma), což představuje asi 3,6 % z celkové výsledné ceny.
  • PRE Komfort + Neo3 – Cena silové elektřiny je fixovaná na 36 měsíců. Odběratel na ni navíc dostává slevu ve výši 10 % (každou desátou kilowatthodinu má zdarma), což představuje asi 3,6 % z celkové výsledné ceny.

Flexibilní cena

Zatím pouze společnost ČEZ mění ceníky svých tarifů podle toho, jak s cenou elektřiny hýbou obchody na Energetické burze Praha. Do tržní ceny elektřiny se promítá více faktorů. Obvykle hlavním z nich bývá ekonomický cyklus. V recesi ceny elektřiny klesají, při hospodářském růstu zase šplhají nahoru. V českých podmínkách s cenami může zamávat také plánované zavírání německých jaderných elektráren nebo přebytek či nedostatek emisních povolenek.

  • ČEZ Měsíc – Cena elektřiny se mění každý měsíc podle vývoje na burze.
  • ČEZ Kvartál – Cena elektřiny se mění každé čtvrtletí podle vývoje na burze.

Kdo se v tomto roce rozhodl riskovat a vsadit na flexibilní tarify od ČEZu, určitě nelituje, protože cena burzovní elektřiny klesala ke svému několikaletému minimu. Podzimní měsíce ale naznačují, že by se tento trend mohl v budoucnu obrátit.

Distribuční oblast ČEZ: Většinou nejlevnější ČEZ Měsíc

Odběratel s průměrnou spotřebou 3000 kWh v Ostravě, Plzni či Liberci neprohloupil, když standardní tarif dominantního dodavatele vyměnil za energii například od alternativního dodavatele Energie2. Ušetřil tak 522 Kč. Výhodnější byly také produkty s dvouletou fixací ceny Komfort + Neo2 od Pražské energetiky a Stabil 2012 od RWE. Celkově se ale nejvíce vyplatilo sáhnout po flexibilních tarifech od ČEZu, které ve většině měsíců zajistily nejnižší ceny proudu.

Příklad jsme spočetli pro domácnost, která letos na svícení, vaření a provoz běžné elektrotechniky spotřebuje 3 MWh elektřiny v distribuční oblasti společnosti ČEZ (mj. města Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Olomouc), sazbě D02d. Zahrnuli jsme DPH. Výsledná cena za tarify Měsíc a Kvartál bude rovna průměru hodnot z jednotlivých měsíců, respektive čtvrtletí. V případě produktu Komfort + Neo2 počítáme s tím, že každá desátá kWh je zdarma.

Distribuční oblast E.ON: Fixovat cenu se nemusí vyplatit

S alternativním dodavatelem EP Energy Trading (dříve United Energy Trading) ušetřila brněnská i českobudějovická domácnost 561 Kč, pokud opustila standardní tarif dominantního dodavatele. Příznivcům fixované ceny se zřejmě prodražil produkt Stabil 2012 od RWE, oproti kterému byl Komfort + Neo2 od Pražské energetiky o 586 Kč lacinější. Bitvu o nejnižší nabízené ceny za 3 MWh elektřiny ale opět vyhrály flexibilní tarify od ČEZu.

Příklad jsme spočetli pro domácnost, která letos na svícení, vaření a provoz běžné elektrotechniky spotřebuje 3 MWh elektřiny v distribuční oblasti společnosti E.ON (mj. města Brno, České Budějovice, Zlín, Jihlava), sazbě D02d. Zahrnuli jsme DPH. Výsledná cena za tarify Měsíc a Kvartál bude rovna průměru hodnot z jednotlivých měsíců, respektive čtvrtletí. V případě produktu Komfort + Neo2 počítáme s tím, že každá desátá kWh je zdarma.

skoleni_15_4

Oblast PRE: Vyplatí se tarif alternativního dodavatele

Také v hlavním městě se ukázaly prozatím jako nejvýhodnější flexibilní tarify. Konzervativní spotřebitelé s odběrem 3000 kWh ročně, kteří dávají přednost standardním produktům, mohli vydělat 922 Kč po přechodu od dominantního dodavatele ke společnosti X Energie. Naproti tomu i v Praze patřily tarify s dlouhodobě fixovanou cenou spíše ke dražším.

Příklad jsme spočetli pro domácnost, která letos na svícení, vaření a provoz běžné elektrotechniky spotřebuje 3 MWh elektřiny v distribuční oblasti společnosti Pražská energetika (Praha), sazbě D02d. Zahrnuli jsme DPH. Výsledná cena za tarify Měsíc a Kvartál bude rovna průměru hodnot z jednotlivých měsíců, respektive čtvrtletí. V případě produktu Komfort + Neo2 počítáme s tím, že každá desátá kWh je zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavním analytikem na serverech KupníSíla.cz, CenyEnergie.cz a ChytrýOdběratel.cz.

Autorka je analytičkou na serverech CenyEnergie.cz a ChytryOdberatel.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).