Hlavní navigace

eKonto Raiffeisenbank má nové parametry. A nemusí se za ně stydět

28. 1. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

K bezmála 15letému výročí existence eKonta jej Raiffeisenbank výrazně vylepšila. A jak už to bývá, někoho potěší a jiné naštve.

Transakční systém eKonta se používá již od doby existence Expandia banky, přesněji od 4. května 1998, kdy byly otevřené první pobočky. Je to skoro k neuvěření, že za těch 15 let se toho moc na účtu nezměnilo kromě poplatků, které se průběžně zvyšovaly a snižovaly. K poslední úpravě Raiffeisenbank sáhla před dvěma lety, od té doby se měnily jen transakční poplatky. 

Vyberte si ze čtyř účtů, ale přejděte jen na jeden

Raiffeisenbank začala nová eKonta potichu prodávat již od října 2012. Kdo chtěl, účet dostal, ale banka jej masivně nepropagovala. Sama tomu s nadsázkou říkala „podpultový prodej“. Nové účty eKonto Mini a eKonto Komplet postupně nahradí stávající účty eKonto Extra a eKonto Premium. Pokud se už nemůžete dočkat srovnání, podívejte se na tabulku na konci článku nebo si jednoduše účty srovnejte v našem srovnávači.

Stávající klienti banky nemusejí mít obavy, banka jim původní účty na nové nezmění, spíše vás ale bude různými způsoby motivovat, abyste na ně přešli sami. Promiňte, to množné číslo je chyba, smysl má přejít pouze na jediný účet, a to na eKonto Komplet. Dozvíte se proč.

eKonto Komplet – nabušené all inclusive

Novým účtem eKonto Komplet Raiffeisenbank nasadila docela silnou zbraň konkurenčním bankám. Rajfka tímto účtem jasně dává najevo, že poplatkové šetřílky nechce, ale kdo dokáže ocenit její služby, tomu dá za férový poplatek vše, co může potřebovat. A ten poplatek je skutečně férový. Za 129 Kč měsíčně totiž získáte:

  • Účet v CZK a v další měně (v ceně je jedna cizí měna)
  • Internetové, mobilní, GSM a telefonní bankovnictví
  • Tuzemské příchozí platby
  • Tuzemské odchozí platby zadané přes internet, mobil a SIM-Toolkit
  • Odchozí trvalé platby, inkasa a SIPO
  • Všechny výběry z bankomatů v ČR a ve světě
  • Dvě debetní karty – jednu elekronickou a jednu embossovanou
  • Schválení a používání kontokorentu
  • Úrazové pojištění (limit nic moc, ale znáte rčení o darovaném koni, ne?)
  • Kreditní karta

Kde je háček?

Na účet musíte měsíčně poslat v celkovém objemu min. 25 000 Kč. To je stejná podmínka jako u stávajícího eKonta Premium. Novinkou je provést další tři odchozí transakce, přičemž bance je jedno, zda půjde třeba o příkazy k úhradě, inkasa nebo platbu kartou. U nového eKonta už není měsíční věrnostní bonus (20 Kč). V ceně zůstalo úrazové pojištění; nic si od něj ale neslibujte, limity vidíte v tabulce níže.

Limity plnění
Autor: Raiffeisenbank

Limity plnění

eKontem Komplet máte slevu na nové kreditní karty Raiffeisenbank. O nich jsem již psal a mají velmi dobré parametry. Více: Nové kreditky Raiffeisenbank ušetří tisícovky měsíčně, musíte je ale používat. Základní kreditka STYLE karta je bez poplatku a bez podmínek. Pokud byste chtěli zlatou DE LUXE kartu, musíte s ní měsíčně utratit alespoň 10 000 Kč, aby byla rovněž bez poplatku. Jinak za ni dáte 59 Kč měsíčně, ale bez eKonta Komplet by vás přišla na 129 Kč, takže pořád jste na tom lépe.

Pro koho je eKonto Komplet

Nový účet eKonto Komplet je výhodný pro aktivní klienty, kteří jsou s Raiffeisenbank spokojení, banku používají aktivně a takřka denně. Za měsíční paušál získáte účet, kde nemusíte hlídat počet transakcí a nemusíte se nijak omezovat s výběry hotovosti z bankomatů, a to kdekoli na světě. Tyto parametry v segmentu účtů pro prémiové klienty nemají obdoby. Jistěže by tato nabídka šla „poskládat“ kombinací více bank, ale tím se asi většina lidí zatěžovat nebude, protože na to jednoduše nemají ani chuť, ani čas. Nevýhodou jsou drahé debetní karty (v ceně jsou dvě) a vysoká sazba kontokorentu (21,90 % p.a.)

eKonto Mini. Zadarmo drahé

Další novinkou je eKonto Mini, které podle názvu ukazuje na základní účet okleštěný o nadstandardní výhody. Netěšte se, tento účet nemá výhody žádné, jen samá negativa a nejistoty. Doporučit je lze jen těm, kteří mají u Raiffeisenbank hypotéku nebo spotřebitelský úvěr a banka trvá na vedení účtu (máte s ním 1procentní slevu na úrokové sazbě). Pak tento účet bude sloužit k příjmu částky a rychlého odeslání dalších nutných plateb.

eKonto Mini je sice „zadarmo“, ale i u něj musíte splnit podmínku příjmu – 15 000 Kč měsíčně plus 3 odchozí platby měsíčně. Když to nesplníte, dáte 169 Kč měsíčně takřka „za nic“. Pozor, u eKonta mini platíte za všechny transakce, a to i za příchozí platby. Při splnění podmínek tak účet vyjde min. na 22 Kč měsíčně, a to za předpokladu, že odchozími platbami budou trvalé příkazy (6 Kč) a ne jednorázové příkazy (10 Kč). Zapomeňte i na kartu, nevyplatí se, je drahá. S eKontem Mini máte také multiměnový účet, ale za každou cizí měnu platíte měsíční poplatek. Dobrou zprávou je, že když váš zůstatek na cizoměnovém účtu klesne ke kladné nule, poplatek za jeho vedení se účtovat nebude.

Pro koho je eKonto Mini

Banka má tento účet v nabídce pravděpodobně jako alternativu, aby měla „účet bez poplatku“ při splnění podmínek, a/nebo jako doplňkový účet k úvěrovým produktům. Nejde o typický transakční účet – ne, že by to eKonto Mini neumělo, ale sedřelo by z vás kůži.

skoleni_15_5

Vyplatí se přejít na nová eKonta?

Stávající klienti banky mohou řešit otázku, zda se jim vyplatí přejít na nové eKonto Komplet, anebo zůstat u stávajících účtů eKonto Premium a eKonto Extra. Odpověď je jednoduchá. Pokud nyní platíte více jak 129 Kč měsíčně, přejděte na nové eKonto Komplet. Pokud naopak platíte méně, přechod se (zatím) nevyplatí. O přechodu by však měli uvažovat všichni, kdo už nechtějí řešit počet transakcí a výběry z bankomatů. Na eKonto Mini přejděte jen tehdy, pokud „musíte“ mít účet u Rajfky a nebudete jej příliš používat.

Tip: eKonto může být multiměnový účet s 8 měnami: CAD, EUR, GBP, HUF, CHF, PLN, JPY, USD. Pouze eKonto komplet je má všechny v ceně.

  eKonto Komplet eKonto Mini eKonto Premium eKonto Extra
Měs. poplatek při splnění podmínek 129 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Max. měs. poplatek měsíčně při nesplnění podmínek 250 Kč 165 Kč 365 Kč 365 Kč
Podmínky 25 000 Kč příchozí platba + 3 odchozí transakce 15 000 Kč příchozí platba + 3 odchozí transakce 25 000 Kč příchozí platba NEBO investice/úspory 500 000 Kč 20 000 Kč příchozí platba NEBO investice/úspory 100 000 Kč a k tomu přích. platba 15 000 Kč
Účet v cizí měně (měsíčně) 0 Kč až 8 účtů 29 Kč za každý účet 3 účty v ceně, poté 29 Kč z každý další 29 Kč za každý účet
1 debetní karta elektronická 0 Kč 45 Kč měsíčně 0 Kč 30 Kč měsíčně
1 debetní karta embossovaná 0 Kč 65 Kč měsíčně 0 Kč 40 Kč měsíčně
Tuzemská příchozí platba 0 Kč 4 Kč 0 Kč 0 Kč
Tuzemský příkaz k úhradě (elekronicky) 0 Kč 10 Kč 4 Kč 4 Kč
Trvalá platba 0 Kč 6 Kč 6 Kč 6 Kč
SIPO 0 Kč 6 Kč 6 Kč 6 Kč
Provedení inkasa 0 Kč 6 Kč 3 Kč 3 Kč
Výběr z ATM Raiffeisenbank 0 Kč 20 Kč 0 Kč první 2 výběry, poté 9,90 Kč 0 Kč první 2 výběry, poté 9,90 Kč
Výběr ostatních ATM v ČR 0 Kč 30 Kč 9,90–39,90 Kč 9,90–39,90 Kč
Výběr z ATM v zahraničí 0 Kč 100 Kč + 0,5 % 100 Kč + 0,5 % 100 Kč + 0,5 %

Porovnání výhodnosti

Simulace eKonto Komplet eKonto Mini eKonto Premium eKonto Extra
Elektronická debetní karta 0 Kč 45 Kč 0 Kč 30 Kč
2 příchozí platby (12 000 + 18 000 Kč) 0 Kč 8 Kč 0 Kč 0 Kč
1× SIPO 0 Kč 6 Kč 6 Kč 6 Kč
5 trvalých plateb 0 Kč 30 Kč 30 Kč 30 Kč
4 jednorázové příkazy 0 Kč 40 Kč 16 Kč 16 Kč
4 výběry z ATM RB 0 Kč 80 Kč 19,80 Kč 19,80 Kč
2 výběry z ostatních ATM v ČR 0 Kč 60 Kč 19,80 Kč 19,80 Kč
CELKEM měsíčně 129 Kč 269 Kč 91,60 Kč 121,60 Kč

Pro klienty RB: Které eKonto vám nejvíc vyhovuje, resp. bude vyhovovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).