Hlavní navigace

Důchod za zemřelého musíte vrátit vy

27. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včasným poukazováním důchodů docházelo k tomu, že dávky vyplacené již zemřelým osobám nemohly být vymáhány. Nyní už si je nechat nesmíte, stávají se dluhem.

Letošní rok přinesl do oblasti penzí několik změn. Většinu už jsme jich popsali například v článku Osm změn v důchodech, které přinese nový rok.

Další například v článku Valorizace důchodů bude nižší, než se předpokládalo. O kolik penze vzrostou?

O změnách v konstrukci výpočtu předčasného důchodu jsme informovali v článku Malá důchodová reforma nekončí. Jaké změny vás čekají od nového roku? 

Změny se dotkly i pozůstalostních důchodů. Podrobnosti najdete v článku Jaké další změny přinese v novém roce malá důchodová reforma?

Za zemřelého musíte důchod vrátit

Novela zákona o nemocenském pojištění přinesla další změnu. Nově upravila povinnost vracení splátek důchodu. Pokud tak zemře osoba, která penzi pobírá, je pozůstalý povinen splátku důchodu vrátit.

To se vztahuje na ty dávky, které jsou připsány na účet zesnulého po dni, za který náležela poslední výplata důchodu zemřelého.

Pokud není možné tyto splátky vrátit například proto, že nikdo z pozůstalých nemá přístup k účtu zemřelé osoby, zůstávají dluhem zesnulého a stávají se předmětem dědického vypořádání.

Příklad ukáže rozdíl nejlépe

Nejlepší představu o změně si asi uděláme na modelovém příkladu. 

Penzista, jehož důchod je vyplácen na účet manželky, zemřel 9. dubna 2012. Penze byla splatná 10. den v měsíci. Výplata důchodu, která náležela do 9. dubna, byla už 8. dubna poukázána na účet manželky. Připsána na konto byla 10. dubna. 

Jen pro upřesnění uvádíme, že výplata důchodu, která byla poukázána 8. dubna, náležela za období od 10. dubna do 9. května. Dávky důchodového pojištění se totiž  v pravidelných měsíčních lhůtách vyplácejí dopředu.

Před a po

Podle původní legislativy nebylo možné splátku vymáhat, protože na účet byla poukázána ještě za života zemřelého. Nová úprava ale zapříčinila to, že manželka musí tuto splátku vrátit, protože byla připsána na její konto po dni, za který náležela poslední výplata důchodu zemřelého.

Česky napsáno, byla připsána po dni, kdy skončil zemřelé osobě nárok na výplatu důchodu právě z důvodu úmrtí. V našem případě je tímto datem tedy 9. duben.

Daně III

S účinností od 1. 1. 2012 pro povinnost pozůstalého manžela vrátit splátky důchodu zemřelého manžela, které byly pozůstalému manželovi vyplaceny na jeho účet, není rozhodující datum, kdy byla částka na účet poukázána, ale pouze skutečnost, že jde o splátky připsané na tento účet po dni, za který náležela poslední výplata důchodu zemřelého, vysvětlila serveru Měšec.cz Jana Buraňová, vedoucí oddělení komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Dodala také, že u splátek důchodu připsaných na účet do 1. ledna 2012 je pro vznik povinnosti vrátit přeplatek i nadále rozhodující datum, kdy byly na účet poukázány.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).