Hlavní navigace

Dnes je den daňové svobody. Oslavy ale nechte na jindy

15. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Teprve dnešním dnem od počátku roku nepracujete na stát, ale začínáte si vydělávat do vlastní kapsy. A jak jsou na tom v cizině?

Letos vyšel den daňové svobody na 15. červen. O žádné radostné jubileum se ale nejedná. Teprve dneškem od počátku roku totiž začínáte vydělávat do vlastní peněženky a ne do státního rozpočtu.

Datum ovlivňuje metodika…

Liberální institut, který začal den daňové svobody určovat, ho stanovuje jako den, kdy bude vyprodukováno tolik, že dojde k zaplacení veškerých veřejných výdajů. Vydělením veřejných výdajů hrubým domácím produktem dostaneme podíl roku, kdy se veškeré vyprodukované bohatství musí použít na zaplacení toho, co státní kasa a další složky veřejných rozpočtů vydá, vysvětlil Jiří Schwarz z Liberálního institutu. Uvedl také, že z výdajů při výpočtu vychází institut proto, že jednou vydané prostředky se někdy musí uhradit. Buď nyní nebo v budoucnu, ale vždy daněmi. Současné výdaje tak vytvářejí budoucí závazek. Proto je podle nás správnější zahrnout i tento budoucí závazek, aby nedocházelo k zvýhodňování vlád, které žijí více na dluh, dodal Schwarz.

Aby data byla srovnatelná použitou metodikou, jsou pro stanovení dne daňové svobody použity informace ze statistik Economic Outlook (total government outlays) od OECD. Výsledné vládní výlohy jsou vyjádřené jako odhad podílu na HDP. Liberální institut používá odhady z počátku roku.

Den daňové svobody stanovuje také společnosti Patria Finance, která ale používá jinou metodiku, podle které připadne den daňové svobody v Česku na 20. červen, stejně jako loni. V tomto případě den daňové svobody dělí rok na dvě části, které odpovídají podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu.

…i vládní škrty

Minulý rok vycházel den daňové svobody na 18. červen. Proč letos vyděláváme výhradně do vlastní kapsy o tři dny dříve? Důvodem jsou kromě zvolené metodiky také škrty ve výdajích státního rozpočtu. Letos vychází termín o tři dny dříve než v minulém roce. Je to dáno nižším očekávaným poměrem veřejných výdajů k HDP, uvedl Aleš Rod, analytik z Liberálního institutu. Vysvětlil, že čím nižší jsou veřejné výdaje, tím větší je daňová svoboda a analogicky čím vyšší je HDP, tím nižší je poměr při daných veřejných výdajích a opět je tím vyšší i daňová svoboda. Letošní dřívější termín výrazně ovlivnily především výdajové škrty současné vlády, dodal Rod.


Graf: Liberální institut

Jak jsou na tom v zahraničí?

A jak jsou na tom se dnem daňové svobody v zahraničí? Potěšit může fakt, že Česká republika nemá tento den nejpozději ze sledovaných zemí. Toto prvenství drží už několik let Dánsko. Nejdříve naopak ze sledovaných zemí oslavili daňovou svobodu v Jižní Koreji.

Na sebe začínají pracovat dříve než Češi také například na Slovensku, v Austrálii, v Estonsku, Japonsku, Španělsku, Švýcarsku nebo ve Spojených státech.

Déle než Češi naopak státu odvádí své vydělané prostředky ještě ve Francii, Řecku, Itálii, Nizozemí, Portugalsku, Švédsku nebo ve Velké Británii.


Graf: Liberální institut

Ve většině států se letošní den daňové svobody posunul směrem k počátku roku. Mohou za to škrty ve veřejných financích. Naopak posun k horšímu můžeme ze statistik vyčíst například u Nového Zélandu nebo Polska.

Z dat OECD můžeme také porovnávat, jak si která země v úsporách v rámci veřejných rozpočtů vede. Výrazně se to podařilo například Irsku nebo Islandu.

skoleni_15_4

Jak do budoucna?

A kam se bude na časové roční ose bude pravděpodobně posouvat den daňové svobody do budoucna? Pokud si vládní opatření udrží tendenci směrem k úsporným opatřením, bude se tento den posouvat směrem k počátku roku.

Jak odhadují vývoj přímo v Liberálním institutu? Vše závisí na tom, jak se budou vyvíjet veřejné výdaje. Nikoli příjmy, protože stát si může na svůj provoz půjčovat a být deficitní. Střednědobý výdajový rámec na rok 2012 je zhruba o 10 % nižší než na rok 2011, mělo by tedy docházet ke snižování deficitu i krácením veřejných výdajů. Když uvážíme i prognózu na rostoucí HDP, měl by se den daňové svobody v příštím roce posouvat v pozitivním trendu, tedy blíže k prvnímu lednu, uzavřel Rod.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).