Hlavní navigace

Desetník: Ústavní bitka o nemocenskou

9. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

První tři dny neplacené nemocenské budou od září minulostí, ale placeného stonání si užijeme jen čtyři měsíce, poté opět bude neplacené. Alespoň do nových voleb, protože v případě výhry levice bude pravděpodovně nemocenskou opět placená od počátku. Tato žabomyší válka je přinejmenším směšná.

DESETNÍK 135/2008 (26.5.2008 – 8.6.2008)

Poženeme to až k ústavnímu soudu

Od začátku roku 2008 v souvislosti s reformou veřejných financí platí zákon, který zamezuje výplatě nemocenských dávek během prvních tří dnů nemoci. Jeho úkolem je hlavně omezení počtu simulantů, kteří nemoc jen předstírají. Zaměstnavatelé si tento zákon chválí a spokojený je i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Neplaceným třem dnům nemocenské učinil přítrž dubnový výrok Ústavního soudu. Podle soudu ustanovení o neplacení prvních tří dnů trestá všechny lidi, to znamená i ty, kteří svou nemoc nepředstírají. Opozice tak svůj boj o placení celé nemocenské vyhrála. A to je začátek chaosu. Výhra způsobí, že od 28. června jsou opět první tři dny nemocenské placené, přesněji nemocný obdrží 60 % z vyměřovacího základu. Od září 2008 se nemocenská v prvních třech dnech sníží na třetinu vyměřovacího základu a od ledna 2008 se první tři dny opět platit nebudou. Proč? Protože s neplacením prvních tří dnů od ledna 2008 počítá již dříve schválený zákon, navíc nemoc do 13. dne bude vyplácen zaměstnavatel. Chudáci mzdoví účetní.

Tento zmatek ukazuje na smutný a tristní stav naší politické scény. Kdo má pravdu, vládnoucí strany, nebo opozice? Záleží na úhlu pohledu. Není spravedlivé, když plátce nemocenského pojištění nemá právo pojištění v případě nemoci čerpat. To, zda se tak děje oprávněně, má řešit kontrolní orgán, ne zákonodárci. Na druhé straně v naprosté většině států bývalé EU15 se první tři dny nemocenské opravdu nehradí, nejde proto o žádnou novinku. Jenže se zapomnělo dodat, že ve vyspělých státech je naprosto běžné, že zaměstnavatelé své zaměstnance významně motivují, aby byla jejich nemocnost co nejnižší. A mezi zaměstnanecké výhody patří často i tzv. sick days, přeloženě nemocné dny, které si zaměstnanec může libovolně vybrat a má je plně placené. Tyto výhody jsou i v České republice, ale počet zaměstnavatelů, kteří je nabízejí, bychom spočítali takřka na prstech jednoho člověka.

Sílu na žabomyší války o neplacené první tři dny nemocenské by měly zúčastněné politické strany spíše přesunout na vytvoření pořádné důchodové reformy, protože za 25 let už státu nepomůže, ani kdyby se neplatil celý měsíc nemocenské.

Jak se díváte na placení nemocenské?


Boj za české paštiky

Nemoudré rozhodnutí chorvatských státních orgánů o omezení dovozu potravin vyvolalo pochybnosti, zda odcestovat na dovolenou k oblíbenému Jadranu. Nemůžeme upírat právo Chorvatům stanovit si vlastní pravidla, ale náhlé a nečekané rozhodnutí před začínající sezónou je velmi nešťastné a další zmatek způsobuje i nejasná stanoviska chorvatských ministerstev, která si navzájem odporují. Vše umocňuje opět nedávné zpřísnění podmínek vstupu pro děti bez doprovázejících rodičů. Chorvati sice vydali nařízení, ale „zapomněli“ vydat i prováděcí předpis. Pro mnoho českých turistů vzniká zbytečná chaotická situace. Marná je snaha české konzulky v Chorvatsku o upřesnění pravidel ze strany chorvatských úřadů, podobá se spíše hře na házenou, než skutečné snaze Chorvatů vysvětlit situaci. Vypadá to, že Chorvati už turisty nechtějí, anebo přišli na způsob, jak jejich velké počty omezit. Jenže na případný úbytek českých turistů doplatí místní chorvatští podnikatelé, které turistika živí. A navíc, okolní státy s mořem vlivem silné koruny začínají být turisticky i cenově zajímavější než nejznámější Chorvatsko. A všímají si toho i Češi.

V internetových diskuzích jsem na adresu nařízení Chorvatů o dovozu potravin četl jednu vtipnou perličku. Mezi potravinové výjimky, které lze dovážet, patří i masné výrobky z Islandu. Známý výrobce masných výrobků, společnost Hamé v Babicích, má od dubna nového majoritního akcionáře – islandskou investiční společnost Nordic Partners. České paštiky proto nemusíte z auta vyhazovat, stačí si jen s sebou vzít výpis z obchodního rejstříku společnosti Hamé, přeložený do chorvatštiny. Mají totiž islandského „tátu“. (P.S.: Raději to ale nezkoušejte.)

Pojedete letos do Chorvatska?



PŘEHLED FINANČNÍCH UDÁLOSTÍ

Banky

Soutěž Zlatá koruna má své vítěze.

Při platbě kartou Cetelem dostanete zpět peníze.

Svůj bankovní kód obdržela záložna Moravský Peněžní Ústav.

Peníze si nově vyberete i na pokladnách hypermarketů Interspar.

Českou spořitelnu postihl další dlouhý výpadek internetového a telefonního bankovnictví.

Autorizační SMS zprávy spustila k běžnému účtu Fio, družstevní záložna.

Speciální affinity kreditní kartu ve zaměřenou na charitu nabízí UniCredit Bank.

Témata


Investice a spoření

Nový komoditní fond začala prodávat společnost ČP Invest.

Témata


Úvěry

Pořídit si novou firmu je možné i na splátky.

Česká spořitelna rozšířila některé typy podnikatelských úvěrů i pro nové zákazníky.

Kreditní karta pro většinu Čechů je vnímána spíše jako finanční rezerva. Celkem má platební kartu přes 10 milionů Čechů.

Online vyřízení pojistné události nabízí Evropská cestovní pojišťovna.

Témata


Pojišťovny

Od června 2008 je jediným dokladem povinného ručení tzv. zelená karta.

Celoroční cestovní pojištění si můžete nově zakoupit i u České podnikatelské pojišťovny.

Témata


Bydlení

Témata


Legislativa

Od ledna 2009 nebudou některé skupiny občanů platit regulační poplatky ve zdravotnictví.

Od září se opět bude platit nemocenská, od ledna o ni přijdeme.

Důchodci dostanou přidáno.

Od července 2008 otevře svůj pracovní trh i pro Čechy Francie.

Témata


Vaše peněženka

Se svými příjmy má problémy vyjít více než polovina Čechů.

skoleni_15_5

Od července nás čeká zdražení zemního plynu.

Témata


Rozhovory


Doprava a cestování

Papírové letenky byly plně nahrazeny elektronickými.

Témata

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a osobní silniční dopravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).