Hlavní navigace

Desetník: Bankovní revoluce (nejen) z Polska začala

26. 11. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Uplynulý víkend i přes deštivé počasí lákal k odpočinku, ovšem ten si nedopřály tři banky, jejichž IT systémy běžely naplno, aby mohly od dnešního pondělního dne připravit nové služby pro nové a stávající klienty. Polská novinka s německou mámou agresivně útočí na cenu nových služeb, české banky naopak chtějí zvýšit komfort služeb stávajících.

DESETNÍK 121/2007 (12. 11. 2007 – 25. 11. 2007)

Novinka z Polska pro cenově senzitivní klienty

Po několika měsících, kdy polská BRE Bank začala opatrně ohlašovat svůj úmysl vstoupit do Česka a Slovenska s bankovními službami pod hlavičkou internetové mBank, se čeští a slovenští dychtiví zájemci o levné bankovní služby dočkali. Od včerejší neděle jsou spuštěny internetové stránky mBank a lze na nich najít většinu potřebných informací o nové bance a službách, které nabízí. Asi nejzajímavějším odkazem je její sazebník, který stojí za prostudování.

Za zřízení a vedení soukromého účtu mKONTO včetně všech tuzemských odchozích a příchozích plateb neplatíte ani korunu. Bezplatné je i vydání debetní elektronické karty Visa, tři tuzemské výběry z bankomatů a všechny výběry v bankomatech v zahraničí. Spořicí účet eMAX nabízí nejvyšší úročení v Česku – 3 % p.a. Bonbónkem jsou pak hypotéky, ty umožňují předčasné splacení bez poplatku a jejich zpracování je zdarma. Poplatky čekají všechny nestandardní služby, například změna PIN ke kartě přijde na 25 Kč a stejnou částku zaplatí milovníci papírových výpisů za každý papírový výpis. V nabídce mBank zatím nenajdete čipové platební karty, kreditní karty a prozatím neumí ani kontokorent. Zda je cenová politika mBank jen lákadlem pro nové klienty anebo půjde o standard, ukážou následující měsíce. Zajímavostí je, že soukromý účet mBank může patřit současně dvěma majitelům, například manželům, to umí prozatím pouze Citibank.

Těšíte se na služby mBank?


Nedočkaví zájemci o služby mBank si prozatím stále musejí zajít chuť, své služby začne banka nabízet oficiálně od středy 28. listopadu 2007 prozatím na jediném finančním centru v Praze. Ale již nyní lze na webových stránkách banky požádat o založení účtu. Všechny formality pak vyřídíte na finančním centru, anebo pomocí kurýra (jak tvrdí web banky).


Komerční banka jde do všech prohlížečů, Česká spořitelna inovuje

Během víkendu upgradovaly systémy internetového bankovnictví i dvě naše velké tuzemské banky. Komerční banka rozšířila podporu internetového bankovnictví mojebanka i na ostatní prohlížeče, takže nyní podporuje například i prohlížeče Firefox, Opera, Safari a srdce zkušených internetových uživatelů konečně zajásalo. První testy naší redakce potvrzují úspěšnou funkčnost ve všech jmenovaných prohlížečích. Přibyla i možnost požádat z prostředí internetového bankovnictví o spotřebitelský úvěr, ten bude automaticky nabídnut v předschválené formě vybraným bonitním klientům.

Jaký prohlížeč nejčastěji používáte?


Česká spořitelna inovovala své internetové bankovnictví ve dvou fázích. Většině klientů od dnešního dne přibude možnost v podobě expresní zahraniční platby a hlavně došlo k optimalizaci zátěže systémů pro přihlašování do Servisu 24, takže by již nemělo tak často docházet k nedostupnosti systému. Vybraným klientům přibyla možnost zobrazit historii kreditní karty, služba elektronické faktury (t.č. pouze se od společnosti ČEZ), možnost sjednání úvěru přímo z aplikace Servis 24 a možnost libovolně měnit nastavení Osobního účtu České spořitelny. Plný rozsah inovací si všichni klienti ČS užijí až od 28. ledna 2008, do té doby chce ČS doladit případné chyby, které se současnou inovací vyskytnou.

Všimli jste si nějaké inovační změny ve vašem Servisu 24 po přihlášení?



Finační střípky

Banky a investice

V Česku působí 41 bank, které mají přidělený kód pro český platební styk. Je možné, že některé z nich neznáte.

Využít služeb finančního poradce může být výhodné. Přesto je na místě opatrnost a v případě finančního poradce bezezbytku platí: „Důvěřuj, ale prověřuj.“

V internetovém bankovnictví platí hlavně obezřetnost a selský rozum.

Novým fenoménem se staly banky a úvěry pro chudé.

Obejdeme se bez bankovních poboček? Mít s bankou pouze virtuální vztah nejspíše není ten nejlepší nápad.

Studenti jsou žádanými klienty pro každou finanční společnost, proto se banky předhánějí s nabídkami ušitými na míru.

UniCredit Bank rozšířila přímé bankovnictví o možnost nahlížení do transakcí kreditní kartou i pro klienty bez účtu v bance.

Nový spořicí účet s úrokovou sazbou 2,4 % p.a. představila GE Money Bank.

Komerční banka prodává účet, který umožňuje mít osobní a firemní peníze na jednom místě.

Čísla bankovních účtů by mohla být přenositelná, tvrdí Evropská komise.

Volksbank opět začala nabízet svoji Holiday kartu pro zvýhodněné výběry ze zahraničních bankomatů.

Poštovní spořitelna vydává speciální karty pro mladé.

Novou účelovou půjčku na bydlení, studium a regeneraci zdraví nabízí Raiffeisenbank.

Visa se chystá ke vstupu na burzu.

Pro jednání s obchodními partnery můžete použít bankovní pobočku.


Pojištění

Nesprávné pochopení životního pojištění vede k mýtům v celé této oblasti.

POJIŠŤOVNA CARDIF PRO VITA nabízí novou službu na pomoc nezaměstnaným lidem Job Care, která jim pomůže najít práci.

Na vozy Renault a Dacia získáte povinné ručení grátis.

Speciální pojištění od Generali pro zdravotně postižené myslí na jejich handicapy.

Pojišťovnám se nelíbí proplácení škod na čelním skle.


Cestování a volný čas

České aerolinie plánují zahájení šesti nových pravidelných a pěti charterových linek. Ale zároveň přestanou úplně létat do kanadského Montrealu a přeruší spojení s Torontem.

Za pražskou MHD lze platit esemeskou.

Student Agency chystá od ledna zdražení jízdného o 10 procent.

Pouhých 35 korun zaplatí zákazníci Českých drah za cestu mezi libovolnými krajskými městy, když si přes eShop ČD v předprodeji koupí jízdenku eLiška.

Zdražení pražské MHD je jisté, cena stoupne až o 70 procent


Legislativa

Za rok 2007 bude možné naposledy uplatnit společné zdanění manželů.

Za zdravotní pojištění utratí příští rok živnostníci více a prodraží se i sociální pojištění.

Na dani z příjmu ušetříme, někdo však minimálně.

Pražští radní chtějí zvýšit osvětu o dluzích a snížit počty nezdravých úvěrů Pražanů.


Vaše peněženka

Od začátku roku 2008 čeká Českou republiku zdražení zároveň v několika odvětvích národního hospodářství a je za ním mnoho chyb.

dan_z_prijmu

Elektřina zdražuje, ale nejsme bezmocní.

Dárky pod stromeček jděte nakupovat na americkém internetu, cena dolaru stále klesá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).