Hlavní navigace

Deset odpovědí k sociálním dávkám

25. 8. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Ryan Poplin, podle licence: Attribution 2.0 Generic
Jaká jsou pravidla pro vyplácení jednotlivých sociálních dávek a co určuje, zda vznikne nárok či nikoli? Přečtěte si odpovědi na zajímavé dotazy ze sociální poradny.

sociální poradně na serveru Měšec.cz se nám množí spousta dotazů k sociálním dávkám. Přinášíme proto opět několik otázek, na které odpověděla specialistka Jana Davidová

Dcera známé (19 let), která bydlí s matkou, nikde nepracuje a je na úřadu práce, je ve 3. měsíci na rizikovém těhotenství s chlapcem, který se sice k ní zná, ale nemá příjem a bydlí u rodičů. Ta slečna má diabetes 1. stupně, celkem dost závažný. Kromě toho, že žádný příjem nemá, musí si ještě platit vyšetření, na která ji lékaři posílají a spoustu věcí, nutných na korigování cukru apod. Má nárok na nějaký příspěvek?

Pokud žije daná slečna ve společné domácnosti se svou matkou, tak pro účely dávek pomoci v hmotné nouzi se pro výpočet těchto dávek bude započítávat společně s ní, tzn., že se bude dávka vypočítávat i z matčina příjmu. V rámci těchto dávek lze právě navýšit částku živobytí osoby, která se např. léčí s diabetem, ale také z důvodu zvýšených dietních nároků v těhotenství. V jejím případě by se jednalo o navýšení jejího životního minima cca o 2000 Kč. Záleží ale na výši matčina příjmu. Aby se ale mohla slečna posuzovat samostatně, musela by prokázat samostatnou domácnost.

Pobírám vdovský důchod, syn sirotčí. Mám možnost pracovat v Anglii a syn by tam chodil do školy. Vím, že tady bych dostávala dávky do synových 26 let, pokud bude na škole. V září mu bude 17 let. Co nevím, jestli bych dostávala dávky i v době pobytu v Anglii. 

Pokud budete bydlet a pracovat v Anglii, nemůžete čerpat sociální dávky v ČR, které vyplácí Úřad práce. Tuto skutečnost byste samozřejmě měla Úřadu práce také v zákonné 8 denní lhůtě nahlásit. 

Pracuji od 18.11.2013. Chtěla bych mít dítě. Mám ale smlouvu do konce tohoto roku. Když bych otěhotněla, šla bych hned na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství. Bojím se ale, že když mi prosincem končí smlouva, abych od ledna nebyla bez prostředků a nepřišla o mateřskou. Podmínku odpracovaných 270 dnů splním. Může se to stát, když mi neprodlouží smlouvu?

Ať byste šla na nemocenskou po ukončení pracovního poměru, ale v ochranné lhůtě, či ještě v průběhu trvání pracovního poměru, nemocenský stav by trval i nadále po ukončení pracovní smlouvy na dobu určitou, tak by vám nemocenská byla vyplácena i nadále. Pokud byste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství z ochranné lhůty, tak by se nemocenská pak změnila 6–8 týdnů před porodem právě na peněžitou pomoc v mateřství. Po jejím ukončení byste si požádala o rodičovský příspěvek. 

Je mi 63 let a vyměřili mi starobní důchod 4500 Kč. Nemám žádný majetek, žiji v nájmu za 5000 Kč měsíčně, nemám na jídlo ani na oblečení. Stálé bydliště mám na Moravě, ale žiji v Brandýse nad Labem. Můžu požádat o sociální dávky? O jaké a kde? V Brandýse nad Labem nebo na Moravě? 

Záleží hlavně na tom, zda žijete či nežijete sám. Pokud žijete sám, tak se zkuste obrátit na Úřad práce, oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi a nechejte si posoudit nárok na dávky z tohoto systému. Pokud se léčíte s diabetem, chodíte na dialýzu či máte jiné zvýšené nároky na dietní stravování, určitě se o tomto zmiňte. Zvýšíte tak šanci na získání příspěvku na živobytí, protože ten se odvíjí od výše příjmů osoby a také od jejího životního minima. Také se zkuste přihlásit v bytě, jehož jste nájemcem, k trvalému bydlišti, mohl byste si požádat o příspěvek popř. o doplatek na bydlení.

V tomto týdnu očekáváme narození miminka. Chci si připravit papíry na žádost o porodné, ať potom můžu být v klidu. Přítel bude z práce dokládat potvrzení o čtvrtletním příjmu. Když budeme žádost podávat koncem července – začátkem srpna, jaké měsíce je třeba potvrdit? Jedná se o duben, květen a červen nebo se počítají poslední 3 měsíce, tudíž květen, červen a červenec?

Pro porodné budete potřebovat potvrzení o příjmech za 2. čtvrtletí, tj. příjem, který byl zúčtovaný v měsících duben, květen a červen 2014.

Zajímá vás jiný dotaz k sociálním dávkám? Vložte jej přímo do naší bezplatné poradny o sociálních dávkách.

Pracovala jsem a žila rok a půl s partnerem na Slovensku. Stále jsem tam pojištěna, protože budu dostávat po 6 měsíců ze Slovenska mateřskou. Pracovala jsem jako kadeřnice se mzdou cca 11 600 Kč a partner dostával z brigády asi 5500 Kč. Na mateřské jsem od 5. května 2014. Dostanu v Čechách porodné?

Předpokládám, že porodíte v ČR a budete v ČR také bydlet. Vaše bydliště se bude sledovat. Pokud to takto tedy bude, mohla byste si požádat o porodné, pokud se jedná o vaše první dítě. Dávka je ale testovaná na příjem, a to znamená, že budete dokládat příjem za předcházející čtvrtletí tomu čtvrtletí, kdy se dítě narodí. Pokud se dítě narodí do konce září 2014, dokládali byste (i váš přítel) příjem za duben – červen 2014 – 2. čtvrtletí 2014. Nárok na porodné má žena, která porodila, jestliže příjem rodiny nepřesáhne 2,4 násobek částky životního minima. Své životní minimum si můžete spočítat v kalkulačce na serveru Měšec.cz.

Vrátil jsem se z výkonu trestu odnětí svobody (VTOS). Zaregistroval jsem se na ÚP, požádal o dávky příspěvek na živobytí a zažádal o průkaz ZTP, který jsem měl před nástupem VTOS. Tudíž mám požádáno i o příspěvek na mobilitu. Jsem nemajetný a ačkoli uznán invalidní osobou I.stupně, na výplatu důchodu nesplňuji podmínky kvůli potřebné době pojištění. Nyní přechodně bydlím u své známé a ta po mně požaduje měsíčně peníze za nájem. Nemám u ní trvalý pobyt a ani si jej u ní dělat nechci, jelikož mám neřízenou exekuci a nechci, aby byla mým dluhem nějak exekutorem poškozena. Mám nárok na příspěvek či doplatek na bydlení, abych neskončil na ulici?

Bohužel nárok mít nebudete, pro obě dávky musíte splňovat základní podmínky, a to – být nájemcem či vlastníkem bytu či nemovitosti a v bytě či domě mít také trvalý pobyt. V rámci doplatku na bydlení lze uznat i tzv. podnájem, bez trvalého pobytu, ale podnájem oficiální, tj. se souhlasem družstva, s oficiální podnájemní smlouvou. Lze také tolerovat ubytování v azylových domech apod.

Sestra spolu s manželem pobírají starobní důchod, celkem asi 8000 Kč měsíčně. Mají dva domky, kde jsou trvale hlášeni k pobytu a velkou zahradu, která není stavební parcelou. Mají tedy nemovitý majetek. Je možné i přesto žádat o nějakou finanční podporu?

Pokud jsou vlastníci nemovitosti, ve které mají také trvalý pobyt, tak by si mohli zkusit požádat o příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory. V rámci této dávky se nesledují majetkové poměry, jako tomu je u dávek pomoci v hmotné nouzi.

Mám od syna 10 měsíčního vnuka, o kterého se matka nechce starat a syn to nezvládne. Nyní je vnuk v péči druhé babičky. Chtěla bych si zažádat o svěření vnuka do výchovy. Mám nárok na nějaké dávky? Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Musí mi zaměstnavatel držet místo, i když budu doma s dítětem?

Pokud budete mít soudně svěřeného vnuka do výchovy, tak byste si samozřejmě mohla požádat o rodičovský příspěvek. Jen vás musím upozornit, že rodičovský příspěvek na vašeho vnuka jistě již jeho matka pobírala, tzn., částka, která na něj již byla vybrána z celkové částky 220 000 Kč, vám vyplacena už nebude. Co se týče ostatních sociálních dávek – ty jsou testované na příjem. Domnívám se také, že pokud máte pracovní smlouvu na dobu neurčitou, tak by vám váš zaměstnavatel měl držet místo do 3 let věku dítěte.

dan_z_prijmu

Budu teď v červenci žádat poprvé o příspěvek na bydlení za duben, květen a červen a v květnu se mi narodila dcera. Bude za červen posuzována už i ona jako člen domácnosti?

Pokud podáte žádost od 1.7.2014, tak okruh společně posuzovaných osob se bude zkoumat k tomuto datu, a to už vaše dcera byla narozená a bude tak společně posuzovaná. Pro výpočet dávky od 1.7.2014 dokládáte příjem všech společně posuzovaných osob za duben – červen 2014 a také zaplacené náklady, které vynakládáte na bydlení. Tzn., že pokud měla dcera v květnu a červnu příjem (přídavky na dítě či výživné, pokud jste samoživitelka), tak tyto její příjmy se budou započítávat pro výpočet výše uvedené dávky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).