Hlavní navigace

Daňové přiznání na poslední chvíli

30. 3. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zítra před úderem půlnoci máte poslední možnost podat daňové přiznání k dani z příjmů a zaplatit daň. Ještě to stihnete! Jen si nemůžete dovolit už žádnou chybu. Každá nepřesnost přijde velmi draze. Jak vyplnit, doručit a zaplatit daňové přiznání na poslední chvíli?

Podat přiznání

Zítra o půlnoci máte poslední možnost k doručení přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Samozřejmě na vás nebude čekat úředník s razítkem, aby potvrdil vaše včasné dodání daňového přiznání. Za včasné podání přiznání se počítá i jeho odeslání na poště a jako doklad poslouží razítko pošty na podacím lístku.

Alternativou by bylo elektronické podání daňového přiznání přes internet, ovšem bohužel to ještě není možné. Ale až vás sankce za pozdní doručení přiznání na finanční úřad přivedou na mizinu, budete si moci přes internet alespoň požádat o dávky sociální podpory.

Nepodaří-li se vám získat razítko finančního úřadu ani pošty, můžete se dočkat nepříjemného překvapení v podobě zvýšení daňové povinnosti o 10 %.

Ovšem ani přílišný spěch se nevyplácí – přílišná horlivost, která vede k chybnému výpočtu, vás přijde ještě dráže. Za každý den do doplacení chybně vyměřené částky zaplatíte 0,05 %, a pokud vás na chybu upozorní finanční úřad, zaplatíte čtyřnásobek.

Podrobně se o sankcích, které vám může vyměřit finanční úřad, dočtete v článku Petra BukačeDPFO – za chyby se platí

Zaplatit daň

Podat daňové přiznání nestačí. Ve stejném termínu, tedy do zítřejší půlnoci, musíte vyměřenou daň zaplatit.

Pokladní finančních úřadů nebudou mít noční, ale nemusíte se ani vloupat do trezoru finančního úřadu, abyste tam složili hotovost. Stačí zaslat peníze z bankovního účtu – za den zaplacení se bere den, kdy vám banka z účtu odepíše. Máte-li sjednané internetové, GSM nebo telefonní bankovnictví, neměl by být problém zaplatit za pět minut dvanáct. Přes vysokou spolehlivost bankovních serverů a telefonních centrál ovšem beztak nedoporučuji vyčkávat na poslední chvíli. Náhoda o sobě dává vědět zpravidla v nejnevhodnějších okamžicích a může vás přijít draho.

Jinou možností úhrady na poslední chvíli je pošta a složenka typu A. Doporučuji si ale předem zjistit, v kolik hodin pošta, kterou máte v dosahu, zavírá. To ostatně platí i při zasílání daňového přiznání. Přeci jen, na hlavní poště v Praze, která má otevřeno nepřetržitě, bude zřejmě velmi těsno.

Za každý den zpoždění zaplacení daně zaplatíte 0,1 % z dlužné částky.

Kam a jak zaplatit

Nechcete-li nebo nemůžete-li čekat ve frontě před pokladnou finančního úřadu, budete pravděpodobně platit převodem z účtu nebo složenkou na poště. V obou případech potřebujete znát číslo účtu místně příslušného finančního úřadu a další náležitosti platby.

K číslu účtu finančního úřadu přidáte předčíslí podle placené daně – v tomto případě 721 – Daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání a doplníte ho kódem banky 0710 (Česká národní banka).

Pozor na předčíslí a číslo účtu, které musí být odděleny pomlčkou. Pokud tak neučiníte, vystavujete se nebezpečí, že vaše platba nebude provedena nebo nedojde na správné místo určení.

Číslo účtu by vám měl dát na dotaz místně příslušný finanční úřad, případně ho naleznete na kterémkoli příkazu k úhradě z/do finančního úřadu. Při namátkové kontrole na Portálu veřejné správy jsem bohužel v šesti případech ze šesti nalezl informaci „bankovní spojení – neuvedeno“ a tento „oficiální“ zdroj informací se v této situaci ukázal být nepoužitelným.

Další obecnou částí je konstantní symbol. Pokud platíte složenkou, uveďte 1149, při platbě bankovním převodem pak 1148.

skoleni_15_4

A konečně variabilní symbol, který slouží k identifikaci plátce. Bez jeho správného uvedení nepozná finanční úřad, kdo mu daň zaplatil. Variabilním symbolem je vaše rodné číslo bez mezer a lomítka a v případě, že máte přidělené DIČ, jeho kmenová část (tj. číslo za pomlčkou).

Pokud stihnete vše před zítřejší půlnocí, máte vyhráno. Pokud nemáte dostatek peněz na zaplacení daní, podle výše částky, můžete využít kontokorentní nebo spotřebitelský úvěr. Pro jejich vyřízení ale máte poměrně málo času.

Kolik musíte letos doplatit finančnímu úřadu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).