Hlavní navigace

Daňová poradna: 12 otázek, které vás zajímají

27. 1. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Daně jsou opět tématem číslo jedna. Přinášíme proto rady a odpovědi na otázky, které vás mohou napadnout u vyplňování daňového přiznání.

S novým rokem se obnovil váš zájem o daně. Poptávce chceme vyhovět, proto si v dnešním článku zodpovíme otázky, které vás v souvislosti s daňovým přiznáním  mohou napadnout.

Letošní změny budou platit až za rok

O novinkách, které vstoupily v platnost letošním prvním lednem, jsme vás informovali v článku Daňové změny 2011: Za více peněz méně muziky. 

Pro letošní daňové přiznání ale platí změny, o kterých jsme vás informovali už na počátku minulého roku. Až na pár výjimek. Čtěte více: Novinky a důležité změny daně z příjmů

Do kdy musím podat daňové přiznání a do kdy nejpozději zaplatit daň, abych se vyhnul penalizaci?

Letošní změny, která se vás dotknou už v tomto roce, přinesl nový daňový řád. Kromě jiného také zavedl přesnější pravidla pro penalizaci za pozdní podání daňového přiznání. V minulosti vás správce daně penalizovat mohl, ale nemusel. Nyní máte jistotu, že to udělá, ale až od pátého pracovního dne po splatnosti daně.

Pokud si tedy nenecháváte zpracovat daně od poradce, měla by vaše platba být na účtu finančního úřadu nejpozději 7. dubna. V opačném případě vám začne nabíhat roční úrok z prodlení ve výši repo sazby stanovené Českou národní bankou zvýšené o 14 % za rok (nyní 14,75 % p.a.)

S tím souvisí i změna termínů pro podání daňového přiznání. V roce 2011 se termín podání daňového příznání k dani z příjmu prodloužil na 1. duben 2011, resp. 1. červenec 2011, pokud využíváte služeb daňového poradce.

Od kdy začnou platit nová pravidla pro DPH?

Počínaje lednem vešel v platnost nový tiskopis přiznání k DPH, který obsahuje také nové přílohy. Poprvé ho tedy budete vyplňovat za leden 2011 nebo první celé čtvrtletí 2011. Úpravy byly provedeny kvůli novému daňovému řádu a kvůli novele, u které se předpokládá účinnost k prvnímu dubnu 2011. Čtěte více: 7 změn, které přinese změna DPH pro vaši peněženku

Jaké platí pro letošní daňové přiznání výdajové paušály?

Oproti loňskému daňovému přiznání si někteří poplatníci daně pohorší právě díky nižším výdajovým paušálům. Ty se totiž opět vrátily na původní úroveň. U příjmu z podnikání podle zvláštních právních předpisů a z jiné samostatné výdělečné činnosti se tak snížily z 60 % na původních 40 %. 

Výše výdajových paušálů v letech 2008 – 2010
Druh činnosti Výdajový paušál 2008 Výdajový paušál 2009 Výdajový paušál 2010
Příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství 80 % 80 % 80 %
Příjmy ze živností řemeslných 60 % 80 % 80 %
Příjmy ze živností (vyjma řemeslných) 50 % 60 % 60 %
Příjmy z podnikání podle zvláštních předpisů 40 % 60 % 40 %
Příjmy z užití duševního vlastnictví a autorských práv 40 % 60 % 40 %
Příjmy z výkonu nezávislého povolání 40 % 60 % 40 %
Příjmy znalce, tlumočníka, zprostředkovatele smluv a rozhodce 40 % 60 % 40 %
Příjmy insolvenčního správce, včetně předběžného a jeho zástupce 40 % 60 % 40 %

Jaké slevy si mohu od daně odečíst?

Pro zdaňovací období roku 2010 jsou podle § 35 ba zákona o daních z příjmů stanoveny slevy ve výši:

  • 24 840 Kč – sleva na poplatníka,
  • 24 840 Kč – sleva na vyživovanou manželku (manžela),
  • 49 680 Kč – sleva na vyživovanou manželku (manžela) ZTP,
  • 11 604 Kč – sleva na dítě,
  • 16 140 Kč – sleva na držitele průkazu ZTP,
  • 2 520 Kč -  sleva uplatnitelná pobírá-li poplatník invalidní důchod I. a II. stupně,
  • 5 040 Kč – sleva uplatnitelná pobírá-li poplatník invalidní důchod III. stupně,
  • 16 140 Kč – sleva uplatnitelná je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P,
  • 4 020 Kč – sleva uplatnitelná u poplatníka po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškolské vzdělání až do dovršení věku 28 let.

Jaké mohu letos uplatnit odčitatelné položky?

Kromě slev, které se odečítají až na konci výpočtu vaší daňové povinnosti od částky daně, si můžete už v dřívější fázi od daňového základu odečíst také odčitatelné položky. Pokud například splácíte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (u nemovitosti, kterou využíváte k bytových účelům), můžete si odečíst zaplacené úroky v roce 2010. O jejich výši vás banky a spořitelny informují potvrzením, které by se vám na přelomu ledna a února mělo objevit ve schránce. Daňový základ si tak můžete snížit až o 300 000 Kč za rok.

Odečíst si můžete ze základu daně také položku za dobrovolné dárcovství krve, za platby na životní pojištění a penzijní připojištění, za poskytnuté dary, odborové příspěvky i zkoušky ověřující výsledky vzdělávání.

Položka Jakou částku můžete odečíst Řádek v DP Podmínky
Životní pojištění až 12 000 Kč 49 Uplatnit lze pouze částku zaplacenou na životní pojištění, nikoli částky na různá dodatková připojištění (např. úrazové).
Penzijní připojištění až 12 000 Kč 48 Odečítat lze až příspěvky, které převyšují 6000 Kč ročně.
Úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéka      až 300 000 Kč                  47
Odběr krve 2000 Kč/odběr 46 Počet odběrů není omezen.
Dary a charita max 10 % daňového základu 46 Minimální výše daru je stanovena na 1000 Kč.
Odborové příspěvky 1,5% ze zdanitelného příjmu, max. 3000 Kč 50 Je nutné být členem odborů.
Úhrady za zkoušky ověřující výsledky vzdělávání až 10 000 Kč; až 13 000 Kč zdravotně postižení; až 15 000 Kč těžce zdravotně postižení 51 Obor vzdělání musí souviset s vaším zaměstnáním či podnikáním.

Jaké dokumenty musím doložit k daňovému přiznání při prvním odečtu úroků z úvěru na byt? Pokud si je nemohu uplatnit kvůli nízkým příjmům sama, může si manžel odečíst svoje i mé, když máme na náš byt každý svou úvěrovou smlouvu?

Nutné je doložit potvrzení o poskytnutém úvěru a o úhradě úroků, které vám vystaví banka. Uhrazené úroky ale nelze převádět na jinou osobu. Jako nezdanitelnou část základu daně je tedy může uplatnit jen účastník smlouvy o úvěru. Manžel tedy může uplatnit pouze zaplacené úroky ze své smlouvy. Čtěte více: Daňové tipy: Nezaplaťte státu nic, co nemusíte

Vypověděl jsem minulý rok smlouvu o životním pojištění. Musím do letošního daňového přiznání zahrnout i minulé roky, co jsem uplatňoval odpočty zaplaceného pojistného jako nezdanitelné části základu daně?

Částky, které jste v předchozích letech uplatnil jako nezdanitelné částky základu daně podle § 15 odst. 6 zákona o daních z příjmů z titulu zaplaceného pojistného na soukromé životní pojištění, musíte nyní, když jste smlouvu o soukromém životním pojištění předčasně ukončil, zdanit jako příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Tento příjem uvádíte do řádku č. 207 přílohy č. 2 daňového přiznání, odpověděla za server Měšec.cz specialistka z poradny, Romana Juříčková.

Od jaké částky se daní příjmy z pronájmu u daně z příjmů a jak?

Příjmy z pronájmu podléhají dani v plné výši. Výdaje je možné uplatnit buď skutečně vynaložené, nebo paušální jako 30 % z příjmů, sdělila za server Měšec.cz Romana Juříčková. Čtěte také: Daňové přiznání za rok 2010. Návod, jak na ně

V minulém roce jsem koupil osobní auto za 100 000 Kč a ten samý rok ho také prodal. Nedělal jsem to však jako podnikatel a vůz ani nebyl vložen do podnikání. Musím něco danit?

Příjmy z prodeje movitých věcí jsou od daně z příjmů osvobozeny s výjimkou motorových vozidel, letadel a lodí, které prodávající vlastnil po dobu kratší než jeden rok, uvedla Juříčková. Protože jste vlastnil auto po dobu kratší než rok, příjem z prodeje budete muset zdanit podle § 10 zákona o daních z příjmů. Pořizovací cena je ale vyšší než cena prodejní, proto vám z této transakce nevznikl žádný zdanitelný příjem. Daňové přiznání byste ale i tak podat měl.

Byl jsem zaměstnán od ledna do konce listopadu. Daňové přiznání si budu podávat sám. Mám uvádět do tiskopisu celý kalendářní rok? Za prosinec už jsem si totiž zdravotní pojištění platil sám

Daňové přiznání musíte podat za celý kalendářní rok, ale uvedete do něj, že příjmy ze zaměstnání trvaly pouze od ledna do listopadu. Slevu na poplatníka i tak budete čerpat v plné výši. Informace o zdravotním pojištění se do daňového přiznání neuvádí.

Nelamte si s daněmi hlavu. Náš daňový průvodce vám poskytne užitečné tipy, kalkulačky i formuláře

Prodáváme garáž, ale od kolaudace ještě neuplynulo 5 let. Získané prostředky se chystáme použít na opravu domu (výměna oken). Je zde nějaká možnost osvobození od daně z příjmu? Pokud ano, podle jakého paragrafu zákona o daních z příjmu?

Osvobodit příjmy z prodeje nemovitosti, které by následně byly použity na bytové potřeby, umožňuje zákon pouze v případě prodeje rodinného domu či bytu, kde měl prodejce trvalé bydliště (§ 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů).

dan_z_prijmu

Za celý loňský rok jsem neměla žádný zdanitelný příjem, pobírám pouze rodičovský příspěvek. Mohu si odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření a platby na životní pojištění, abych si snížila základ daně?

Rodičovský příspěvek je od daně z příjmů osvobozen. Pokud jste neměla žádné další příjmy, nemáte z čeho uplatňovat nezdanitelné částky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).