Hlavní navigace

Daň z nemovitosti na poslední chvíli: kompletní návod na daňové přiznání

30. 1. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oficiální termín pro podání přiznání k dani z nemovitosti je sice do konce ledna, ve skutečnosti máte pár dní k dobru. Ukážeme vám, jak přiznání vyplnit.

Obecné pozadí daně z nemovitosti jsme vám již ukázali a vysvětlili v textu Daň z nemovitosti 2011: Víme, jak na ni. Dnes půjdeme hlouběji a na konkrétním příkladu vám ukážeme, jak a kde daňové přiznání vyplnit. Na samém konci tohoto textu, pak naleznete seznam místních koeficientů, které od roku 2009 mohou vyhláškou stanovit radnice jednotlivých obcí a které ovlivňují výši daně.

Do konce ledna? Do začátku února

Pokud máte za povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitosti za rok 2011 a ještě jste tak neučinili, neděste se, až se někde dočtete, že s lednem končí termín. Je to sice pravda, ale nový daňový řád vám dává možnost podat přiznání bez sankce ještě pět pracovních dnů po termínu. Letos tak musíte přiznání na finančním úřadě odevzdat nejpozději do 7. února (případně v tento termín odeslat daňové přiznání poštou).

Pokud se zpozdíte jen o den (tedy pokud letos přiznání odevzdáte 8. února a později), bude na vás čekat sankce v minimální výši 500 Kč. A to i přesto, že např. u bytů se daň pohybuje kolem tisícikoruny a nový daňový řád specifikuje výši pokuty jako 0,05 % z výše daně a den prodlení a zároveň určuje maximum ve výši 5 %. V dalším bodě ale daňový řád nadřazuje minimum všemu ostatnímu a jasně říká, že minimální pokuta je vždy 500 Kč (viz třetí odstavec paragrafu 250).

Na Daňovém portálu za 20 minut

Stejně jako jsme na Daňovém portálu České daňové správy zkusili vyplnit přiznání k dani z příjmů, vyzkoušeli jsme to i u dani z nemovitosti. A i zde můžeme tuto službu doporučit. Zvolíte-li si z úvodní nabídky Průvodce daňovým přiznáním, zvládnete daňové přiznání s jeho pomocí vyplnit za dvacet minut. Platí to tedy za předpokladu, že budete mít pro vyplnění všechny potřebné údaje, zejména je dobré u ruky mít výpis z katastru nemovitostí, kde najdete informace typu číslo parcely, na kterém se nachází vaše stavba.

Hlavní výhodou tohoto způsobu vyplnění přiznání daně z nemovitosti je, že musíte vědět pouze to, jaký typ nemovitosti máte. Většinou je to banalita, pokud máte byt, rodinný dům či chalupu, hůře se to zjišťuje u specifických staveb. Nedávno jsme tak v redakční schránce řešili dotaz čtenáře, který potřeboval zjistit typ stavby u těžkého opevnění z let 1935 až 1938 (pravděpodobně jde o „ostatní stavbu“). Budete-li mít podobný problém, pak doporučujeme obrátit se s konzultací na váš finanční úřad.

Vraťme se ale k výhodám Daňového portálu. Tou největší je, že nemusíte znát, ani nikde vyhledávat sazby, zákonné koeficienty (které navíc mohou obce měnit) a místní koeficienty. Formulář je z vámi zadaných informací vyplní sám a daň vám tedy ze zadané výměry vypočítá. Poté už stačí formulář vytisknout nebo rovnou poslat přes datovou schránku.

Vstupní brána pro snadné vyplnění

Rychlý výpočet daně

Pokud chcete mít rychlý přehled o výši daně za rok 2010 a zároveň si zjistit i bilanci sociálního a zdravotního pojištění, pak využijte daňovou kalkulačku.

Modelový příklad

Pokud se vám z jakéhokoli důvodu nezamlouvá vyplňování přes Daňový portál, ukážeme vám na modelovém příkladu, jak přiznání k dani z nemovitosti vyplnit krok po kroku (formuláře).

Opět nám k tomu poslouží fiktivní pan Hlavatý. Ten spolu s manželkou koupil v roce 2010 70metrový byt s podílem na společných prostorách a se sklepní kójí. Protože návrh na vklad podal na katastr nemovitostí v polovině roku, bylo jeho vlastnické právo zapsáno v katastru v průběhu roku 2010 a má tedy povinnost podat daňové přiznání do konce ledna (+ 5 pracovních dnů).

V případě, že jste v minulém roce kupovali nemovitost, podali návrh na vklad do katastru koncem roku a ten zápis provedl až v roce 2011, pak se vám lhůta pro podání posouvá. Přiznání v takovém případě musíte podat do konce 3. měsíce následujícího po měsíci zapsání.

Přiznání – 1. strana

Na první straně daňového přiznání není nic, co by vás mělo zaskočit. Klasicky vyplníte osobní údaje a na řádku 105 specifikujete o jaké jde přiznání. Pan Hlavatý nemovitost loni koupil, přiznání podává poprvé, takže jde o přiznání řádné. Klasickým důvodem k dílčímu přiznání je např. dostavba garáže k rodinnému domku.

Ze strany 1 přejdeme rovnou na stranu 3 daňového přiznání. Strana 2 je totiž určena pro ty, kteří platí daň z pozemku, což není případ pana Hlavatého.

Pro zvětšení na obrázek klikněte

Přiznání – 3. strana

Třetí strana je v případě pana Hlavatého stěžejní, zde vyplní všechny podstatné údaje pro výpočet daně. Projdeme si ji řádek po řádku.

301 – zde vyberete označení pro stavbu, kterou daníte; pan Hlavatý podává přiznání k bytu, proto ze seznamu pod řádkem 301 vybere označení R

302 – vyplňuje se v případě, kdy se zápis do katastru nemovitostí protáhne z roku 2010 do 2011 a tudíž se posouvá termín pro podání daňového přiznání

303, 304, 305, 306, 307 – opište údaje z výpisu z katastru nemovitostí (u řádku 306d stačí v případě, že to nevíte jistě, uvést přibližný rok dokončení; na řádku 306e vyplníte zkratku vašeho právního vztahu k nemovitosti – pan Hlavatý vyplní V jako vlastník, běžně používaná bude také zkratka SV pro spoluvlastníka; ostatní zkratky naleznete v pokynech k daňovému přiznání)

309 – protože byt spadá do určené kategorie, vyplní zde pan Hlavatý jeho výměru, která se na dalším řádku vynásobí

310 – koeficientem 1,2 jsou automaticky násobené stavby označené jako jednotky; tento koeficient určuje zákon a slouží jako univerzální náhrada za podíly na společných prostorech či sklepních kójích, které se už dále v přiznání neuvádějí

311 – základ daně je u bytů tvořen právě násobkem výměry a koeficientu z řádku 310

312 – sazba daně určená zákonem; v minulém roce se zdvojnásobovala většina sazeb, letos se nemění; jejich přehled najdete v článku Daň z nemovitosti 2011: Víme, jak na ni; u bytu je sazba 2

315 – nemovitost je v Chebu, což je město odpovídající kategorii 25 – 50 tisíc obyvatel s koeficientem 2,5; protože tamní radnice vyhláškou jeho výši neměnila, zapíše i pan Hlavatý hodnotu 2,5

316 – zde doplníte násobek sazby daně a zákonného koeficientu a získáte výslednou sazbu (opravdu výsledná byla do roku 2009, než byly zavedeny místní koeficienty)

317 – násobkem řádků 311 a 316 získáte výši daně; protože pan Hlavatý podává přiznání za byt, netýkají se ho řádky 318 až 321 a hodnotu řádku 317 opíše do řádku 322 a protože je jediným vlastníkem opíše stejnou hodnotu i do řádku 324

325 – místo pro místní koeficient; ten vyhlašují jednotlivé radnice a Cheb patří k městům, které ho zvedly ze základní hodnoty 1 a tak zde pan Hlavatý vyplní 2 (přehled místních koeficientů najdete na konci tohoto textu)

326 – vypočítanou daň z řádku 324 vynásobíte místním koeficientem a víte, kolik na dani z nemovitosti zaplatíte

Pro zvětšení na obrázek klikněte

Přiznání – 4. strana

Závěrečná strana, kde na vás opět nečekají žádné záludnosti. Pan Hlavatý zde ještě jednou vyplní na řádcích 402 a 403 výši daně (v případě, že by kromě stavby danil také pozemek, vyplní i řádek 401 a na řádku 403 provede součet) a následně podpisem stvrdí, že údaje v daňovém přiznání jsou pravdivé a úplné.

Najděte si vlastní místní koeficient

V polovině ledna vydalo ministerstvo financí seznam, na který jsme již delší dobu čekali. Konečně tak je na webu k dispozici úplný seznam místních koeficientů, které můžou vyhlašovat jednotlivé radnice. Kromě místních koeficientů můžou města vyhláškou měnit také zákonem předepsaný koeficient (většinou koeficient roste s počtem obyvatel). Také seznam těchto změn dalo ministerstvo na jednom místě k dispozici.

dan_z_prijmu

Seznam místních koeficientů obsahuje podle ministerského webu všechny obce, která místní koeficient vyhláškou zvýšila. Standardně je totiž nastaven na hodnotě 1, což daň z nemovitosti nezvyšuje. Obce mohou místní koeficient zvýšit na 2 až 5, momentálním maximem u větších obcí je 3 (Hradec Králové a Janské lázně).

Přehled vybraných místních koeficientů
Obec Místní koeficient
2,0
Benešov 2,0
Česká Lípa 2,0
Český Krumlov 2,0
Frýdlant nad Ostravicí 2,0
Havířov 2,0
Hradec Králové 3,0
Cheb 2,0
Chodová Planá 2,0
Jáchymov 2,0
Janské lázně 3,0
Jindřichův Hradec 2,0
Jirkov 2,0
Kadaň 2,0
Karlovy Vary 2,0
Klášterec nad Ohří 2,0
Litoměřice 2,0
Litomyšl 2,0
Mníšek pod Brdy 2,0
Opava 2,0
Pardubice I až VIII 2,0
Pec pod Sněžkou 2,0
Planá nad Lužnicí 2,0
Police nad Metují 2,0
Roudnice nad Labem 2,0
Říčany 3,0
Sázava 2,0
Sokolov 2,0
Stříbro 2,0
Špindlerův Mlýn 2,0
Tábor 2,0
Tachov 2,0
Telč 2,0
Turnov 2,0
Vyšší Brod 2,0

Zdroj: Ministerstvo financí; kompletní seznam místních koeficientů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).