Hlavní navigace

Co s valutami po dovolené? - Rada odborníků

16. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo by neznal nákupní horečky posledních dní v zemích s exotickými měnami! Co má totiž běžný člověk dělat se zbylými valutami? Zbavit se jich není zpravidla vůbec jednoduché. Zeptali jsme se proto odborníků, jak nejlépe naložit s valutami z dovolené. A co poradili?

Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank

Pokud si zákazník z dovolené přiveze opravdu jen zbylé valuty ve velmi omezeném množství, je zřejmě nejlepší je nechat na útratu při příští cestě do zahraničí. Klientům cestujícím především po rozvinutějších částech světa (hlavně po západní Evropě) však doporučujeme využívání platební karty – majitel karty tím výrazně snižuje riziko okradení, navíc ušetří poplatky za nákup valut a veškeré platby kartou jsou počítány podle výhodnějšího kurzu. V takovém případě pak klient do zahraničí veze pouze nezbytně nutnou hotovost na drobné nákupy a peníze, které neutratí, může nechat na příští cestu do zahraničí.

V případě větších částek je vhodné uvažovat o nějakém zhodnocení těchto valut. Vhodnou volbou může být kromě klasických cizoměnových běžných či termínovaných účtů i investice do podílových fondů. Raiffeisenbank nabízí několik desítek fondů denominovaných v eurech či dolarech, které umožňují vhodné zhodnocení těchto peněz a výnosy až několik desítek procent ročně v závislosti na akceptovatelné míře rizika pro klienta. Klient není u fondů vázán žádnou výpovědní lhůtou, a pokud fondy drží déle jak půl roku, výnos ani nepodléhá zdanění. Před další dovolenou tak lze fondy opět bez problémů prodat a vyrazit utrácet zhodnocené valuty.

Iva Simonidesová, Asistent Traidera Camfex Group, s.r.o.

Pokud mají v brzké době naplánovanou ještě jednu cestu do zahraničí, bylo by výhodnější valuty si ponechat. Ale pokud budou cestovat až v příštím roce, měli by valuty vyměnit. Také samozřejmě záleží na tom, jakou měnu a sumu chtějí měnit.

Pokud je to měna velice žádaná, jako je americký dolar (USD), euro € nebo britská libra (GBP), měli by sledovat kurz a měnit výhodněji. Ale pokud se jedná o měnu, která není moc žádaná a zákazníci nepotřebují měnit velkou sumu, bylo by lepší ponechat si obnos do příští dovolené, pokud plánují stejnou cestu a jejich finanční situace jim dovoluje ponechat si částku v cizí měně.

Redakce

Jak lze naložit se zbylými valutami po návratu z dovolené, závisí na mnoha okolnostech. Zřejmě nejdůležitější je, jaké množství finančních prostředků máte ve valutách vázáno a jak „exotické“ měny vám zůstaly v peněžence. Jedná-li se o zanedbatelnou částku exotických měn, optimálním řešením bude pravděpodobně jejich zarámování a pověšení na zeď – směna by vás přišla tak draho, že byste mnohdy museli ještě doplatit. To se týká především mincí.

Problémy můžete mít i tehdy, jste-li držiteli většího obnosu exotického platidla, které nevyužijete v nejbližší době při další cestě do končin se stejnou měnou. V takovém případě bývá jediným řešením směna před návratem do vlasti buď na eura nebo americké dolary, a jejich další konverzi na české koruny zvážit doma. Potíží takovéhoto řešení je dvojí směna, tudíž dvojí poplatky.

Dvojím poplatkům jste se pravděpodobně nevyhnuli ani při odletu (odjezdu) do exotických končin (myšleno ve smyslu „zemí, platícími měnami, které nelze v ČR snadno pořídit“). Přesto toto řešení může být efektivnější než pořizování cizí měny před cestou.

dan_z_prijmu

Směna „exotické“ měny za celosvětově uznávané v zemi dovolené a její další výměna v České republice může být výhodnější než horečné hledání jediné směnárny, kde cosi slyšeli o české koruně. Kurz české koruny, pokud ji vůbec seženete, bude pravděpodobně ovlivněn mnohem vyšším spreadem (rozpětím mezi nákupem a prodejem valut) v důsledku nižší poptávky. Dvojí směna tak může být i levnější.

Co se týká běžně dostupných měn, zejména eura a amerického dolaru, vzhledem k očekávanému posilování koruny může být směna na koruny výhodnější než jejich ponechání (byť na termínovaném vkladu nebo v jiném investičním instrumentu).

Jak jste naložili se zbylými valutami z dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).