Hlavní navigace

Co nám nabídnou penzijní fondy?

4. 5. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na našem trhu působí v současnosti dvanáct penzijních fondů. Jak se těmto fondům vede a jaké mají jejich klienti vyhlídky na připsané výnosy? Výběr penzijního fondu je volbou na mnoho let dopředu a potenciální klient by si měl dobře rozmyslet, kterému z nich svěří své úspory.

Zatím ještě nejsou k dispozici souhrnná data týkající se připsaných výnosů účastníků jednotlivých penzijních fondů, ale jejich výši lze odhadovat na základě současných možností toho kterého fondu.

Výnosy penzijní fondy připisují na základě investičních výsledků fondu, přičemž je na fondu samotném, jak s výnosy naloží, resp. jakou část z nich připíše svým klientům. Zákon zde navíc říká, že penzijní fond může vyčlenit na výplaty ve prospěch akcionářů maximálně 10 % zisku – finanční toky jsou tedy poměrně dobře definovány a klientům by nemělo hrozit, že je o jejich peníze někdo připraví.

Nejvyššího poměru hospodářského výsledku ku prostředkům evidovaným ve prospěch akcionářů dosáhl ke konci loňského roku ING PF, u kterého činila tato upravená výnosová míra 3,93 %. Druhým nejúspěšnějším byl ČSOB PF Progres (3,67 %) a třetím ABN AMRO PF (3,6 %).

Ačkoliv z těchto hodnot nelze přímo vydedukovat připsané výnosy, lze očekávat, že se od nich nebudou příliš lišit. Konečný připsaný výnos závisí na rozhodnutí představenstva penzijního fondu a jeho výši mohou ovlivňovat mimo jiné i nejrůznější strategická marketingová rozhodnutí (některé fondy vyčkávají na to, jaké výnosy připíše účastníkům konkurence).

Zisky a růst penzijních fondů
Penzijní fond Poměr HV za běžné účetní období k prostředkům evidovaným ve prospěch účastníků Přírůstek prostředků evidovaných ve prospěch účastníků za poslední čtvrtletí roku 2003
ABN AMRO PF 3,60% 5,75%
Allianz PF 3,28% 5,04%
CREDIT SUISSE LIFE & PENSIONS PF 3,04% 3,74%
ČSOB PF Progres 3,67% 6,96%
ČSOB PF Stabilita 2,28% 3,80%
Generali PF 3,16% 4,75%
Hornický PF Ostrava 2,66% 3,43%
ING PF 3,93% 6,10%
PF České pojišťovny 2,86% 6,49%
PF České spořitelny 2,65% 7,64%
PF Komerční banky 3,57% 3,40%
Zemský PF 2,91% 2,76%

Zajímavou informací rovněž je, jakým způsobem se zvyšují (popř. snižují) prostředky v penzijních fondech evidované ve prospěch účastníků (tj. přijaté příspěvky + zhodnocení – vplacené dávky).

V posledním čtvrtletí loňského roku byl z tohoto hlediska nejúspěšnější PF České spořitelny (7,64%), na druhém místě se umístil PF ČSOB Progres (6,96%) a třetím nejrychleji rostoucím fondem byl PF České pojišťovny.

Bez zajímavosti nejsou ani údaje týkající se způsobu investování penzijních fondů. Toto investování je striktně regulováno státem, tudíž jednotlivým penzijním fondům nezbývá příliš velký prostor pro vlastní investiční politiku. Nicméně i zde jsou patrné výjimky.

dan_z_prijmu

Zatímco většina penzijních fondů sází na osvědčené stabilní (a nepříliš výnosné) investice, jako jsou dluhopisy, pokladniční poukázky a peníze na bankovních vkladech, PF ČSOB Progres investoval 14% prostředků svých účastníků do rizikovějších, ale v dlouhodobém horizontu výnosnějších akcií. Tato investiční strategie se u tohoto fondu zřejmě projevila nárůstem zájemců mezi mladšími klienty a i slušným výnosem (který je ovšem ovlivněn příznivým chováním akciového trhu).

Penzijní fondy v České republice ke konci loňského roku spravovaly prostředky ve výši 76,8 mld. Kč ve prospěch 2,66 miliónu klientů. Celkové prostředky v penzijních fondech evidované ve prospěch účastníků vzrostly za poslední čtvrtletí loňského roku o 3,8 mld. Kč a celý sektor vykázal konsolidovaný (souhrnný) zisk ve výši 2,39 mld. Kč.

Co je pro vás nejdůležitějším vodítkem při výběru penzijního fondu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).