Hlavní navigace

Cizoměnové termínované vklady se v úrokových sazbách výrazně liší

9. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nabídka cizoměnových termínovaných vkladů je v Česku bohatší než v případě cizoměnových spořicích účtů. Při srovnání úrokových sazeb termínovaných vkladů v české koruně za nimi ty v cizích měnách ale zaostávají. Zjistili jsme pro vás jejich aktuální sazby.

I přes prognózy, které předpokládají pokles inflace na nulu, nejsou úrokové sazby cizoměnových termínovaných vkladů na takové výši, aby stály za uložení volných peněžních prostředků. Většina bank nabízí termínované vklady ve čtyřech měnách. Americký dolar a euro jsou samozřejmostí u všech bank, které termínované účty v cizí měně nabízejí. Mezi další měny patří především britská libra a švýcarský frank.

Zákonné pojištění termínovaných vkladů je až do výše 50 000 eur.

Najít banku, která by nabízela nejlepší možné zúročení ve všech nabízených měnách, je složité. Nejlepší zhodnocení nabízí Banco Popolare Česká republika. Ta na svém eurovém termínovaném vkladu nabízí úrokovou sazbu ve výši 1,93 %, což je v tuzemské nabídce cizoměnových termínovaných vkladů nejvyšší úroková sazba.

Základní přehled úrokových sazeb cizoměnových termínovaných vkladů (v %)
Banka EUR USD CHF GBP
Banco Popolare ČR 1,93 0,80 x x
Citibank 0,41 0,45 x 0,65
Česká spořitelna 0,70 1,15 0,30 0,85
ČSOB 1,05 1,15 0,29 0,91
GE Money Bank 1,15 0,70 x x
HSBC Bank 0,59 0,266 x 0,275
Komerční banka 0,99 1,10 0,05 0,99
LBBW Bank 0,37 0,44 0,31 0,00
Oberbank 0,525 0,00 0,10 0,575
Raiffeisenbank 1,30 0,50 0,30 0,575
UniCredit Bank* 1,13 1,20 x x
Volksbank* 1,10 0,90 x x
Waldviertler Sparkasse von 1842 1,20 x x x

Zdroj: Banky, Měšec.cz/kurzy/ (29. 6. 2009, devizy nákup); úroková sazba je stanovena individuálně osobním bankéřem


Informace o směnných kurzech zahraničních měn naleznete na Měšec.cz/kurzy

V modelovém příkladu je použit ekvivalent 200 000 korun s dobou trvání jednoho roku. Úrokové sazby závisí na délce a výši vkladu.

Typy termínovaných vkladů

U každé banky si můžete vybrat z nabídky několika možností termínovaných vkladů.
Jednorázový – vklad i úrok se po ukončení fixace převedou na váš běžný účet
Opakovaný (revolvingový) – vklad se automaticky obnoví na stejné období. Úroková sazba je platná v den obnovy
Konstantní – vklad zůstává stejný, úrok je vyplácen na váš běžný účet
Kapitalizovaný – vklad se zvyšuje o připsaný úrok
Strukturovaný – část finančních prostředků se úročí jinou sazbou než zbytek vkladu

Zdroj: Banky

Nabídka cizích měn, které můžete zúročit na svých termínovaných vkladech, je u některých bank i širší. Více než čtyři měny uvedené v tabulce však nabízí jen Česká spořitelna, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Zde můžete zúročit i japonský jen, dánské, norské a švédské koruny, australské a kanadské dolary, ruský rubl, polský zlotý a případně maďarský forint. Čtěte více: Garantovaný vklad, bezpečný výnos v nejisté době

Úročení ekvivalentu 200 000 Kč cizoměnových termínovaných vkla­dů
  Americký dolar (USD) Australský dolar (AUD) Britská libra (GBP) Dánská koruna (DKK) Euro € Japonský jen (JPY) Kanadský dolar (CAD) Maďarský forint (HUF) Norská koruna (NOK) Polský zlotý (PLN) Ruský rubl (RUB) Švédská koruna (SEK) Švýcarský frank (CHF)
Česká spořitelna 1,15 ne 0,65 1,20 0,70 0,01 0,60 ne ne ne ne 0,70 0,30
Komerční banka 0,99 3,24 0,99 1,96 0,99 0,09 0,80 ne 1,87 ne ne 0,61 0,05
Raiffeisenbank 0,50 ne 1,60 ne 1,30 0,03 2,30 6,00 ne 2,35 0,00 ne 0,30
UniCredit Bank* 1,20 ano ano ano 1,13 ano ano ne ano ne ne ano ano

Zdroj: Banky; Pozn.: *) úroková sazba je stanovena individuálně osobním bankéřem


Nabídka cizoměnových spořicích účtů je u tuzemských bank omezená. Podrobně jsme se celé problematice věnovali v článku Spořicí účet v cizí měně se příliš nevyplatí.

Banco Popolare Česká republika

Banco Popolare nabízí nejvyšší úrokovou sazbu na eurovém termínovaném vkladu. Výše roční úrokové sazby činí 1,93 %, což je v tuzemské nabídce nejlepší úroková sazba.

Citibank

Citibank termínovaný vklad si můžete zřídit ve třech měnách (EUR, USD a GBP). Splatnost je od jednoho týdne do 5 let. Banka nabízí dva typy termínovaného vkladu. Pevný termínovaný vklad si můžete sjednat na pobočkách nebo na infolince CitiPhone. Druhým produktem je On-line termínovaný vklad, který banka označuje jako pružný termínovaný vklad. Ten je možné založit pouze přes internetové bankovnictví. Oproti Pevnému termínovanému vkladu můžete Pružný termínovaný vklad předčasně zrušit úplně nebo jen částečně. U pevného termínovaného vkladu se zrušení vztahuje pouze na celý vklad a sankce jsou vyšší.

Česká spořitelna

Česká spořitelna nenabízí termínovaný vklad, ale vkladový účet. Svou nabídkou cizích měn se přibližuje Raiffeisenbank a UniCredit Bank, které nabízí více než 4 měny. Čtěte více: Perfektní vklad není úplně perfektní

ČSOB

Podle nabídky zahraničních měn se nechce příliš věřit, že Československá obchodní banka byla v minulosti zaměřená na zahraniční obchod. Nabídka zahraničních měn je v podstatě základní (dolar, euro, švýcarský frank, britská libra). Doba trvání termínovaného vkladu je od jednoho týdne do tří let.

GE Money Bank

GE Money Bank nabízí pro vedení termínovaných vkladů jen dvě měny, euro a dolar.

Komerční banka

Na termínovaný vklad můžete u Komerční banky získat o 0,2 % atraktivnější sazbu, než je zde v rámci těchto účtů běžné. Musíte ale splnit podmínku vlastnictví jednoho z uvedených účtů (A-konto, Expreskonto, Perfekt konto, Ideal konto, studentská konta Gaudeamus a Gaudeamus2, B-konta nebo běžného účtu v rámci Top nabídky). Čtěte více: Spoření v zemi české

LBBW Bank

Z nabídky LBBW Bank cizoměnových termínovaných vkladů si můžete zvolit typ připisování úroku k jistině a s tím související konečný výnos po ukončení minimální vázací doby.

Oberbank

Termínované vklady u Oberbank můžete mít ve všech základních měnách (dolar, euro, britská libra, švýcarský frank). Název vkladu se jmenuje Termínovaný vklad Top jistota. Při jeho založení si zvolíte cílovou částku uložených prostředků, která se v průběhu trvání již nedá zvýšit.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank nabízí kromě dolarů, eur, franků a liber i termínované vklady pro japonský jen, kanadský dolar, polský zlotý, rubl a maďarský forint. Pro každou z těchto měn je nutné složit minimální výši vkladu.

Poplatek za předčasný výběr z cizoměnového termínovaného vkladu je 1,5 % z předčasně vybrané částky, nejméně ale 1000 Kč. Minimální vklad je ekvivalent 10 000 korun. Čtěte více: Investování může být hrou, ale také rizikovým sportem

UniCredit Bank

UniCredit Bank nabízí pro uložení finančních prostředků na termínované vklady nejvíce zahraničních měn, ale veřejně přístupné jsou úrokové sazby jen pro dolary a eura. Úročení ostatních měn je zcela individuální a záleží na domluvě s osobním bankéřem.

Poplatky za předčasný výběr se odvíjejí za každých započatých 30 kalendářních dní ode dne výpovědi až do doby původní splatnosti termínovaného vkladu. Pro termínované vklady vedené v dolarech je poplatek ve výši 0,5 % a u euro 0,2 %, nejméně však 300 Kč.

Volksbank

Stejně jako v případě UniCredit Bank nabízí i Volksbank k zúročení aktivně pouze dvě měny (dolar a euro). Nabídka termínovaných vkladů v dalších měnách je možná pouze na vyžádání na bankovní přepážce.

skoleni_15_4

Waldviertler Sparkasse von 1842

Pravý název pro termínovaný vklad u Waldviertler Sparkasse von 1842 je Euro vkladový účet s výpovědní lhůtou. Vklad musí být ve výši minimálně 2000 eur. Při roční fixaci banka nabízí zhodnocení ve výši 1,2 %. Oproti jiným bankám je nabídka omezena jen na euro. Čtěte více: Inflace – jak nás okrádá o úspory v bankách

Termínované vklady jsou ze zákona pojištěny do výše 50 000 eur. Úroky jsou zdaněny srážkovou daní ve výši 15 procent, kterou provede banka automaticky na konci každého úrokového období.

Využíváte termínovaného vkladu vedeného v cizí měně?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).