Hlavní navigace

Citibank: Kreditní karta a úvěr v jednom?

18. 5. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Plánujete větší nákup a rozhodujete se, zda využít kreditní kartu, nebo spotřebitelský úvěr? Citibank svým klientům nabízí novinku - kreditní kartu kombinovanou s úvěrem. Je to pro klienty výhodné, nebo jde jen o další způsob, jak z nich vytáhnout peníze?

Kreditní kartu znalo před pár lety jen pár zasvěcenců. Dnes je jich vydáno více než 200 tisíc a ve své nabídce ji má většina českých bank. V peněženkách se tak objevuje stále častěji.

Kreditní karta v zásadě představuje úvěr, který je stále po ruce. Při vydávání kreditní karty se na základě klientovy bonity stanoví úvěrový rámec, který představuje maximální strop půjčky. A pak se může začít utrácet.

Pro používání kreditní karty se dá použít staré přísloví – Dobrý sluha, ale špatný pán. Kdo má své finance pod kontrolou a kreditní kartu využívá jen na překlenutí krátkodobého nedostatku peněz, může díky bezúročnému období získat od banky půjčku zadarmo. V horší situaci se ale ocitá ten, kdo své dluhy nehlídá – flexibilní a nepřetržitý úvěr z kreditní karty je totiž dost drahá záležitost.

Bezúročné období banky nabízejí v délce 35 až 51 dnů. Pokud celý dluh splatíte do vypršení této lhůty, neplatíte za půjčené peníze žádné úroky. Opozdilce si ale bankovní úředníci pěkně vychutnají – úročení půjčky z kreditní karty je totiž dost vysoké. Pohybuje se mezi 15 – 26 procenty. Oproti spotřebitelskému úvěru tedy vyjde pohodlná půjčka z kreditní karty podstatně dráž.

Výhody kreditních karet oproti jiným úvěrovým produktům

  • Peníze máte po ruce stále, nežádáte o ně až těsně před koupí. Nemůže se vám tedy stát, že vás finanční instituce odmítne a vy nebudete mít peníze na nákup.
  • Úvěrový rámec je stanoven s ohledem na váš měsíční příjem. Oproti kontokorentu tak nabízí větší možnost přizpůsobit rozpětí vašim podmínkám.
  • Klasické nákupy na splátky, které mají podobné úrokové sazby, obvykle nenabízejí bezúročné období, platíte tedy již od prvního dne zadlužení.

Citibank se rozhodla, že ve své kreditní kartě nově skloubí výhody obou produktů – flexibilitu kreditní karty a nižší úrokovou sazbu spolu s pravidelností splátek ze spotřebitelského úvěru.

Kreditní karta Citibank je poměrně specifická už od uvedení na trh. Patří k těm dražším na českém trhu – co do výše poplatků, i co do úrokové sazby. Nejlevnější kreditní karta od Citibank – stříbrná – stojí 1000 Kč ročně a je úročena 26,40 % p. a., což je nejvíce na našem trhu. Nezvyklý je i design karty – na přední straně je fotografie majitele karty a jeho podpis.

Toto opatření výrazně zvyšuje bezpečnost karty, vysvětluje Vít Růžička ze Citibank. Za vyšší poplatek dostávají majitelé karty lepší služby – informace o stavu své karty si mohou zjistit prostřednictvím internetu nebo telefonu, banka jim nabízí blokaci karty zdarma a ručení za zneužití karty přebírá banka ihned v okamžiku nahlášení ztráty či zcizení.

Petr Sládek - Raiifeisenbank
Proč využívat při nákupu kreditní kartu místo úvěru? Zeptejte se v Poradně Kreditní karty Petra Sládka – produktového manažera kreditních karet Raiffeisenbank. RB nedávno představila novou kreditní kartu National Geographic. Za každého držitele a za každou transakci banka přispívá do fondu NG, který financuje projekty v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání.

V čem ale spočívá nová služba Citibank? U klasického úvěru z kreditní karty musí být měsíční splátka minimálně 5 procent z vyčerpané částky. Splátka se tak každý měsíc mění, což není pro všechny klienty příjemné. Zjistili jsme, že nepravidelná a variabilní splátka řadě našich klientů nevyhovuje, protože nemají přehled o přesných výdajích v budoucnu, říká Vít Růžička. Citibank tedy svým klientům od včerejška nabízí nový „Citibank individuální program splátek“, kde si mohou zvolit pevné měsíční splátky.

Klient nejprve při nákupu použije k placení kreditní kartu. Podmínkou je, aby byl nákup bezhotovostní a vyšší než 10 tisíc Kč. Během trvání bezúročného období se může kdykoliv rozhodnout tuto platbu vyjmout z účtu kreditní karty a překlopit ji na individuální program splátek. Výhodné je to v okamžiku, kdy klient ví, že nebude schopný splatit dluh v rámci bezúročného období. Při telefonátu na CitiPhone, kde své rozhodnutí musí oznámit, zvolí délku splátkového období – banka nabízí 3, 6, 9 nebo 12 měsíců. V závislosti na splatnosti mu bankéř stanoví pevnou výši splátek.

Hlavním lákadlem pro klienty Citibank je úroková sazba – po převedení do individuálního programu splátek bude tato půjčka úročena 18 procenty ročně. Vzhledem k tomu, že úvěr z kreditní karty je u Citibank skutečně drahý a úroky jsou 26,40 procenta, je toto snížení poměrně výrazné.

Celý stav svých půjček může klient sledovat na pravidelném měsíčním výpisu kreditní karty. Ten je rozdělen na dvě části – v první jsou klasické nákupy kreditní karty a ve druhé ty transakce, které jsou z kreditní karty vyjmuty a převedeny do programu individuálních splátek. Mimo to je na výpise uvedena původní dlužná částka, zbývající nesplacená jistina, počet chybějících splátek a jejich měsíční výše.

skoleni_15_4

Tak a k čemu to vlastně je? Klienti, kteří nestíhají splácet úvěr čerpaný kreditní kartou v bezúročném období, mohou díky novému programu Citibank dost ušetřit. V Citibank právě probíhá akce, kdy je kreditní karta nabízena na jeden rok bez jakýchkoliv poplatků, takže RPSN u programu individuálních splátek je 18 procent. Přestože je úročení o více než osm procent nižší než u klasického kreditního úvěru, stejně je to dost drahé.

A jak si stojí nový program Citibank v porovnání se spotřebitelským úvěrem? Úroková sazba je vysoká, ostatní banky nabízejí úvěry podstatně levněji. Měnit kvůli tomu banku se rozhodně nevyplatí. Nová služba tedy do Citibank asi žádné klienty nepřiláká, ale rozšíří pohodlí těm stávajícím.

Jak splácíte dluh na kreditní kartě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).