Hlavní navigace

Chorvatsko: Užijte si levnou dovolenou u moře

17. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chorvatsko je dlouhodobým tahákem pro většinu Čechů, kteří se rozhodnou strávit dovolenou v zahraničí. Do karet jim hraje blízkost Chorvatska od tuzemských hranic, srovnatelné ceny a možnost strávit volno u moře. Náročnější turisté ocení chorvatské památky a národní parky.

O tom, že Chorvatsko je nejnavštěvovanější zemí, ve které Češi tráví svou dovolenou, není pochyb. Při pohledu do turistických statistik patří tato bývalá jugoslávská země, kam se ročně vypraví přes 600 tisíc lidí, suverénně na vrchol. A to už několik let. I přes pozvolný pokles, který lze pozorovat, zůstává tato středozemní země s bohatou minulostí preferovanou oblastí, kam jet k moři. Čtěte více: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Turistické cíle – ostrovy, města a národní park

V Chorvatsku se kromě opalování na pláži a koupání v moři můžete věnovat i dalším sportovně-rekreačním aktivitám. Potápění, jachting nebo surfování patří ke koloritům mořského pobřeží. Dovolenou lze strávit i na jednom z více než 1100 ostrovů. Mezi nejznámější chorvatské ostrovy patří nepochybně Brač, Cres, Dubrovník, Hvar, Korčula nebo Krk. Mezi města, která lákají k návštěvě, se řadí třeba Omiš, Makarska, Ploče, Pula, Rijeka, Split, Šibenik, Zadar nebo hlavní město Záhřeb. Z národních parků jsou nejznámější Plitvická jezera. Ta se rozkládají na území o velikosti necelých 295 kilometrů čtverečních, které ukrývají 140 jezer a 20 vodopádů. Ze zvířat můžete v parku vidět medvědy, lišky nebo divoká prasata. Přesto byste měli být při svých cestách opatrní, na některých místech jsou stále položeny nášlapné miny, které jsou svědkem nedávné občanské války.

Jak se dostat do Chorvatska?

Chorvatsko leží zhruba 800 kilometrů od českých hranic. Tuto vzdálenost lze pohodlně ujet automobilem za jediný den. Pohodlnější je využít autobusové nebo vlakové přepravy. Jestliže rádi na své dovolené jezdíte autem, ale ne velké vzdálenosti, můžete využít nabídky Českých drah na rychlík Jadran, který přepraví kromě vás a vaší rodiny i rodinný automobil. Lákavá nabídka má však slabinu v čase jízdy. Vlak překoná vzdálenost mezi Prahou a Splitem za zhruba 20 hodin.

Vlakem do Chorvatska

České dráhy nabízí několik slev, které můžete pro cesty do Chorvatska využít. Pro neznalého jsou slevy tradičně mírně komplikované, ale při jejich uplatnění se dají ušetřit stovky až tisíce korun. Čtěte více: Letní cestování vlakem zlevní, vydělat na tom mají všichni

City Star Chorvatsko je skupinová jízdenka pro 2 až 5 osob. Cena zpáteční jízdenky pro osobu je 3 143 korun a je nutné ji zakoupit nejpozději 3 dny před odjezdem. Podmínkou je strávení alespoň jedné víkendové noci v Chorvatsku. Cena jízdenky však může klesnout až na částku 2 459 korun, a to v situaci, kdy se alespoň jeden ze skupiny prokáže platnou In-kartou Rail Plus. Rodinné jízdné vyjde na každého člena rodiny na 1 926 korun. Kromě rodičů (nebo 2 dospělých) budou 2 děti ve věku od 6 do 15 let.

dubrovnik plaz zaliv zatoka

Dubrovník.
Zdroj: Cia.gov World FactBook

K jízdenkám si můžete dokoupit i lehátkový nebo lůžkový příplatek. V šestimístném lehátkovém oddílu zaplatíte za obě cesty 512 korun, ve čtyřmístném 762 korun. Zpáteční příplatek ve 4lůžkovém oddílu stojí 992 Kč. Veškeré příplatky za lehátko nebo lůžko se vztahují na jednu osobu.

Přeprava osobního automobilu stojí jedním směrem 1 537 korun, za motocykl zaplatíte 1 075 Kč. Přeprava jízdního kola vás vyjde na 136 Kč.

Autobus a letadlo

Doprava autobusem nebo letadlem vás vyjde zhruba nastejno. Za zpáteční letenku Praha-Split zaplatíte 2 650 korun a více. Do Chorvatska létají známí letečtí přepravci, například Austrian Arlines, Click4Sky, ČSA, Malev, SkyEurope Airlines, Smart Wings. Zpáteční autobusovou jízdenku Praha-Split společnosti Eurolines koupíte za 2 900 Kč. O 250 korun levněji pořídíte jízdenku prostřednictvím agentury Student Agency. Výchozím městem však není Praha, ale Brno. Čtěte více: Nejlevněji se do Španělska dostanete letadlem

Zdravotní systém v Chorvatsku

Mezi nejrozšířenější diagnózy patří úrazy způsobené většinou sportovní činností, autonehodami, ale také alkoholem. Bohužel, i na dovolené končí některé úrazy tragicky a oběti na životech stoupají i v důsledku tonutí. Při koupaní v moři by měli turisté zvažovat své fyzické možnosti i případné zdravotní limity a respektovat bezpečnostní opatření v podobě bójí a výstražných praporů. Koupání po požití alkoholu stejně jako ponechání dětí bez dozoru ve vodě je vysoce rizikovou skutečností. Obezřetní by měli být i ti, kdo se vydají objevovat krásy podmořského světa. Potápěči s nedostatečnými zkušenostmi, špatným vybavením a bez spolehlivého průvodce či partnera jsou nebezpeční hlavně sami sobě.

Úroveň zdravotní péče je v Chorvatsku proměnlivá. Platí, že čím menší zdravotnické zařízení, tím je kvalita péče nižší, než jsme zvyklí v tuzemsku. Zdravotnická péče je v zařízeních pod názvem „dom zdravja“, kde se nedají realizovat náročnější lékařské úkony anebo rentgenové vyšetření. Složitější úkony jsou prováděny v nemocnici pod místním názvem „opča bolnica“ nebo „klinički bolnica“. V Chorvatsku je akceptován Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Při ambulantním zákroku však EHIC nepatří k samozřejmostem a někde je vyžadována úhrada v chorvatských kunách nebo eurech.

Na chorvatských ostrovech je zdravotnická péče ve většině případů značně problematická a veškeré specializované úkony se musejí provést na pevnině.

Zdroj: Europ Assistance

Automobilem levně a rychle

Bezkonkurenčním dopravním prostředkem pro vaši dovolenou je automobil. Sice se musíte věnovat řízení auta, ale zase vás jedna cesta pro osobní automobil s průměrnou spotřebou 8 litrů benzínu na 100 km (při ceně 30 Kč za litr) vyjde na zhruba 2 400 korun. Vzdálenost mezi Prahou a Splitem je 1 009 kilometrů.

Při vaší cestě do Chorvatska budete projíždět Rakouskem a Slovinskem, případně Německem. Čtěte více: Do Rakouska rychle, levně a bez zbytečných výdajů

Základní informace (rychlosti, tísňové linky, předvolby)
Země Rychlost* Tísňové linky** Dálniční poplatky (mýto) Předvolba
Chorvatsko 50/90/130 92/94/93 zpoplatněné dílčí trasy dálnic (2–157 kun) 385
Německo 50/100/- 110/112/112 Ne 49
Rakousko 50/100/130 133/144/122 7,7 eur (10 dnů) 43
Slovinsko 50/90/130 113/112/112 15 eur (7 dnů) 386

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Pozn.: *) obec/mimo obec/dálnice; **) policie/první pomoc/hasiči


Pokud potřebujete do Chorvatska přivézt vyšší hotovost, musíte na hranicích oznámit částku vyšší než 15 000 kun anebo ekvivalent jiné měny, která přesáhne po přepočtu 40 000 kun.

Od letošního května platí nová vyhláška pro dovážení potravin. Vloni se Chorvatsko negativně zapsalo do myslí turistů „antiřízkovou“ vyhláškou, ve které byl zakázán dovoz živočišných výrobků nad jeden kilogram. Limity pro dovoz potravin jsou pro stávající sezonu přijatelnější. Celkově můžete do Chorvatska dovézt až 50 kilogramů potravin na osobu a pro svého domácího mazlíčka dalších 10 kilogramů zvířecího žrádla navíc.

V rámci bezcelního limitu můžete dovézt nejvýše 200 cigaret nebo 50 doutníků nebo 250 gramů tabáku. Limit tvrdého alkoholu je jeden litr nebo 2 litry vína. Dovoz parfémů je omezen do množství 50 mililitrů.

Cestujete-li do Chorvatska s domácím mazlíčkem (pes, kočka, fretka), musíte mu pořídit mezinárodní očkovací průkaz pro malá zvířata, zvíře označit mikročipem a předložit potvrzení o očkování proti vzteklině a potvrzení veterinární správy o jeho zdraví.

dan_z_prijmu

Tento článek vznikl za podpory asistentské služby Europ Assistance.

Článek byl aktuálizován 17. července 2009 v 9:35 hodin.

Jakým způsobem se dopravujete do Chorvatska?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).