Hlavní navigace

Cestujeme po USA s platební kartou: San Francisco

16. 3. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Michal Přádka
V San Franciscu si na necelé 4 dny pobytu vystačíte se 100 dolary v hotovosti. Zbytek utratíte s platební kartou. Přestože nejde o levné město, za návštěvu stojí.

Dobrá zpráva je, že na necelé 4 dny pobytu v San Franciscu vystačíte se 100 dolary v hotovosti. Špatná, byť očekávaná, že všechny další výdaje, které realizujete platební kartou, se i přes vzdálenost 10 000 km velmi rychle zaúčtují, přičemž San Francisco bohužel nepatří k zrovna low-cost destinacím. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Magnetický proužek králem

Pro uživatele platební karty je velmi důležité znát slovo swipe neboli slovníkově „protáhnout co čím“, v našem případě kreditní kartu čtecím zařízením. Kartou se dá platit úplně všude a ani malým částkám v řádu jednotek dolarů se nikdo nediví. Zapomeňte na čipovou technologii a zadávání PINu, dokonce i s bezkontaktními platbami se potkáte málo. Většinou samoobslužný model: terminál natočený směrem k zákazníkovi a požadavek prodavače: swipe your card, please.

U menších transakcí nebudete žádáni o podpis, často se budete podepisovat speciální tužkou přímo na displej platebního terminálu, což ve výsledku vyrobí naprosto jiný podpis než ten, co máte na rubové straně karty. Kontrolu, zda podpis alespoň vzdáleně souhlasí, stejně nikdo neprovede, protože kartu mnohdy nedáte z ruky – swipe jste provedli sami… No ale abych nevyvolal dojem Američanů nestarajících se o bezpečnost karetního byznysu, stalo se mi (tedy jen jednou z mnoha desítek transakcí a u částky skoro 500 dolarů), že jsem byl požádán o pas.

Ze sportu jsem prodavačku vyzkoušel předložením českého občanského průkazu, ještě té starší zelené verze z roku 2009. Jsem si jistý, že jej nikdy předtím neviděla, nicméně půlsekundový pohled na pro ni „něco“ s fotografií ji plně uspokojil. Stačila by i průkazka do knihovny, jsem si tím jistý. Od tohoto okamžiku jsem minimálně dvakrát denně kontroloval, zda mám všechny karty, protože při odcizení by počet swipe byl asi raketový.

Zapomeňte na čipovou technologii a zadávání PINu, dokonce i s bezkontaktními platbami se potkáte málo.

Jak levně z letiště do města

San Francisco je bezesporu město, které díky poloze u oceánu, netradičnímu kopcovitému členění i celoročně rozumnému počasí má atmosféru. Když navíc v únoru zažijete 23 stupňů, teplo a modrou oblohu bez mráčku, zapomenete i na minimálně 15hodinovou cestu letadlem (let s jedním přestupem v Evropě).

Z hlavního letiště San Francisco International (SFO) se do města dostanete buď příměstským vlakem BART, což ale vzhledem k očekávanému příletu/odletu s více zavazadly a nutností následné dopravy v rámci města není úplně komfortní varianta. Pomineme-li drahé taxi (nevyzkoušel jsem, ale je třeba počítat s cca 70 USD za jednu cestu), je tady varianta minibusu, který vás vyzvedne na letišti a zaveze až do hotelu.

Konkrétně tuto službu poskytuje např. GO Lorrie's, a to ve variantě sdíleného minibusu (2 osoby za cenu 34 USD) nebo privátního (80 USD pro až 7 osob, 100 USD pro max 11). Cena se může lišit, pokud se nejedná o cestu do centra města, tj. Union Square a poměrně široké okolí. Rezervaci provedete přes internet s tím, že případný zpožděný přílet letadla není problémem, vyzvednutí v hotelu na zpáteční cestě pak je v konkrétní předem definovaný čas. Sdílená levnější varianta má nevýhodu možného čekání na další spolucestující, minibus ale naštěstí nečeká na plné zaplnění, tj. bavíme se řadově o 10–20 minut na odjezdu z letiště.

Městská hromadná doprava

Hromadná doprava v San Franciscu je na americké poměry na docela slušné úrovni, tj. její síť pokrývá celé město. Vyjádření místního taxikáře, že nevypadáme tak zle, abychom museli jezdit tramvají, sice určitě není oficiálním stanoviskem města, ale v obleku jsem na rozdíl od Londýna v hromadné dopravě nikoho neviděl.

Hromadnou dopravou jako turisté v San Franciscu jet dokonce musíte, protože kdo by si odpustil cestu slavným Cable Car. Finanční stránka věci je docela nepříjemná, protože jedna jízda Cable Car stojí 6 USD (2,25 USD za jednu jízdu vším ostatním kromě Cable Car). Více o tarifu na stránkách SFMTA, kde naleznete i ceny celodenních, třídenních a jiných jízdenek. Pro srovnání, taxi mezi místy, které spojuje Cable Car, bude v časech mimo špičku stát do 10 USD. Čekání ve špičce cestu nejen prodlouží, ale logicky i prodraží.

Sedmidenní jízdenku na hromadnou dopravu včetně Cable Car obsahuje i San Francisco CityPASS. Za cenu 94 USD můžete navštívit 4 hlavní vybrané atrakce města, tj. v situaci, kdy by jste chtěli využívat MHD a tak jako tak vidět alespoň 3 z těchto atrakcí, jde určitě o zajímavou alternativu.

Zejména pro ty, kteří ve městě stráví delší čas, je zde varianta další karty, která v sobě zahrnuje vstupy do několika desítek atrakcí. Jedná se o Go San Francisco Card existující v několika variantách, přičemž nejkomplexnější je All Inclusive Pass s cenou 60 USD za 1 den či 105 USD za tři dny (k dispozici jsou i jiné délky platnosti). Otevírají se tak volné vstupy do jakékoli z 29 atrakcí, přičemž při správném naplánování programu či zakoupení dostatečně dlouhé délky platnosti karty stihnete vše, co chcete, a ušetříte opravdu nemalé peníze. Jednodenní varianta však může být celkem past, protože výhoda karty bude pak buď malá, nebo žádná. Tato karta neopravňuje k využívání hromadné dopravy ani Cable Car.

Turistické atrakce a vstupné na ně

Když už jsem načal turistické atrakce, tak ještě pár tipů a cen v případě jejich jednotlivého zakoupení (za 1 dospělého). Jednohodinová plavba lodí po zálivu neboli Golden Gate Bay Cruise od společnosti Red and White Fleet stojí 28 USD, 90minutová <a>Bridge 2 Bridge Cruise 36 USD. Na Alcatraz se dostanete za 30 USD, rezervace na alcatrazcruises.com je vhodná, či spíše nutná. Jízdu otevřeným dvoupatrovým autobusem s možností na předem určených místech vystoupit a zase do dalšího autobusu nastoupit (hop on – hop off) nabízí City Sightseeing v celkem 4 variantách. Cesta po městě (Downtown Bus Tour) přijde na jeden den na 29 USD, což hodnotím jako docela drahé. Avšak dvoudenní paušál 50 USD za všechny 4 varianty, tj. včetně jízdy po Golden Gate Bridge či noční prohlídky San Francisca, už je zajímavá nabídka.

Mimochodem: udělat si první den pobytu 90minutovou živě komentovanou cestu po městě formou Downtown Bus Tour a „dostat se tak do obrazu“ považuji za docela rozumný začátek.

Vyjeďte i za město

Mimo San Francisco vás v případě, že nemáte k dispozici auto, vezmou třeba Tower Tours. Půldenní cesta za sekvojemi do Muir Woods včetně krátké zastávky v nádherném městečku Sausalito vytáhne z peněženky 57 USD. Názvy Napa a Sonoma určitě něco říkají milovníkům vína, firma má v nabídce celodenní výlet tímto směrem za 88 USD, samozřejmě včetně ochutnávek.

No a pokud Alcatraz, loď či dvoupatrový autobus je pro vás nuda a nejste ani milovníky vína, musíte sáhnout po něčem netradičním. Co tak let nad zálivem a pohled na všechno výše zmíněné ze vzduchu? Klikněte na stránky firmy se stylovým názvem Accessible Aviation Golden Gate a proleťte se. Ideální čas s krásným nasvícením města je odpoledne, do vzduchu však můžete i při západu slunce. Na tento zážitek jistě nezapomenete a když využijete nikoli jednomotorový malý stroj typu Cessna, ale dvoumotorový o něco větší Piper Seneca, let prý bude stabilnější – říkali oba piloti, tak jim věřím. Cena závisí na sezoně, za osobu v jednomotorovém letadle může být již 95 USD, až 4 pasažeři v dvoumotorovém Piper Seneca zaplatí za 40 minut dohromady 600 USD, což při rozpočítání na jednu osobu není zase až tak nedostupné. Létá se z letiště Oakland International (OAK), na které se prostřednictvím již zmíněného příměstského vlaku BART dostanete z centra San Francisca do půlhodiny za 10 USD.

Kolik dáte za jídlo a ubytování?

A zbývají nám jen náklady na ubytování a stravování. Cenová hladina ubytování v San Franciscu je bohužel hodně vysoko a v rámci roku se příliš nehýbe. Ono taky proč, když tam ročně přijede 16,5 milionu turistů. Za dvoulůžkový pokoj bez hrozivých referencí z webu typu Tripadvisor počítejte s částkou hodně přes 100 USD bez snídaně.

Snížíte-li své nároky či opustíte centrum města a pobřežní Fisherman's Wharf, nabídnou vám rezervační systémy cenu nižší, avšak recenze dotyčných ubytovacích zařízení pak mnohdy mají svou temnou atmosféru.

Za 150 USD pořídíte tříhvězdičkový hotel, nejvyšší ceny ve městě atakují 500 USD za dvoulůžkový pokoj a noc. Pokud hledáte něco stylového, pak můžete využít hotel Vertigo. Příznivci Alfreda Hitchcocka tak mohou poznat místo, kde se natáčel stejnojmenný film, přičemž hotel se v té době jmenoval Empire a díky filmu se dočkal přejmenování. Možná spíše naštěstí než bohužel se jedná o rekonstruovanou tříhvězdu v blízkosti Union Square s cenou za noc od 129 USD, avšak většinou se pohybující kolem 200 USD. Jako přidanou hodnotu lze zmínit Wi-Fi zdarma, přičemž před nemalým (i přes 20 USD/den) zpoplatněním tohoto dnes běžného nástroje varuji v případě mnohých drahých 4hvězdičkových zařízení.

V San Franciscu nebudete odkázáni na fast foody, množství klasických restaurací je značné, přičemž za nejpříjemnější oblast pro romantickou večeři označím bez diskusí Fisherman's Wharf. Tříchodovou večeři ve dvou s lahví vína nepořídíte pod 100 USD, rychlý oběd tamtéž o jednom chodu a skleničce vína se však vejde do 50 USD. Konkrétním příkladem restaurace v srdci Fisherman's Wharf  je třeba „italsko-rybí“ Cioppino's, jejíž název je zároveň jménem pokrmu zcela typického pro San Francisco. Recept na přípravu neposkytnu, prozradím jen, že souvislost s mořem je zde neoddiskutovatelná.

dan_z_prijmu

Půjdete-li podél pobřeží, tuto restauraci neminete, na večeři si cestou raději udělejte rezervaci. A určitě nebudete řešit dilema, zda na závěr dát či nedat spropitné, spíše se pravděpodobně zamyslíte, zda typické spropitné 15 procent není málo, protože jídlo je skvělé a obsluha excelentní. A vlastně: proč si při odchodu neudělat rezervaci na další den? A proč nedat i ten další den víc než těch 15 procent, když je člověk hodně spokojený? Spropitné je běžné poskytnout přes platební kartu, účtenka na to vždy má své zvýrazněné pole.

A kam dál? No přece na internet! Internetových zdrojů na téma San Francisco je velké množství, s aktualizací to však někdy není úplně slavné. Jako nejužitečnější se mi ukázaly stránky SanFranciscoTravel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje jako bankéř. Autor mnoha odborných článků z oblasti bankovnictví, financí, IT, telekomunikací a cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).