Hlavní navigace

Česká republika se zdražení masa nevyhne

30. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Agrární komora před pár dny vystrašila spotřebitele: potraviny a zejména maso zdraží až o 30 %! Navíc musí spotřebitel počítat s tím, že ceny potravin vyletí nahoru i kvůli zvýšení sazby DPH z 5 na 9 %. Jak hluboko budeme muset skutečně sáhnout do kapsy?

Někteří odborníci nevidí prognózy cen masa tak černě jako čeští chovatelé, pěstitelé a zpracovatelé. Expert přes potraviny Občanského sdružení spotřebitelů TEST Petr Havel předpokládá, že určité zdražení masa a masných výrobků včetně drůbeže do konce roku je reálné, ale nikoli v zásadní výši. V případě těchto výrobků nebude nárůst tak vysoký, jak avizuje Agrární komora ČR, tedy 30 procent, ale maximálně poloviční. Nejspíše reálně nepřekročí 10 procent. Důvodem by měla být velká konkurence v oblasti zpracování masa a také skutečnost, že výrazné zvýšení cen obilovin jako suroviny pro krmné směsi se do cen masa, na rozdíl od například pekárenských výrobků, nepromítá přímo, řekl serveru Měšec.cz Petr Havel.

Hlavními argumenty agrární komory pro zdražování jsou celosvětově klesající zásoby obilí, které se letos dostanou na nejnižší úroveň za posledních 20 až 25 let. Navíc roste spotřeba potravin, a to hlavně díky Číně a Indii. Dochází také k celosvětovému odlivu obilí a řepky do odvětví výroby biopaliv. Výroba masa je přitom na obilí závislá – 70 % velkovýkrmů prasat a drůbeže v Česku je bez vlastní rostlinné výroby, a tedy přímo závislých na nákupu krmných směsí z obilí. Náklady na krmivo tvoří asi 60 % z celkových nákladů na výrobu drůbežího masa. Současné výkupní ceny krmného obilí jsou na úrovni až 4 400 Kč/t, což je o 1 700 Kč/t více než ve stejné době před rokem. Je to možná jeden z důvodů, proč v České republice v posledních letech dochází k poklesu výroby drůbežího masa.

produkce drůbeže

Zdroj: Agrární komora
* odhad ministerstva zemědělství


Co se týče ceny drůbežího masa, tak ta meziročně vzrostla téměř o 20 procent na současných 55,58 Kč. V létě 2006 se dal kilogram prvotřídního kuřecího masa koupit za 46,36 Kč (což bylo nejméně za posledních 6 let).

Spotřebitelské ceny kuřat

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond


Ve statistikách Státního zemědělského intervenčního fondu se uvádí, že průměrné ceny krmné směsi pro brojlery (v Kč/t) meziročně vzrostly o více než 10 %. Údaje z minulosti nicméně prozrazují, že cena je v současnosti nižší než v roce 2001 až o 22,71 %.

průměrné ceny krmné směsi

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond


Ve druhém čtvrtletí letošního roku klesl meziročně dovoz drůbežího masa o 30,3 % (o 4 987 tun), naopak vývoz vzrostl o 6,0 % (o 268 tun). Znamená to, že v Česku se snižuje nabídka kuřat, a to vyvíjí tlak na zvyšovaní jejich ceny. Přitom spotřeba v ČR postupně vzrostla na 26 kg na osobu ročně, přičemž průměrný občan Evropské unie zkonzumuje za stejné období 23 kg. V absolutních číslech vyjádřeno, byl v roce 2006 dovoz drůbežího masa celkem 58 565 a vývoz 22 998 tun. Za období leden až květen 2007 byl dovoz 18 142, vývoz 8 091 tun.

Dalším faktorem, který snížil v České republice nabídku drůbežího masa, byla ptačí chřipka. Výskyt byl zaznamenán začátkem léta na ústeckoorlicku. Celkem bylo vybito přes 200 000 kusů drůbeže, což je kolem jednoho procenta z celkového počtu drůbeže v zemi. Není pochyb, že analýzy výrobců a dodavatelů disponují podklady, které oprávněnost jejich kroků odůvodňují. Z hlediska spotřebitele ale zdražení o 30 % jistě za adekvátní považovat nemůžeme, zejména pokud by bylo míněno z aktuálního cenového základu, neboť v posledních týdnech či měsících se již významné zdražení zejména drůbežího masa projevilo, řekl serveru Měšec.cz Libor Dupal ze Sdružení českých spotřebitelů.

Vyjednávání o cenách je v plném proudu

V současnosti se vedou obtížná jednání o zvýšení cen mezi výrobci a odběrateli masa. Ivo Vymětal ze společnosti Navos Kroměříž říká, že zemědělcům, kteří produkují kuřata, dochází trpělivost a někteří z nich kvůli nízkým farmářským cenám končí svou činnost. Ceny drůbeže jsou na českém trhu proti okolním státům o 20 % nižší. V Německu kupříkladu kilogram chlazeného kuřete přijde na 3,99 eura, v České republice je to 44,90 Kč. Přitom od září vzroste cena tuny krmné směsi pro kuřata o tisíc korun, což se silně promítne do nákladů, argumentuje Vymětal.

Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů ČR ale jeho námitky nebere moc vážně. Některé argumenty chovatelů jsou úsměvné. Prý kilo chlazeného kuřete stojí v Německu dvakrát víc než u nás. Jestli si někdo nevšiml, tak bych ráda doplnila, že naše výplatní pásky se od německých liší podobným způsobem, uvedla pro Měšec.cz Picková.

O výši budoucích cen se podle ní postarají i obchodní řetězce. Řetězce zcela jistě budou tlačit ceny co nejníže, takže se ukáže, kdo z téhle přetlačované vyjde jako vítěz. Ti zpracovatelé, kteří argumentují, že kvůli ptačí chřipce přišli o miliony korun, nemohou počítat s tím, že své ztráty promítnou do cen a všechno zaplatí spotřebitel. To se jim, doufám, nepodaří, věří Picková.

dan_z_prijmu

Určitému zdražení se ale čeští spotřebitelé nevyhnou. Zdražení se zřejmě dotkne celého sortimentu masa. V jaké míře, to však závisí na výsledku obchodních jednání. Změnu cen očekáváme někdy ve čtvrtém čtvrtletí, uvedla pro Měšec.cz Beata Bartošová z obchodní sítě Billa. Jak dodala, její společnost se zatím nehodlá obracet na zahraniční dodavatele. Všechno čerstvé maso a většina ostatních masných výrobků, které společnost Billa ve svých filiálkách nabízí, pochází od českých dodavatelů. S českým masem a jeho kvalitou jsme spokojeni jak my, tak naši zákazníci, zdůraznila.

Petr Havel ze sdružení TEST odhaduje, že výraznější zdražení potravin v Česku bude jen dočasný proces. Ceny by podle něj měly růst jen do konce roku. Počátkem příštího roku podle všeho dojde ke stabilizaci cen, nelze ale očekávat jejich pokles. V dalším období by měly ceny potravin růst již jen pozvolně, přičemž rozhodující bude zejména míra rostoucí poptávky po zemědělských a potravinářských komoditách v takzvaném třetím světě, především v Číně a Indii, řekl serveru Měšec.cz.

Obáváte se růstu cen masa?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktor. Peter Bayer je studentem Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, obor finance, v němž se taky hodlá uplatnit i po absolutoriu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).