Hlavní navigace

Blýská se v USA na lepší časy?

12. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V posledních měsících zveřejněné předstihové indikátory naznačují, že recese v USA by se mohla blížit konci. Někteří analytici již tvrdí, že recese je za námi, americká centrální banka ale spíše opatrně prohlašuje, že konec recese by mohl být blízko. Béžová kniha, obsahující odhady regionů, ale zase až tak optimistická nebyla.

Od poloviny března, kdy si akciové trhy sáhly na dno, panuje na trzích téměř euforie. Akciový index, který sleduje akciové trhy vyspělého světa, si od 9. března dle indexu MSCI World připisuje 45 %. Rozvojové akciové trhy od počátku března posílily dle indexu MSCI EM o více než 60 %. Pražský index PX světové trhy následuje, pomalu se blíží k magické hodnotě 1000 bodů (11. června: 960b.), přestože ještě na začátku března se obchodoval na 631 bodech.

Se spekulacemi na konec recese rostly i ceny komodit a zisky si připsaly i tzv. komoditní měny, jako je australský, novozélandský a kanadský dolar nebo jihoafrický rand, brazilský real či ruský rubl. Směrem nahoru se vysokým tempem šplhá zejména cena ropy. Na přelomu roku se obchodoval barel severomořské ropy Brent za 37 USD, v těchto dnech je to již zhruba 67 USD. Rostou ceny zemědělských plodin, jako je kukuřice, sojové boby, ale i ceny průmyslových kovů (měď). Komoditní index Reuters/Jefferies se počátkem března nacházel na 200b., v těchto dnech je na zhruba 260b. (v polovině loňského roku, kdy ceny komodit dosáhly vrcholu, byla hodnota indexu 473b.). Australský a novozélandský dolar posílily k USD od počátku března zhruba o 26–28 %, kanadský dolar si připisuje 18 %. Obdobně brazilský real posiluje o 28 % a jihoafrický rand o více než 30 % od počátku roku. Vyšší cena ropy pomáhá mimo jiné i ruskému rublu, který si od počátku března připsal k dolaru přibližně 13 %.

Data z americké ekonomiky v pozitivním tónu

Důvodem dobré nálady na trzích jsou některé předstihové indikátory, které naznačují zpomalení poklesu v americké ekonomice. Těmi jsou například index spotřebitelské důvěry, index ISM ve výrobním sektoru a ve službách, atd. Právě index ISM ve výrobě se odrazil ode dna v lednu, kdy začal opět růst. Index ISM nových objednávek dokonce v květnu překročil hodnotu 50 bodů, a to poprvé od prosince 2007, který se považuje za počátek recese v USA. Hodnota pod 50 bodů značí kontrakci, zatímco hodnota nad 50 bodů růst v daném sektoru. Roste i ukazatel spotřebitelské důvěry z Conference Board, který se také v květnu poprvé od září 2008 vyšplhal nad 50b. (54,9b.). Trhy také vzhlížejí ke dnu ukazatele non-farm payrolls – počet pracovních míst mimo zemědělský sektor. Pracovní místa ubývaly od konce loňského roku zhruba o 600 tisíc měsíčně. Květnové očekávání analytiků hovořila o dalším zániku alespoň 520tis. pracovních míst, očekávání se ovšem nenaplnilo, americká ekonomika ztratila jen 345tis. pracovních míst. Zdá se tedy, že tento ukazatel již začátkem roku našel své dno a optimisté proto věří, že dna již dosáhla i ekonomika USA a zbytek světa by ji mohl následovat. Čtěte více: Je všemohoucí americký dolar odsouzen k zániku?

Podobně se vyjádřila americká centrální banka Fed, která potvrdila v posledních dnech, že jsou zde náznaky, že v dalších měsících by recese mohla skončit. Tento týden zveřejněná Béžová kniha, která obsahuje odhady situace v ekonomice v jednotlivých regionech, tyto spekulace ale nepotvrdila ani nevyvrátila. Pět ze dvanácti regionů odhadlo, že pokles americké ekonomiky vykazuje zpomalení, některé regiony vidí zlepšení v podnikatelské aktivitě, přesto ale neočekávají výrazné zlepšení ekonomických podmínek v letošním roce. Zpráva také naznačuje, že ekonomika může v dalších měsících opět zaznamenat výraznější úbytek pracovních míst a celkově se situace za poslední měsíc dle většiny regionů možná i zhoršila. Navíc trh s půjčkami je také stále v obtížích, což doléhá i na prodeje automobilů. Naopak ale lze pozorovat stabilizaci ve stavebním sektoru a výhled na aktivitu ve výrobním sektoru je celkově dobrý. Béžová kniha naznačila dřívější slova centrálních bankéřů o tom, že tato recese, která započala v prosinci 2007 a je nejdelší recesí v poválečném období, zmírňuje. Analytici predikují, že americká ekonomika v tomto čtvrtletí klesá zhruba o 1–3 %. Pokud by to byla pravda, znamená to, že došlo k výraznému zmírnění poklesu, neboť ve 4. čtvrtletí 2008 americká ekonomika klesla o 6,3 % v ročním vyjádření, v 1. čtvrtletí 2009 pak o 5,7%, což byla nejhorší výkonnost v šesti po sobě jdoucích měsících za posledních 50 let. Čtěte více: Analytici hlásí lepší časy, uvěří tomu investoři?

Růst cen komodit by nebyl přínosem, spíše naopak

Oživení v americké ekonomice by mohl ale zkomplikovat nárůst cen komodit na světových trzích, který by také mohl výrazně zhoršit podmínky pro návrat k celosvětovému hospodářskému růstu. Vyšší ceny komodit přesunují peníze od spotřebitelů k producentům, kteří tyto příjmy nezřídka používají k vytváření rezerv, což způsobuje pokles světové poptávky. Tento efekt může být ještě vyšší, neboť světová ekonomika je velice slabá – firmy již tak postiženy recesí budou muset snižovat marže v důsledku vyšších vstupních nákladů nebo budou muset tyto vyšší náklady uhradit spotřebitelé, kteří už tak mají hluboko do kapsy s rostoucí nezaměstnaností, nízkým růstem mezd a horšími podmínkami na trhu s půjčkami. Z dlouhodobého hlediska bude pro světovou ekonomiku také zátěží zadlužení, které v současnosti státy vytvářejí, aby podpořily domácí hospodářství. Čtěte více: Dění na trzích: Konec volného pádu?

dan_z_prijmu

Jen co se týče USA, poslední odhady hovoří o deficitu federálního rozpočtu v tomto fiskálním roce ve výši 1,84 biliónů dolarů (více než 12 % HDP USA). Německo čeká deficit veřejných financí nad 3 % v letošním roce a v příštím roce by se dle německé centrální banky mohl vyšplhat až k 6 %, což je v obou letech výrazně nad povolenými 3 % v rámci maastrichtských kritérií. S velmi vysokými schodky veřejných rozpočtů bude v tomto a dalších letech ze zemí eurozóny bojovat také např. Řecko, Španělsko, Itálie a Irsko. Stimuly do ekonomik mohou v dalších letech vyvolat další nárůst cen komodit a inflační tlaky, které centrální banky budou nuceny krotit vyššími úrokovými sazbami, a to na úkor podpory ekonomického růstu.

Další měsíce nám nejspíše naznačí, jestli se opravdu jedná o obrat ve vývoji ekonomiky USA a optimismus na trzích do jisté míry zůstane nebo se jednalo jen o první dno, kterého ekonomika dosáhla a bude následovat po mírném zpomalení propadu další výraznější pokles – recese tedy ve tvaru „W“. Investoři si ale také začínají uvědomovat, že růst na trzích nemůže trvat věčně a že po růstu přichází vybírání zisků. Otázkou tedy je, kdy se opět spustí impuls vybírání zisků a co tímto impulsem bude. V období letních prázdnin panuje navíc na trzích nižší likvidita, která může přinést vyšší volatilitu – rozkolísanost cen.

Cítíte vy osobně ve svém životě, že je globální krize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se převážně na měnový a dluhopisový trh a vývoj světové ekonomik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).