Hlavní navigace

Běžný účet? Nedáme!

6. 9. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Banky se snaží přetáhnout a získat co nejvíce klientů. Jeden bankovní dům však tvoří výjimku a své klienty si pečlivě vybírá, ovšem nikoli podle bonity. Klíč k úspěchu při otvírání účtu je stejně záhadný jako důvody, které vedou banku k nezvyklému jednání. Má banka právo odmítnout otevření účtu?

Čtenářská zkušenost:

Při výběru různých služeb je pro mne důležité, jak jsou s institucí, kterou se chystám oslovit, spokojeni ostatní zákazníci. Proto bych chtěl upozornit i ostatní, jak dopadl můj pokus o založení účtu u Citibank.

Jeden účet již mám, ale chtěl jsem si založit ještě jeden, kam bych si spíš spořil, ale v případě potřeby měl odkud čerpat. Nechtěl jsem žádné termínované vklady apod. Prostě jen běžný účet.

Banku jsem vybíral dlouho. Přesně tak dlouho, až jsem přebral. Nestál jsem o mobilní telefony ani podobné odměny za to, že u té či oné banky založím účet. Stejně si banky podobné nabídky vždy vyberou formou nižších úroků z vložených peněz, vyšších poplatků při výběru apod. Vybíral jsem tedy podle nízkých poplatků a dostupnosti banky pro případ potřeby osobního kontaktu. Nakonec se mi zdála pro mne nejvýhodnější Citibank.

Vzhledem k tomu, že jsem pracovně dost vytížen, dostavil jsem se na jejich pobočku v Revoluční ulici v 18:45. Věděl jsem, že to není ideální čas (15 min před zavřením), ale vzhledem k tomu, že jsem si už vše zjistil a nepotřeboval žádné informace, řekl jsem si, že to nebude problém. Byl.

Ve vedlejší GE Capital Bank bylo dost lidí a v „mé“ budoucí bance nikdo. Bezva, říkal jsem si, aspoň mne nevyhodí. Vyhodili. Vstoupil jsem a říkám mladíkovi za stolem: „Rád bych si u vás založil účet, všechno jsem si zjistil a již nepotřebuji žádné informace. Stihneme to ještě?“

Zaměstnanec: „Dneska už určitě ne, na to potřebujeme aspoň 20 minut a to už bude po zavírací době. Přijďte zítra.“

Jeho spolupracovnice mi dala ještě na rozlučku brožurku s úroky – asi abych neodcházel s prázdnou.

Do banky jsem se dostal až za týden. Tentokrát zbývala do zavření hodina času a za stoly seděla jiná dvojice. Říkal jsem si – teď už bude všechno v pohodě. Nebylo. Vyplnil jsem papíry, vypsal všechny osobní údaje, nechal okopírovat OP, zodpověděl všechny dotazy jako rodné jméno matky za svobodna, odkud jsem se o jejich službách dozvěděl, na co chci u nich zřídit účet a další. Řekl jsem a doložil, že pracuji v hotelu ve vedoucí funkci, a účet chci, aby mi tam chodila část platu. Bylo mi řečeno, že to je vše a další mi přijde poštou. Trvalo to max. 10 minut, takže by se to dalo stihnout i při minulé návštěvě.

V každém případě Citibance jsem se nelíbil buď já, nebo můj důvod zřízení účtu, neboť mi do 14 dnů přišlo poštou:

"Vážený pane, děkujeme Vám za projevený zájem o otevření Citibank účtu. Bohužel však za současné situace nemůžeme vaší žádosti vyhovět. Zaručujeme Vám, že s veškerými informacemi získanými během Vaší žádosti o otevření účtu bude nakládáno důvěrně.

S pozdravem Jan Muler"

Následující den jsem tedy zašel do jejich sousední banky, během chvíle zřídil účet bez anketních otázek a jsem spokojen. Nezbývá, než vám popřát větší štěstí a vstřícnější personál při vašem výběru banky.

T. Mayer
(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření Citibank:

Založení účtu je administrativní úkon, jehož časová náročnost se nedá odhadnout na minutu. Je proto pochopitelné, že náš pracovník raději počítal s průměrnou dobou, které je k tomuto úkonu zapotřebí. Jakkoliv nás mrzí, že pisatel dopisu musel do pobočky Citibank znovu, domníváme se, že náš zaměstnanec postupoval správně. Uzavření pobočky banky je totiž mnohem složitější proces než uzavření například jakéhokoliv obchodu. Manipulace s hotovostí a nastavení bezpečnostních systémů jsou přesně časově rozvrženy, a proto není možné uzavírání pobočky volně posouvat. Mohlo by se tedy stát, že by zákazník ve zbývající čtvrthodině do uzavření pobočky nestihl provést požadovaný úkon a musel by se stejně dostavit znovu. Tuto případnou ztrátu času mu chtěl náš zaměstnanec ušetřit.

Navázání obchodního vztahu mezi bankou a zákazníkem je svobodným rozhodnutím obou stran. Klient si může vybrat kterýkoliv bankovní ústav, aniž by ostatním zdůvodňoval, proč volba nepadla právě na ně. Stejné právo má i protistrana. Citibank a.s. ctí principy svobodného podnikání v konkurenčním prostředí. Věříme, že Váš čtenář bude se službami zvoleného bankovního domu spokojen. Citibank a.s. udělá maximum pro to, aby její klienti měli rovněž všechny důvody k naprosté spokojenosti.

Marek Hlavica
manažer pro styk s veřejností Citibank a.s.

Redakce

Zajímá vás, kdo již získal naše ocenění? Podívejte se na Zlámaná grešle / Zlatý dukát.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

skoleni_15_5

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Odmítla vám někdy banka otevřít běžný účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).