Hlavní navigace

Banky se předhánějí s hypotékami pod 4 %, ale na jak dlouho?

7. 9. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Český trh zažívá módní přehlídku úrokových sazeb u hypoték, některé banky jdou s fixními sazbami i pod 4 %. Jaké akce nabízí trh v současnosti a na jakých úrovních najdou sazby své dno?

Není tomu dávno, co jsme mapovali snížené sazby u hypoték a můžeme to dělat znovu. Banky se předhánějí v nabídce a na trh uvádějí jednu novinku za druhou, jak na běžícím pásu. Po dlouhé době se fixní úrokové sazby dostaly pod hranici 4 %. Jak dlouho bude konkurenční boj ještě trvat, než se úvěrové kohoutky opět přiškrtí?

Příznivější jsou sazby i skóring bank

Nízké úročení hypotečních úvěrů můžete zpozorovat z televizních kampaní. Co ale nevidíte je to, že podle společnosti Partners se banky rozhodly učinit hypotéky dostupnější širší veřejnosti a slevily ze svých kritérií. A ani snižování sazeb prý ještě nekončí. Sazby se sníží v průměru o 0,2 až 0,3 %, v některých institucích ale půjdou o více než jedno celé procento dolů. Zároveň odhadujeme, že díky uvolnění metodiky banky poskytnou o tři až pět tisíc hypoték více, než kdyby zachovaly poměrně přísná pravidla z první poloviny roku, uvedl Tomáš Prouza, ředitel péče o klienty Partners s tím, že pro ty, co si chtějí vzít hypotéku, budou následující dva měsíce tou správnou chvílí.

Kromě konkurenčního boje prostřednictvím úrokových sazeb přistoupily podle společnosti Partners od září některé banky také ke změnám v metodikách schvalování hypotečních úvěrů. Jedná se především o zmírnění přísných pravidel při výpočtu bonity klienta, při dokládání faktur u výstavby nebo při refinancování. Změny pomohou k tomu, aby schvalovacím sítem bank prošlo více klientů a na podzim tak uvidíme poměrně silný nárůst objemu i počtu hypoték, odhadl Prouza. Čtěte více: Chcete mít jistou hypotéku? Pořiďte si rodinu aneb Jak banky skórují klienty

Kdy nám banky „zatnou tipec“?

Ačkoli se z České národní banky (ČNB) začínají pomalu ozývat názory, že by ke zvyšování úrokových sazeb mohlo dojít ještě letos, jedná se zatím o čisté dohady. Jisté je pouze to, že květnové snížení úrokových sazeb bylo na delší dobu pravděpodobně posledním poklesem.

Do konce roku čekáme maximálně jedno zvýšení sazeb. Další nás čeká až v roce 2011, sazby se však nedostanou na dohled 3 % dřív než v roce 2013. Rizikem je jejich setrvání na extrémně nízkých úrovních po dlouhou dobu, predikuje vývoj úrokových sazeb zpráva vypracovaná Odborem ekonomických a strategických analýz České spořitelny. Ta ale zároveň uvádí, že poslední vyjádření členů Bankovní rady (K. Janáček, E. Zamrazilová a R. Holman) napovídá, že minimálně část Rady nesouhlasí s prognózou, podle které by se měly sazby poprvé zvyšovat až v druhé půli příštího roku.  Čtěte také: Zlevněnou hypotéku nedostanete „zadarmo“

Začátek procesu zvyšování úrokových sazeb ČNB odhaduji na druhé čtvrtletí 2011. Nicméně zvyšování bude velmi pozvolné a na konci 2011 předpokládám repo sazbu ČNB na pouhých 1,5 %, sdělil serveru Měšec.cz svůj odhad Pavel Sobíšek, analytik z UniCredit Bank s tím, že pro hypotéky je důležitá výše úrokových swapů, které se ale často vyvíjejí odlišně od repo sazby centrální banky. Ke zvýšení ceny nových hypoték může dojít, jakmile se vydají výrazněji vzhůru úrokové swapy. To může, ale nemusí být ještě letos, dodal Sobíšek. 

Jak je vidět, co analytik, to jiný odhad. Situaci proto asi vtipně vystihl Aleš MichlRaiffeisenbank. Pravda je nejspíš ta, že nikdo teď nic moc neví. Riziko deflace je stále podobné jako riziko velké inflace. Čert aby to vzal. Myslím, že většina ekonomů na trhu je hodně mimo. Budoucnost bude buď o hodně horší, než si všichni myslí, anebo o hodně lepší. 

Akční nabídky na sazby i na poplatky

Na jaké akční nabídky je tedy možné v současnosti narazit? V polovině srpna přišla se svou nabídkou Česká spořitelna, která umožňuje splněním určitých podmínek snížit úrok na 3,59 % ročně. Abyste se ze základní sazby 4,59 % dostali o půl procenta níž, musíte aktivně využívat Osobní účet. To obnáší obdržet na něj jednou měsíčně 1,5násobek měsíční splátky hypotéky a uskutečnit čtyři platby. Další 0,5 % získáte zvolením 5leté fixace, splatnosti na 20 let a sjednáním pojištění úvěru. Ačkoli akce platí do odvolání, o 0,5 % aktivním využitím Osobního účtu si svou sazbu můžete vylepšit jen do 28. října.

ČSOB umožňuje sáhnout si při sjednání na roční sazbu 4,29 %. V této rovině úroku už je ale započítána i sleva 0,4 % pro hypotéky nad 2 mil. Kč. Úvěr je také nutné pořídit nejvýše do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti s fixací na 3 nebo 5 let. Další podmínkou je posílat svůj plat na účet do ČSOB a uzavřít dvě pojištění z nabídky banky. Akce trvá do poloviny září a vztahuje se také na nulový poplatek za uzavření smlouvy.

Máte hypotéku?

S akční nabídkou přišla také Komerční banka, u které začíná minimální úrok k hypotečnímu úvěru na 3,95 % ročně. Sazba platí pro tříletou fixaci a úvěr do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti. Nabídku mohou využít ti, kteří podají žádost od 30. srpna do 30. září a smlouvu o úvěru uzavřou nejpozději do 12. listopadu. Pokud jste také uzavřeli Flexibilní hypotéku po datu 30. srpna, máte možnost vždy po 12 uhrazených splátkách složit bezplatně mimořádnou splátku až do výše 20 % původní výše úvěru.

Jak se ale zdá, po vydání článku vyšlo najevo, že nabídka má asi háček o kterém ale nebyla zmínka ani při prezentaci novinek bankou, ani v tiskové zprávě a ani ve vyjádření pro tento článek. V diskusi nám přispěl čtenář, který hypotéku se zmíněným nastavením poptával a v bance mu bylo řečeno, že nabídka je platná jen pro úvěry nad 4 mil. Kč a jen pro klienty, kteří mají u banky alespoň 6 měsíční historii. To vrhá na akční nabídku trošku jiné světlo. Rozhodli jsme se proto informaci ověřit abychom nikomu nekřivdili. Na žádost o potvrzení či vyvrácení informace přišla tato výmluvná reakce Michala Tebnera, která nepotřebuje další komentář: Pro první indikativní nabídku používá KB určitý set pravidel pro stanovení sazby, nicméně finální sazba je individuální v závislosti na individuálním hodnocení klienta.

Čtěte také: Získejte snadno nemovitost až o třetinu levněji (NÁVOD)

Do konce října láká na nižší sazby také LBBW Bank s minimální sazbou od 3,99 % ročně. Podmínky se vztahují na hypotéku s fixací na 4 roky a úvěrem maximálně do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti. Minimální výše úvěru musí být na úrovni 1 mil. Kč. Abyste mohli akci využít, je nutné podat žádost nejdéle do 30.10. včetně a směřovat svůj pravidelný měsíční příjem (minimální příjem na domácnost je vyžadován na úrovni 25 000 Kč) na Konto 5 za 50.

Až do odvolání nabízí akční úrokovou sazbu na úrovni 4,6 % ročně také Oberbank. Sazbu získáte v případě, že si ji zafixujete na jeden rok s maximální splatností na 25 let a úvěrem do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti. Žádné pojištění není v tomto případě nutno sjednávat. Podmínkou je ale založení účtu Žirokonto, protože není možné úvěr splácet z jiné banky. Banka také v současnosti nabízí akční poplatek za zpracování smlouvy včetně supervize odhadu ve výši 5000 Kč.

Na září ohlásila minimální úrokovou sazbu 4,29 % ročně Poštovní spořitelna. Na tuto úroveň úročení se můžete dostat za pomoci aktivního využívání Era osobního účtu pro splácení hypotéky (sleva 0,25 % ze sazby), podmínkou je také sjednání pojištění úvěru a pojištění majetku. Sítem další slevy (0,4 %), která už je v minimální sazbě ale započtena, projdou hypotéky v hodnotě 2 mil. Kč a výš. Na úvěr do 2 mil. Kč je možné získat slevu 0,2 %. Poštovní spořitelna také umožňuje rozpustit poplatek za zpracování úvěru do úrokové sazby a výpis z katastru nemovitostí zařídí banka bezplatně za klienta.

skoleni_15_4

Na 4% úroveň se dostaly také roční úrokové sazby u hypoték od UniCredit Bank. Na 4 % se s hypotékou dostanete v případě využití pojištění úvěru Cardif, převedením platebního styku do banky a pořízením platební karty. Sazby jsou shodné pro fixační období 1, 3 a 5 let a u hypotéky Individual se vztahují na úvěr do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti. Akci můžete využít do konce září.

Se stejnou platností skončí také akce u Volksbank, která nyní nabízí minimální sazbu od 3,84 % ročně. Akce platí pro hypoteční úvěry do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti a se splatností do 10 let. Na této úrovni sazba ale počítá i s uzavřeným životním pojištěním. Bez pojištění je garantována sazba 3,99 % p.a. V případě, že uzavřete smlouvu na delší dobu splatnosti, můžete získat roční sazbu 4,49 % a sjednáním životního pojištění si ji ještě snížit na 4,34 % ročně. Do konce září je také možné hypotéku s doložením příjmů sjednat za snížený poplatek 999 Kč.

Přehled akčních sazeb hypotečních úvěrů
Banka Akční sazba (p.a.) Poplatek za uzavření smlouvy
Česká spořitelna 3,59 % 0 Kč
ČSOB 4,29 % 0 Kč (do 15.9.)
Komerční banka 3,95 % 2900 Kč
LBBW Bank 3,99 % 0,4 %, min. 9000 Kč,
max. 25 000 Kč
Oberbank 4,6 % 5000 Kč (do odvolání)
Poštovní spořitelna 4,29 % 0,8 %, min. 8000 Kč,
max. 25 000 Kč
UniCredit Bank 4 % 0.8 %, min. 8000 Kč,
max. 30 000 Kč
Volksbank 3,84 % 999 Kč (do konce září)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).