Hlavní navigace

Banky moc neumějí zabránit neoprávněnému nakládáni s penězi

26. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Potřebujete bankovní účet, kde čerpání finančních prostředků je podmíněno písemným pokynem dvou a více osob. A máte problém.

Pan Novák se bude rozvádět. Se svou ženou se starají o dítě, kterému chtějí kromě výživného ještě spořit na studia. Poohlíží se proto po takovém spořicím produktu, který by umožnil čerpání prostředků pouze na základě společné dohody manželů. Jak jsme ale zjistili, není tato služba zdaleka samozřejmostí.

Kde službu nenajdete

Podmínit výběr úspor souhlasem více než jedné osoby vůbec neumí 1. investiční záložna, AkcentaCiti­bank, ING Bank, LBBW Bank, mBank, Metropolitní spořitelní družstvo, Poštovní spořitelna  nebo Raiffeisenbank. Tyto subjekty často nabízejí možnost společného založení např. spořicího nebo termínovaného účtu, disponovat s prostředky pak ale mohou obě osoby nezávisle na sobě. Čtěte také: AXA Bank podcenila bezpečnost, spořicí účty šlo cíleně blokovat

Například Evropsko-ruská banka umí vázaný souhlas pouze, pokud by se jednalo o předčasný výběr před smluvenou lhůtou. V případě, že se jedná o standardní ukončení výpovědní lhůty nebo termínovaného vkladu, jsou prostředky zpravidla připisovány zpět na běžný účet klienta, potvrdila serveru Irina Korčminská, marketingová specialistka Evropsko-ruské banky.

Zástupkyně 1. investiční záložny a Metropolitního spořitelního družstva zase potvrdily, že ačkoliv jejich stávající systém službu neumožňuje, v budoucnu s ním záložny počítají.

Ano, ale….

V některých případech je možné při sjednávání smlouvy o produktu nastavit podpisový vzor na dvě osoby. Potíž ale vzniká v souvislosti s jediným majitelem, který účet vlastní. Samozřejmě lze k našim produktům nastavit i obsluhu účtu dvěma disponenty. Nelze ale  vyloučit, aby měl majitel účtu možnost kdykoliv dispozici změnit, potvrdil František Novák, předseda představenstva Zá­ložny Creditas. Čtěte také: Do Česka míří nové banky, internetové dostanou konkurenty

V tomto případě už je tedy potřeba jistá dávka důvěry, kterou by chovala druhá osoba vůči majiteli účtu. V opačném případě tato forma služby postrádá smysl. Takto vám vázaný souhlas prostřednictvím nastavení podpisového vzoru poskytne také GE Money Bank a Komerční banka.

Alternativou je blokace prostředků ze strany majitele účtu, resp. ve vinkulaci ve prospěch třetí osoby. Ta by musela souhlasit s odblokováním a výběrem peněžních prostředků, uvádí jako další možnost Milan Kříž za GE Money Bank.

Ve standardní nabídce se služba příliš nenachází

Služba podmíněného souhlasu s výběrem prostředků nepatří většinou mezi standardní nabídku. Pár výjimek se ale najde.

Peněžní dům umožní klientovi u jakéhokoli vkladového produktu nastavit dispoziční oprávnění pro dvě (a případně i více) osoby současně. U spořících účtů a termínovaných vkladů ale možnost  převodu prostředků závisí na stanovené výpovědní lhůtě, uvedla pro server Měšec.cz Andrea Riedlová, ředitelka spořitelního družstva Peněžní dům. Nabídka této služby dokonce zákazníkům nabízí několik variant, jak podmíněný souhlas využívat. Podobné téma: Úroky přes 3 % nejsou sci-fi, kam uložit „rychlé peníze“?

Poplatky
(3500x100)

Službu můžete využít prostřednictvím internetového bankovnictví, písemného příkazu k úhradě a při výběru v hotovosti. Při odesílání transakcí převodem z účtu by měli oba dva disponenti přístup nahlížet na účet, ale transakce zadaná prostřednictvím internetbankingu první osobou bude čekat, dokud ji neautorizuje i druhá osoba, upřesnila Riedlová s tím, že písemný příkaz k úhradě může s podpisem obou rodičů přinést jen jeden z nich a při výběru v hotovosti se musí dostavit oba společně.  Případně je možné postupovat tak, že osoba „A“ k výběru hotovosti z uvedeného účtu, přinese prohlášení osoby „B“, že souhlasí s výběrem konkrétní částky z uvedeného účtu. Podpis na tomto písemném prohlášení by byl kontrolován dle nastaveného podpisového vzoru, dodala Riedlová. Čtěte také: Nepřipsali vám úrok na vašem účtu? Běží vám doba pro reklamaci

Podmínka využití této služby je ošetřena v podpisovém vzoru k účtu, kde je specifikována „podmínka pro nakládání s peněžními prostředky“. Výběr mohou povinně podepisovat např. vždy dva disponenti společně nebo může být definována skupina více disponentů. Taktéž může být nastavena např. podmínka připojení speciálního hesla k podpisu, potvrdila nabídku služby také Lucie Hálová z tiskového oddělení Volksbank. Čtěte také: Vkladní knížky nejsou (ještě) mrtvé

Nastavení společného souhlasu s nakládání s prostředky na účtu potvrdila také ČSOB, Banco Popolare a Raiffeisenbank im Stiftland. Čtěte také: Osobní účet Poštovní spořitelny nahradí Postžiro, ceny jdou nahoru

skoleni_15_5

Máte spořicí účet?

Kde flexibilita nechybí?

To, že služba není standardní součástí nabídky, neznamená, že ji nikdy nemůžete nakonec přece jen využít. Standardní služba to není, ale na přání klienta jsme schopni toto poskytnout, potvrdila Vendula Žaloudíková ze společnosti Fio, družstevní záložna. Dodala také, že buď se k souhlasu mohou všechny oprávněné osoby mohou dostavit na pobočku, nebo přinést úředně ověřený souhlas k výplatě prostředků.

Na přání zákazníka po individuální dohodě možnost podmíněného souhlasu potvrdili také zástupci Oberbank, Moravského peněžního ústavu, UniCredit Bank, WPB Capital a České spořitelny. V drtivé většině je možné odsouhlasit pohyb s prostředky pouze na pobočce za účasti všech oprávněných osob. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).