Hlavní navigace

Banky a záložny snížily úroky, spořicí účty se moc nevyplatí

6. 10. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Aktualizováno 6. 10. 2010 10:00
Doby, kdy na spořicím účtu bylo možné dostat úrok ke třem procentům, jsou minulostí. Současné úroky jsou nízké a ty nejlepší jen mírně překračují dvě procenta. A jen tak se nezlepší.

Poté, co Česká národní banka oznámila ponechání základních úrokových sazeb beze změny, místo stagnace začalo další snižování sazeb na spořicích účtech. Právě spořicí účet patří mezi nejcitlivější produkty a velmi rychle kopíruje sazby ČNB. A jak už tomu bývá, dolů to jde rychle, nahoru pomalu.

Metropolitní spořitelní družstvo: 3,30 % pro Pražáky a Brňáky

Spořicí konto od Metropolitního spořitelního družstva má prozatím nejvyšší úrok, od 1.10.2010 nahradilo do té doby jejich slušně úročenou vkladní knížku (nyní se nenabízí). Členský vklad je 100 Kč a peníze můžete posílat bezhotovostně na sběrný účet. Když je budete chtít vybrat, musíte na jednu z poboček v Brně a v Praze, kde je dostanete v hotovosti nebo zadáte písemný příkaz k úhradě.

AXA Bank: 2,50 % pro všechny, ale jen do konce roku

Spořicí účet AXA Bank od 15.10.2010 bude úročený pásmově. Vklady do 1 mil. Kč budou úročené sazbou 2 % p.a., vklady nad 1 mil. Kč sazbou 1 % p.a. Když váš průměrný měsíční zůstatek na účtu neklesne pod 40 000 Kč, dostanete prémii 0,50 % p.a., takže se úrok zvyšuje až na 2,50, resp. 1,50 % p.a. Prémiový úrok však platí jen do konce roku 2010.

GE Money Bank: 2,50 % nejvyšší garantovaný úrok s jedním „ale“

Snížení sazeb postihlo i spořicí účet Genius II od GE Money Bank, jeho sazba je nyní 1,60 % p.a. Výjimkou je spořicí účet Optimal úročení sazbou 2,50 % p.a., ta je navíc garantovaná až do poloviny příštího roku, pokud si jej sjednáte do 17.10.2010. Kde je háček? Podmínkou je koupit osobní účet Genius Optimal za 190 Kč měsíčně. Více: Genius Optimal od GE Money Bank: z kůže vás neodře a ještě vydělá

Sazbu 1,60 % p.a. už dlouhodobě drží i Fio konto od Fio banky.

Unibon: sazby snížené na 2,20 %

Spořitelní družstvo Unibon u svého spořicího účtu od října snížilo úrok z 2,6 na 2,2 % p.a. Mimo to skončila nabídka tříletého termínovaného vkladu STOŠESTKA, který byl úročený 6 % p.a.

mBank: 0,50 % pro všechny, v akci jen 2 % pro sto tisíc

Nejvíce šel dolů spořicí účet eMax plus od mBank. Nyní je úročený sazbou 0,50 % p.a. při zachování nesmyslného poplatku 150 Kč za druhý a další převod u účtu v měsíci. Doplňkovou možností je aktivace tzv. akčního úročení, při splnění podmínek se vklad max. do 100 000 Kč úročí sazbou 2 % p.a. Druhý spořicí účet eMax se úrokovými sazbami blíží běžným účtům, má 0,40 % p.a.

ČSOB: 1,80 % pro Poštovní spořitelnu i „modrou“ ČSOB

Červené konto Poštovní spořitelny drží sazbu 1,80 % p.a pro zůstatky nad 50 000 Kč. Klasická pobočková síť ČSOB pak má na spořicím účtu s prémií sazbu 1,80 % p.a. složenou z úrokové sazby 1,30 % p.a. a fixní prémiové sazby 0,50 % p.a.

Citibank,ING, LBBW: svorných 1,75 %

Na 1,75 % p.a. klesly úroky na spořicích účtech ING konta od ING Bank, LBBW spořicího účtu od LBBW Bank a spořicího účtu k Citikontu od Citibank.

Volksbank: hybridní úrok od 1,53 do 2,53 %

Volksbank má v nabídce spořicí účet se základní úrokovou sazbou 1,53 % p.a. bez výpovědní lhůty. Pokud peníze zafixujete až na tři roky, sazba roste až na 2,53 % p.a. Tím však ztrácí ono kouzlo „rychlých peněz“.

UniCredit Banka a Česká spořitelna: až 3,50 % pro ty, co se nechají nachytat

Tabulkově nejvyšší úroky najdete nyní na spořicích účtech UniCredit Bank. Produkt Unikátní spoření se čtyřmi variantami optimálních vkladů slibuje úrok až 3,50 % p.a. Finta je v tom, že tak vysoká sazba je aplikována pouze na přesně stanovenou část vkladu, takže výsledný efektivní úrok je výrazně nižší.

Podobně je na tom Česká spořitelna s Šikovným spořením. Na vysokou úrokovou sazbu se budete šplhat pomalu, protože produkt má omezení ve výši maximálního měsíčního vkladu, který lze na tento spořicí účet vložit. Více: Šikovné a unikátní spořicí účty vás tahají na pásmový úrok, který nedostanete

skoleni_15_4

Vyberte si nejlepší spořicí účet

Na českém trhu je 31 spořicích účtů a Měšec.cz pravidelně hlídá a aktualizuje jejich sazby. Porovnejte si je a vyberte ten, co vám nejvíce vyhovuje.

Kam s přebytečnými penězi?

Pokud potřebujete peníze uložit jen dočasně a přitom bezpečně, moc na výběr nemáte. Termínované vklady sice dokážou zhodnotit úspory až o necelých 6 % p.a., ale jen pro pětileté úložky. Dobrou volbou je termínovaný vklad Clear Deal od J&T Banky, už s jednoletou fixací vám nabídne 3,5 % p.a., je však potřeba vložit minimálně 500 000 Kč.

Kromě rizikovějších akcií a ne moc výkonných podílových fondů mohou být variantou jsou tzv. dividendové akcie známých společností, které jsou umějí peníze zhodnotit okolo 5–6 % p.a. Více: Spořicím účtům končí jepičí život. Kam investovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).