Hlavní navigace

Akcie ČEZ vám můžou vydělat 5 % ročně

14. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ČEZ
Výnos u akcií ČEZ je nadstandardní a může se ještě zvýšit. Nebude se pak jednat o investici z „říše snů“?

ČEZ se potýká v posledních letech se značnými problémy. V Albánii byla společnosti odebrána licence, podobný postup hrozil společnosti také v Bulharsku. ČEZ musel výrazně snížit ceny elektřiny, aby si zdejšího regulátora „uchlácholil“. Pozitivní není ani vývoj na německé energetické burze, kde se 1 MWh prodává za cenu 34–35 eur.

Ceny silové elektřiny můžou růst

Nedosáhly už ceny silové elektřiny svého dna? Současnou úroveň chápu jako poměrně nízkou. Spolu s očekávaným ekonomickým růstem se dá čekat zvýšení poptávky po energiích, a tudíž spíše růst ceny silové elektřiny. Problém ale je, že do vývoje ceny zasahují státy změnami svých energetických politik, což způsobuje, že se cena elektřiny dlouhodobě předpovídat v podstatě nedá, uvádí Petr Gabko, analytik GE Capital.

Rok 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Dividenda na akcii (Kč) 15,00 20,00 40,00 50,00 53,00 50,00 45,00 40,00
Konec výplatního termínu 2010 2011 2012 3.8.2013 2.8.2014 3.8.2015 2.8.2016 1.8.2017

Zdroj: Stránky ČEZ, pro rok 2013 byla schválena dividenda ve výši 40 Kč 

Opačný názor má však Jiří Cihlář, analytik ze společnosti Next Finance: Pokud začne cena elektřiny v letošním roce stoupat, tak jen velice pomalu. Kvůli velké provázanosti mezi vývojem ceny elektřiny a cenami akcií ČEZu  letos nepočítáme s výrazným růstem cen akcií ČEZu, uvádí. 

Babiš chce zvýšit dividendu

Dalším důvodem, proč se akcie ČEZu můžou katapultovat ve „velmi výnosné investice“, je především dividendový výnos. Pro rok 2013 dosáhl výplatní poměr ze zisku ve výši 60 % – to se ale může změnit, Andrej Babiš ohlásil, že by rád zvýšil poměr vypláceného zisku formou dividend na 100 %. Kvůli tomuto výroku začala ČNB prověřovat obchody s akciemi ČEZu. Údajně existovalo podezření, že některý z investorů měl informace ohledně možného zvýšení dividendy a situace využil ve vlastní prospěch – koupil akcie skupiny za nižší cenu.

Vyhodnocení možných souvislostí vývoje obchodování s posledními informacemi ohledně společnosti ČEZ bude možné až po zjištění a ověření všech relevantních skutečností, uvedl Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB. Babiš se však vymlouvá na beztrestnost poslance.

S plánem Babiše nesouhlasí také analytici: Zástupce majoritního akcionáře skupiny ČEZ – českého státu Andrej Babiš jde proti plánům vedení ČEZu. Představenstvo energetického gigantu totiž pro letošní rok počítá stejně jako loni s výplatou 40korunové dividendy. Důležité je ale to, že konečnou výši dividendy musí schválit valná hromada společnosti, kde budou mít největší slovo zástupci českého státu. Prvním úspěchem ministerstva financí může být už to, že se podařilo zvýšit výplatní poměr na 61 %, když dlouhodobě ČEZ v dividendách rozpouštěl 50 – 60 % čistého zisku. Díky zrušení tendru na dostavbu JE Temelín vzniká do budoucna prostor, aby výplatní poměr vzrostl zhruba k 70 %, uvádí Cihlář. 


Zdroj: trhy.měšec.cz

Vývoj akcií ČEZu

Souhlasí s ním také Gapko: Jedná se o krátkodobý krok. Vyplácení celého zisku na dividendách nevidím jako dlouhodobě udržitelné, čili z krátkodobého hlediska by se atraktivita akcií ČEZu mohla zvýšit, ale dlouhodobě by to mohlo znamenat i negativa, uvedl Gapko.

Podle Cihláře by bylo optimální, vzhledem ke zrušení tendru na Temelín, kdyby se výplatní podíl ze zisků zvýšil na 70 %. Prvním úspěchem ministerstva financí může být už to, že se podařilo zvýšit výplatní poměr na 61 %, když dlouhodobě ČEZ v dividendách rozpouštěl 50 – 60 % čistého zisku, uvádí. 

Kolik vám akcie ČEZu vydělají?

Podle analýzy společnosti Patria by měla společnost ČEZ v roce 2014 vyplatit 40 Kč, výnos by podle jejich propočtu tak přesáhl 7 % v případě, že jste akcie kupovali před rokem 2014. Vzhledem k současnému vývoji lze však také nutně počítat s pesimistickým/reálným scénářem, ve kterém by nedošlo k navýšení výplatního poměru, vzhledem k zisku by ale dividendy dosahovaly přibližně jen 30 Kč.

Pokud byste akcie koupili nyní za cenu přibližně 595 Kč a dočkali se dividendy ve výši 30 Kč, pak výnos dosáhne přibližně 5,0 %. Nezapomeňte také, že budete muset zaplatit (bude vám stržena) 15% daň, která vám výnos poníží na 4,3 %. Počítejme ale také s optimistickým scénářem, ve kterém by byl výplatní poměr zvýšen a dividenda by dosáhla 40 Kč. Pak byste realizovali výnos ve výši 6,7 % (přibližně 5,7 % s daní).  Velcí investoři se však této dani můžou vyhnout. K tématu čtěte: Jak „odklánět“ peníze? 

Společnost má ale po zrušení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín prostor pro vyplácení vyšších dividend. Přitom hrozilo, že dostavbu Temelínu by zaplatili odběratelé elektřiny. Čtěte více: Za garanci cen elektřiny domácnosti zaplatí a akcionáři ČEZ vydělají

Nejspíše také nebude společnost příliš investovat, neboť se zahraniční investice ukazují jako značně rizikové. A to nejen ty zahraniční, ale i místní. K tématu čtěte více: ČEZ nejspíše přijde o 20 miliard, špatně investoval

skoleni_15_4

Je ale otázkou, zdali se společnosti podaří vysoké dividendy udržet. Studenou sprchou pro investory byly zveřejněné výsledky ČEZu, kdy zisk za první tři měsíce roku 2014 meziročně poklesl o 44 % na 9,9 miliardy korun. Srovnaní ale také zhoršily příznivé výnosy ve stejném období loňského roku. Tržby skupiny klesly o 11 % na 53,2 miliardy korun.

Zhodnocení

ČEZ rozhodně není snovou investicí a rozhodně je nutné počítat také s riziky – společnost vám na jedné straně může generovat nadstandardní výnosy, na té druhé však také nelze vyloučit další pokles cen silové elektřiny a i zisku ČEZu. Je také nutné připomenout, že majoritním vlastníkem společnosti je stále stát, znamená to, že zde existuje hrozba, že budou plněny politické, nikoliv ekonomické plány, což by pro investora mohlo být značným rizikem.

Akcie ČEZu:

Hrozí nám blackouty?

Prudký rozvoj obnovitelných zdrojů v Německu by mohl vést k rozsáhlým blackoutům, především na jihu Německa. Podle odborníků nastane skutečně kritický stav nejspíše v roce 2017/2018. K tématu jsme také napsali starší článek: Nová realita: blackouty a dražší elektřina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).