Hlavní navigace

6 věcí, které jste možná nevěděli o rodičovském příspěvku

5. 9. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Základní informace zná každý, kdo má potomka. Podrobnosti ale unikají skoro všem. Co všechno víte o rodičovském příspěvku?

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič s bydlištěm na území ČR, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o nejmladší dítě v rodině, maximálně do čtyř let věku. Kromě toho ale pro tuto dávku existuje řada podmínek a pravidel pro čerpání. Znáte je?

Péče v kombinaci se školkou? Ano, ale omezeně

Právní úprava přiznává nárok na rodičovský příspěvek rodiči, který během celého měsíce osobně a celodenně pečuje o nejmladší dítě v rodině do 4 let věku. Nárok na tuto dávku nevylučuje ani fakt, že 

  • dítě mladší 2 let chodí do jeslí či jiného obdobného zařízení v rozsahu do 46 hodin za měsíc, 
  • dítě pravidelně navštěvuje léčebně rehabilitační zařízení či mateřskou školu (nebo její třídu pro zdravotně postižené děti) či jesle se zaměřením na vady zraku, sluchu, řeči a na děti tělesně zdravotně postižené dítě pravidelně navštěvuje předškolní zařízení maximálně 6 hodin denně,
  • dítě navštěvuje předškolní zařízení v rozsahu maximálně 4 hodiny denně, pokud oba rodiče či osamělý rodič jsou osobami závislými na pomoci jiné osoby ve stupni III a IV,
  • rodič zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou v době, kdy je výdělečně činný či studuje.

Svoboda čerpání jen pro některé

Obecně platí, že se vznikem nároku na rodičovský příspěvek dostáváte virtuální balík 220 000 Kč, které bude vyplácen nejdéle do čtyř let věku dítěte. Úplně libovolně si ale čerpání volit nemůžete.

Pro stanovení nároku a výše rodičovského příspěvku je rozhodující výše denního vyměřovacího základu (DVZ) pro stanovení peněžité pomoci v mateřství (lidově mateřské) nebo nemocenské v souvislosti s porodem či převzetím dítěte podle zákona o nemocenském pojištění. Pokud je alespoň jednomu z rodičů možné stanovit k datu narození dítěte 70 % ze 30násobku DVZ, rodič si může volit výši a tím pádem také délku pobírání dávky. Jestliže lze DVZ stanovit u obou rodičů, vychází se z toho, který je vyšší.

Maximální měsíční dávka rodičovského příspěvku se odvozuje od DVZ. V případě, že 70 % ze 30násobku DVZ je nižší či roven částce 7600 Kč, může dávka činit maximálně právě 7600 Kč. Pokud 70 % ze 30násobku DVZ převyšuje hranici 7600 Kč, je výše dávky omezena touto částkou, maximálně ale výše rodičovského příspěvku může činit 11 500 Kč měsíčně. Tuto výši mohou zvolit ti, kteří měli měsíční příjem nejméně 16 429 Kč.

Do částky 7600 Kč měsíčně si můžete zvolit dávku, i pokud ke dni narození dítěte není možné stanovit DVZ jen proto, že během pobírání rodičovského příspěvku z titulu péče o dříve narozené dítě uplynula podpůrčí doba pro nárok na mateřskou a nárok na „rodičovskou“ na nejmladší dítě v rodině vzniká bezprostředně po nároku na rodičovský příspěvek náležející na dítě starší.

V případě, že si v minulosti ani jeden z rodičů neplatil nemocenské pojištění (studium, evidence na ÚP, OSVČ, která si neplatí pojištění dobrovolně) a není tak možné stanovit zmíněný DVZ ani u jednoho z rodičů, nevznikne nárok na mateřskou a zároveň takoví rodiče nemají možnost zvolit výši a délku pobírání rodičovského příspěvku. Čerpá se pak ve výši 7600 Kč do 9. měsíce věku dítěte a pak v měsíční výši 3800 Kč až do 4 let věku dítěte.

Jen pro zajímavost jsme zjišťovali, kolik žadatelů o rodičovský příspěvek nemůže zvolit rychlost jeho čerpání. V rámci vyplacených řádných dávek náležících za měsíc květen (2014) vyplatil ÚP ČR celkem 45 048 rodičovských příspěvků bez možnosti volby, a to z celkového počtu 277 783 dávek. Jednalo se tedy o 16,2 % vyplacených dávek bez možnosti volby, řekla serveru Měšec.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Měnit výši rodičovského příspěvku může jen ten rodič, který uplatnil nárok na tuto dávku, a to maximálně jednou za tři měsíce. Minimální částka, kterou lze čerpat měsíčně, odpovídá 50 Kč.

Zajímá vás spíše mateřská? I té jsme se před časem věnovali v článku 7 věcí, které jste nevěděli o mateřské

Přivýdělku se meze nestaví

Pokud pobíráte rodičovský příspěvek, můžete si k němu beztrestně přivydělávat. Váš příjem se nesleduje, stejně jako nárok na podporu v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci. Více čtěte v článku: Jak přivést na svět potomka a nepřijít na mizinu?

Méně než 7600 Kč po porodu nedostanete

Pokud má jeden z rodičů z dávek nemocenského pojištění nárok na mateřskou nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek mu náleží, jen pokud je vyšší než dávky nemocenského pojištění. V tomto případě je doplacen rozdíl mezi rodičovským příspěvkem a uvedenými dávkami. Přečtěte si také: Mateřská pro OSVČ: Víte, že méně než 7600 Kč po porodu dostat nemůžete?

Počítejte, abyste nepřišli o peníze

Pokud se vám narodí další dítě, nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě automaticky zaniká, a to buď se začátkem čerpání mateřské na novorozené dítě nebo se začátkem čerpání rodičovského příspěvku po porodu (poskytuje se totiž vždy jen na nejmladší dítě). Proto víte-li, že čekáte další dítě a nestihli byste původní rodičovský příspěvek dočerpat, zvyšte si jeho měsíční částku na přípustné maximum tak, abyste z dávky vybrali co nejvíce (pokud máte možnost volit její výši).

O nárok na dávku přijdete i v případě, že rodičovský příspěvek na starší dítě čerpá jeho otec a peněžitou pomoc v mateřství na novorozené dítě by čerpala jeho matka.

dan_z_prijmu

Čerpat podle starých pravidel nemusíte

Pokud vám na rodičovský příspěvek vznikl nárok ještě podle pravidel platných do 31. 12. 2011, můžete v tomto způsobu čerpání pokračovat nebo písemně požádat o změnu podle nové právní úpravy. Samozřejmě již vyčerpaná částka se započte do výše té celkové, která činí od roku 2012 maximálně 220 000 Kč. 

Pokud se rozhodnete pobírat dávku podle původních pravidel, nebudete omezeni celkovou částkou 220 000 Kč a nemůžete si pak zvolenou výši dávky změnit. Čtěte také: Čerpání rodičovské bude příjemnější, většina ale přijde o 15 tisíc

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).