Hlavní navigace

5 tipů, jak koupit nemovitost k pronájmu

5. 6. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jimmy Harris (Flickr.com), podle licence: Attribution 2.0 Generic
Jakou nemovitost koupit k tomu, aby váš výnos z pronájmu byl co největší? Přinášíme 5 rad, které vám ušetří peníze.

Ceny hypotečních úvěrů klesají. Podle dat Fincentrum Hypoindex průměrná sazba u hypotečních úvěrů poklesla v březnu na rekordních 2,93 %, podle společnosti GOLEM FINANCE v dubnu pokračovaly hypotéky v dalším poklesu. Ceny nemovitostí přitom stagnují. Na druhé straně naše ekonomika oživuje, klesá nezaměstnanost. Podmínky ke spoření se ale v posledních měsících výrazně zhoršily, úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech už nejsou, co bývaly.

Řada lidí proto zvažuje, že investuje své peníze do nákupu nemovitosti. Pro získaní dobré úrokové sazby jim stačí jen 15 % vlastních prostředků, na zbylých 85 % dostanou hypoteční úvěr. Jak na hypotéce co nejvíce ušetřit a jakou nemovitost si koupit? Přinášíme 5 rad, jak na to.

1. Smlouvejte u hypoték a také s developerem

Ač se nám můžou současné hypoteční sazby zdát velmi atraktivní, je možné je ještě snížit. Musíte ale jednat a být aktivní, pomoci vám můžou i finanční poradci. Čtěte více: U hypoték můžete ušetřit, ceníkové ceny často nic neznamenají

Banky jsou především „svolné“ k jednání u 100% hypoték, kde je možné získat sazbu dokonce pod 3 %. K tématu čtěte také: Ceny hypoték padají dolů, pro banky mohou být nebezpečné

Smlouvání s developerem je náročnější. V případě projektů, kde očekávají vysoký zájem, je velice složité vyjednat slevu. Pokud nemovitost nakupujete v hotovosti, je pro developera všechno administrativně jednodušší a je skutečně možné dojednat slevu. O malé a cenově dostupné byty je také velký zájem, vyjednat slevu tak nebude žádný med.

Zvažujete koupi nemovitosti na hypoteční úvěr?

Pokud nemáte vašeho rodinného finančního poradce, můžete si sjednat hypotéku přes Měšec.cz. Garantujeme vám, že poradce, který bude vaši hypotéku řešit, je odborník s mnohaletou praxí. Známe nabídky většiny bank a umíme získat speciální nabídky, které na přepážce nedostanete. Zaručujeme také individuální přístup a pomoc s vyřízením potřebných dokumentů.

2. Kupujte nemovitost jen tam, kde to má smysl

V současné době nemovitostnímu trhu dominuje Praha, kde roste počet obyvatel. Vznikají nové kancelářské prostory. Žádanými městy je ale také například Plzeň či Mladá Boleslav – je zde velice nízká nezaměstnanost a vyšší možnost pracovního uplatnění, ceny nemovitostí však tomu také odpovídají.

Vybírejte byt ve městech, kde nebudete mít o nájemce nouzi. Například v České Lípě dosáhnete teoretického 10% výnosu u nemovitosti, především kvůli nízkým cenám zdejších bytů. Je zde ale nadprůměrná nezaměstnanost, nabídka bytů spíše převyšuje poptávku a dobrého nájemce budete v tomto případě hledat velmi obtížně. V Praze jsou sice nemovitosti podstatně dražší, výnosnost je malá, v případě, že se nemovitost nachází na dobré lokalitě, pak o nájemníky nebudete mít nouzi.

3. Váš majetek byste měli mít pod kontrolou

Váš byt je vaším majetkem a měli byste mít alespoň částečnou kontrolu, co se s vaším majetkem děje. Tím nemyslíme pravidelnou kontrolu nájemníka, která by se z jeho strany mohla setkat s nepochopením. Nemovitost by vám měla být především poblíž, abyste mohli včas a efektivně řešit každou vzniklou situaci. Pokud například bydlíte v Letňanech, pak si raději nemovitost v Řeporyjích nekupujte, zbytečně budete ztrácet čas dojížděním. Porozhlídněte se raději ve vaší městské části, například v samotných Letňanech či blízkých Čakovicích se v současné době staví nové nemovitosti.

Máte rodinný dům? Vhodné jsou také přístavby rodinného domu. Autor se setkal dokonce s případem v zahraničí, kdy vlastník rodinného domu vybudoval ve svém domě suterén, kde mu žije jeden nájemník. To mu ale nestačilo. Chtěl dále rozšířit svůj rodinný dům a vybudovat v něm další 2 byty. To se ale nepovedlo, jelikož kvůli stížnostem sousedky nezískal stavební povolení. Požádal tedy o stavební povolení na garáž, ke které dostal kladné stanovisko. Garáž ale vznikla jen naoko, na druhé straně byla okna, vznikl tedy zvláštní bungalov. V tomto prostoru mu žije nájemnice se 2 dětmi. Tento postup je nelegální a rozhodně ho nikomu nedoporučujeme, na druhé straně to však ukazuje, jakým způsobem lidé kreativně obchází nejrůznější regulace a stížnosti.

4. Raději novější než starší byt

Ceny panelových bytů v současné krizi výrazně poklesly, v minulém roce se však trend začal postupně obracet. Problémem je, že panelové byty nejsou mezi nájemníky příliš žádané, připlatíte si také v mnoha případech na vyšších poplatcích, kvůli nákladům za vnější rekonstrukci či zateplování. Vzhledem k vysokým poplatkům tak budete muset snižovat čistý nájem. Panelové byty ale není třeba zcela zavrhnout, výhodné ceny těchto bytů můžete najít na dražbách či aukcích.

S novějším bytem také budete mít méně starostí, jelikož je zde většina problémů již vyřešena. Na druhé straně můžou být problematické novostavby, jelikož možná budete muset některé z věcí reklamovat. Raději proto pozvěte stavebního odborníka, který stav nemovitosti důkladně zkontroluje, sepíše veškeré vady. Na další vady také můžete přijít v případě, pokud v nemovitosti zůstanete nějaký čas, alespoň týden. Je především nutné, aby developer odstranil vady co nejdříve a vy tak mohli nemovitost co nejdříve pronajmout.

5. Kupujte především malé nemovitosti, výnosnost je vyšší

Pokud chcete skutečně maximalizovat své výnosy z pronájmu, pak zvolte především menší nemovitost. Za větší nemovitost sice dostanete vyšší nájem, není však úměrný ceně nemovitostí. Výnosnost u menších nemovitostí tak snadno může přesáhnout 5 %, což je výrazně více než na spořicích účtech či termínovaných vkladech. Příklad výnosnosti malého a většího bytu najdete v článku: Jak správně pronajímat byt?

dan_z_prijmu

U menších nemovitostí hrozí, že bude existovat poptávka především ze stran nižších sociálních skupin. Je nutné tedy strávit více času výběrem skutečně vhodného nájemníka.

V jakém bytě bydlíte?

Máte již nemovitost a chcete ji pronajmout? Vyplatí se byt zařizovat? A jak? Co má obsahovat nájemní smlouva a na co si dát pozor? To se dozvíte v dalším článku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).