Hlavní navigace

5 hříchů proti finanční gramotnosti, které nás připravují o peníze

22. 9. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Kvůli zcela zbytečným chybám můžeme ročně přicházet o tisíce korun, které by mohly vylepšit náš rodinný rozpočet. Které to jsou?

1. hřích: zbytečně moc peněz na spořicích účtech

Ukládat peníze na spořicích účtech, zvláště v současné době, kdy někteří analytici dokonce očekávají deflaci (pokles inflace), není rozhodně škodu – peníze vám reálně zhodnotí nejspíše o celý výnos. Na druhé straně je ale úrok na spořicích účtech natolik nízký, že na jiných instrumentech můžete vydělat výrazně více. Zkuste například podřízené vklady (tj. investiční nástroje), které vám můžou přinést i 8procentní úrok. 

Spořicí účty mají primárně sloužit jako nástroj pro vykrytí nečekaných výdajů. Odborníci na finanční gramotnost proto doporučují mít na nich uložené 3 platy/mzdy, které budou dostatečným polštářem například v případě, že vám přestanou fungovat některé spotřebiče.

Objem tří mezd je ale jen obecným doporučením, musíte do toho dosadit také vlastní situaci. V případě, že pracujete v oboru, kde hrozí, že ztratíte práci a vaše naděje, že si najdete novou práci (či stejně dobře placenou), jsou nulové, pak je samozřejmě vhodné být na tuto situaci připraven a mít peníze na spořicích účtech, než je vybírat z termínovaných vkladů a platit za to zbytečné poplatky. V současné době se však situace na trhu práce zlepšuje – nezaměstnanost klesá, vyhlídky jsou dobré, ostražití jako v dobách krize tak zatím být nemusíte. 

2. hřích: kývnete na první nabídku a nesmlouváte 

Lidé neradi smlouvají, přitom jim asertivní chování a boj ze spravedlivější nastavení ceny služeb může ušetřit i několik tisíc ročně. Samozřejmě, těžko můžete vyjednávat v případě nákupu v některém maloobchodním řetězci. Ušetřit například můžete na levnějším mobilním volání, neomezený tarif s několika gigabajty dat získáte dnes za méně než 600 Kč, v některých případech dokonce za méně než 550 Kč.

V případě, že nakupujete zboží v maloobchodě, pak neplatí, že ušetřit můžete jen v případě, že jste velkým klientem. Dokonce i jako běžný klient můžete u některých velkých internetových obchodů ušetřit. Jedním z takových případů je Alza.cz, kde pro slevu z nákupu stačí uskutečnit nákup ve výši několik desítek tisíc korun. V případě, že nakupujete nad 40 000 Kč (což je v současné době cena některých TOP ultrabooků), se vám naděje na slevu výrazně zvyšuje.

3. hřích: bojíte se investovat

Investování v Česku není příliš rozšířené, nejspíše z důvodů divokých 90. let, kdy se na burze ocitly stovky firem, drtivá část z nich však nic nevydělala a z burzy zmizela se ztrátou.

Na pražské burze najdeme v současné době jen několik titulů, pražská burza také není ani příliš atraktivní pro nové společnosti. Není divu, neboť lidé neinvestují, k čemuž přispívají také i politická rozhodnutí: byl zrušen druhý pilíř, byla znovuzavedena daň z dividend. Důvodů, proč se začít v této oblasti vzdělávat a začít sám investovat, je několik:

  • Nebudete platit poplatky správcům. V současné době cena za internetové obchodování spadla natolik, že investování na vlastní pěst v případě, že plánujete držet jen několik titulů, je výrazně výhodnější.
  • Akcie se vyhnou inflaci, ale i hyperinflaci. Zatímco úspory na bankovních produktech vám inflace, a zvláště hyperinflace, „spolyká“, v případě akcií nikoliv.

Investování finančních prostředků vám může přinést nadprůměrné výnosy, které výrazně přesahují inflaci, umožní vám tak vaše úspory zhodnocovat více, než když peníze budou ležet na spořicích účtech.

Při investování také volíme konzervativní investiční strategii, kde dominuje investice do dluhopisů, taková investiční strategie však může být kontraproduktivní.

4. hřích: bojíte se finančních produktů

Kreditní kartu já nikdy mít nebudu, slyšel autor článku od řady lidí. Mnoho lidí má pocit, že třeba právě zmiňovaná kreditní karta je cestou do pekel, tedy k rostoucímu zadlužení. Pro některé klienty ano. U kreditních karet se dá však velmi dobře použít přísloví, že jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pokud se necháte ovládnout mocí kreditních karet, kdy během jednoho výběru najednou získáte desítky tisíc korun, kde však nemáte žádný plán, jak je vrátíte, pak takový produkt pro vás není. Je to cesta do pekel, kdy budete platit nadprůměrné úroky, což jde proti myšlenkám finanční gramotnosti.

V případě ale, že budete využívat bezúročné období a kreditní karta vám vrátí nějaké to procento z plateb (nejčastěji 1–2 %), může se jednat o hezké přilepšení k rodinnému rozpočtu. Měsíčně můžete ušetřit i několik set korun podle obratu, a to nejsou malé peníze.

Navíc k řadě kreditních karet dostanete některá výhodná pojištění, příkladem je například karta Diners Club Pure+ Měšec, kde kromě toho, že vám kreditní karta dává bonusové body, získáte k ní také velmi zajímavé komplexní cestovní a úrazové pojištění s pojistným krytím až do 150 mil. CZK. Pro detailní přehled můžete použít srovnávač kreditních karet.

skoleni_15_4

5. hřích: o finance se nestaráte a používáte nevhodné služby či produkty

Lidé se často dopouštějí chyby, že mají finanční prostředky nevhodně rozloženy, a výsledkem je, že tak na finančních produktech prodělávají – a to zcela zbytečně. Autor se setkal s takovým případem, kdy hlava rodiny se chlubila, že zajistila své rodině úspory ve výši 860 000 Kč, které uložila na spořicí účty. Nedávno si ale také hlava rodiny udělala radost a koupila si auto za přibližně 350 000, které si brala na leasing. Po nahlédnutí do leasingových smluv však následoval šok: úrok je nad 10 %.

Ukažme si příklad. Koupit si auto v situaci, kdy má rodina k dispozici 860 000 Kč, které v podstatě nepotřebuje a má je uložené na spořicích účtech, je nesmyslné. Pokud rodina ví, že peníze nebude v následujících měsících potřebovat, ani nehrozí jednomu z členů ztráta práce, pak při jejich situaci je nejlepší možností koupit auto za hotové. Při nákupu za hotové je také možné vyjednat snížení ceny. V případě, že leasing budou chtít i tak, musejí pečlivě vybírat. Dnes i mezi leasingovými společnostmi existuje značná konkurence, je zbytečné platit více, než je třeba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).