V minulém roce podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) vzrostly v ČR spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů nejvíce z celé EU a to o celých 6,9 %. Velmi také ceny rostly v Maďarsku (6,1 %) a Finsku (o 5,6 %). Hlavním důvodem je zvýšení spodní sazby DPH: Na cenách potravin se kromě vyšší DPH a vyšších cen zemědělských komodit také podílel nárůst dovozu potravin ze zahraničí, nárůst cen energií, inflace a pak zejména u kvalitnějších potravin vyšší marže prodejců,
řekla mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová.
O výši cen pro spotřebitele podle ní rozhodují výhradně obchodníci. Proto se domníváme, že zejména ti by měli ozřejmit, z jakého důvodu zvýšili cenu potravin pro spotřebitele,
dodala. Čtěte také: 7 tipů, jak ušetřit na potravinách